background img
banner
banner

Καμπανάκι για τις υποδομές!

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL

Πραγματικό δέος προκαλούν τα συγκριτικά στοιχεία της πρόσφατης βροχόπτωσης σε Θεσσαλία και Μαγνησία, από τους μετεωρολόγους, σε σχέση παρόμοιας τάξης καιρικά φαινόμενα που έχουμε ζήσει στην Δυτική Ελλάδα κατά την πρόσφατη ιστορία!

Το ύψος της βροχής που έπεσε κατά την κακοκαιρία Daniel η οποία επηρεάζει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 4 του μηνός και προκάλεσε αυτή την πρωτοφανή και ανυπολόγιστη σε μέγεθος καταστροφή, ξεπερνά κάθε προηγούμενο στη χώρα και μοιάζει σχεδόν απίθανο ακόμη και στην βροχερή Πάτρα και Αχαΐα!

«Τα ύψη της βροχής που καταγράφηκαν αυτές τις μέρες από τους σταθμούς που διαθέτει στην περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν έχουν προηγούμενο στη χώρα μας και μέχρι σήμερα απαντώνται μόνο στον Τροπικό Κύκλο. Σε Βόλο και Καρδίτσα, μέσα σε 48 ώρες είχαμε τόση βροχή όση πέφτει σε Πάτρα και Αίγιο, όλο το χρόνο! Στη Ζαγορά Πηλίου σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης, 760 τόνοι ανά τετραγωνικό μέτρο. Το προηγούμενο ήταν 720 τόνοι/τ.μ. το οποίο είχε καταγραφεί στην Κεφαλονιά στο πέρασμα του Κυκλώνα ‘Ιανού’ τον Σεπτέμβριο του 2020! Εκτιμούμε, από μετρήσεις σε Σταθμούς που υπάρχουν σε κάποια ορεινά σημεία στους δύο νομούς που έπληξε η κακοκαιρία Daniel , ότι, τοπικά, το ύψος της βροχόπτωσης πλησίασε τους 900 τόνους/τμ. Εδώ πραγματικά δεν υπάρχει προηγούμενο!. Είναι προφανές ότι, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των μετεωρολογικών φαινομένων με ακραία συμπεριφορά και χαρακτήρα, που πλήττουν τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, όλο και πυκνώνει» αναφέρει στo Protionline.gr ο μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης.

Μια τάξη μεγέθους η οποία δίνει ένα μέτρο σύγκρισης για πιθανές καταστροφές και στην περιοχή μας από καιρικά φαινόμενα με τόσο ακραίο χαρακτήρα δίνει το γεγονός ότι η ημερήσια βροχόπτωση σε Μαγνησία και Θεσσαλία κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μέγιστό ύψος βροχής που έχει καταγραφεί στο Παναχαϊκό όρος στις 11 Δεκεμβρίου του 2021, τα 219,4 mm βροχής ή 220 τόνοι/τ.μ.

«Γι αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή έχει βάλει το χεράκι της η Κλιματική Αλλαγή αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η υψηλή θερμοκρασία και οι καύσωνες το καλοκαίρι που τροφοδότησαν με υγρασία την τροπόσφαιρα. Η υγρασία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς ως ‘υετήσιμο ύδωρ’ ή ‘τροφή των νεφών’ που ήταν ιδιαίτερα ‘πλούσια’ θα λέγαμε. ‘Ένας ακόμη παράγοντας είναι και η στασιμότητα βαρομετρικού χαμηλού που βρισκόταν στην περιοχή του Νοτίου Ιονίου το οποίο, σε συνδυασμό με τους ανατολικούς – βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο, διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο ανεμολογικό πεδίο που είχε ως αποτέλεσμα την εμμονή της κακοκαιρίας επί 24ωρα στην περιοχή της Θεσσαλίας» συμπληρώνει ο κ. Σερέτης ο οποίος είναι γεωλόγος με ειδικότητα τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Τελευταίο ερώτημα στον κ. Σερέτη, υπό την ιδιότητα και του γεωλόγου, αν ποιές υποδομές της περιοχής μας μπορούν να αντέξουν σε μια τέτοιας έκτασης καταστροφή.
«Ο μεγάλος όγκος βροχής κατευθύνθηκε από τα ορεινά, προς το φυσικό αποδέκτη, τη θάλασσα, με μεγάλη ταχύτητα και έχοντας παρασύρει μεγάλους όγκους φερτών υλικών. Η διευθέτηση κατανομής της φυσικής των χειμάρρων εστίασε το πρόβλημα με τις πλημμύρες μέσα στις πόλεις, εκεί όπου έχουν γίνει κατά τις τελευταίες 10ετίες και τα περισσότερα λάθη στην χωροταξία και τις χρήσεις γης. Θεωρώ ότι οι ήδη προβληματικές υποδομές μας, είναι αδύνατο να αντέξουν τέτοια πίεση» απαντά ο κ. Σερέτης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr