background img
banner
banner

Ο Τίμιος Σταυρός γίνεται “οδηγός” αγάπης και αλληλεγγύης

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Με λατρευτική κατάνυξη και ευλάβεια, τιμήθηκε η μεγάλη “στιγμή” της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή, μία θρησκευτική γιορτή που συνδέεται άμεσα με τα ιστορικά γεγονότα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Χριστιανισμού ανά τους αιώνες. Πλήθος κόσμου και πιστών κάθε ηλικίας, βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης από νωρίς το πρωί, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία της εμβληματικής εορτής αλλά και τις λοιπές θρησκευτικές εκδηλώσεις, προκειμένου να νιώσουν το βαθύτερο νόημα της ημέρας.

Η Αγία Ελένη έφερες το “φως” τον Τίμιο Σταυρό

Η στιγμή της Σταύρωσης και του Θανάτου του Ιησού Χριστού, λογίζεται ως η παρθενική Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, με σταυρωμένο αυτόν τον Ίδιο τον Ιησού Χριστό και γι’ αυτό η χθεσινή ημέρα, συνηθίζεται να τιμάται πάντα με αυστηρή ευλάβεια και νηστεία και στον Δήμο Αιγιάλειας, αλλά και σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 μ.Χ. η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη – δηλαδή η Αγία Ελένη για την Ορθοδοξία – πήγε στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο “φως” ιερά κειμήλια και αντικείμενα, από διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

Όταν βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα, πραγματοποίησε ανασκαφές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον προκειμένου να βρεθεί ο Σταυρός του Ιησού στον λόφο του Γολγοθά. Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού όντως επιτεύχθηκε, όταν ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο συγκεκριμένο μέρος – ο γνωστός μας βασιλικός – “οδήγησε” την ομάδα των ερευνών στο σωστό σημείο και έτσι, ήρθαν τα θρησκευτικά στοιχεία στο “φως”.  Ύστερα από επίπονες ανασκαφές πολλών μηνών, βρέθηκαν τελικά και οι τρεις σταυροί, δηλαδή του Ιησού Χριστού αλλά και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν δίπλα Του.

Ιδιαίτερη κατάνυξη στη μεγάλη θρησκευτική εορτή

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο ο οποίος τιμώντας το έθιμο και κατανοώντας την μεγάλη σημασία της ευλογιάς του Τιμίου Σταυρού προσκύνησε το ξύλινο ιερό κειμήλιο με ιδιαίτερη κατάνυξη, ενώ όσο περνούσε η ώρα και προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας το πλήθος όλο και περισσότερο αυξανόταν. Χοροστάτησαν,  ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Εφημέριος π. Γρηγόριος Μάμαλης και ο Ιεροδιάκονος π. Αλέξανδρος Ξυλαράς.

Μιλώντας στους πιστούς ο Ιεροκήρυκας π. Χρυσόστομος Μυλωνάς και εξηγώντας την μεγάλη σημασία που έχει η 14η Σεπτεμβρίου, ως θρησκευτικό “μήνυμα” στην σύγχρονη εποχή, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο Τίμιος Σταυρός καταθέτει την σταυρική θυσία και το πολίτευμα που ακολουθούμε εμείς οι Έλληνες. Είναι το πολίτευμα του κάθε χριστιανού. Είναι το έμβλημα του Σταυρού και γι’ αυτό κατά την Ύψωση Του, ακούγεται το “δια του Σταύρου σου Πολίτευμα”. Ο Απόστολος Παύλος, ταυτίζεται και καυχάται για το μεγάλο αυτό γεγονός μέσα από τα βιβλία και το κήρυγμα του, καθώς ο Εσταυρωμένος είναι και θα είναι πάντα το έμβλημα που φέρνει στην ανθρωπότητα το βαθύτερο νόημα της αγάπης” ανέφερε.

Οι “μικροί σταυροί” των πιστών…

Ο Ιεροκήρυκας έκλεισε την θρησκευτική του ομιλία, λέγοντας ότι οι πιστοί στην καθημερινότητά τους πολλές φορές, χρησιμοποιούν την έκφραση “σηκώνω τον Σταύρο μου” προκειμένου να περιγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είτε από αρρώστιες, είτε από οικονομικά θέματα ή από θανάτους, είτε από προβλήματα στην εργασία ή περιγράφοντας απλά τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής πραγματικότητας που ζουν.

“Αυτοί είναι οι “μικροί σταυροί” της καθημερινότητας και σε επέκταση η τήρηση του θελήματος του Ιησού Χριστού. Εμείς οι πιστοί, μπορούμε να σηκώνουμε τους “μικρούς σταυρούς” και ταυτόχρονα, ο Χριστός μας, να σηκώνει τον Μεγάλο Σταυρό της ανθρωπότητας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δικαιολογίες για να καταργήσουν τη νηστεία, να μην την ακολουθήσουν. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, από τον ίδιο τον διάβολο, που θέλει μέσα από το ανθρώπινο πνεύμα να… καταργήσει την ηθική και σωματική “κάθαρση” και να κάνει την σημερινή κοινωνία, εχθρό του Σταυρού” ανέφερε ο ιερωμένος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr