background img
banner
banner

Πανεπιστήμιο εν αναμονή…

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΣΤΙΑΣΗ, ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Mε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου πέρασε την περασμένη Πέμπτη 31 του μηνός το Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας που έχει ως άξονα την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, μετά την αποχώρηση της Σχολής Φυσικοθεραπείας.

Ήδη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ο οποίος και χειρίζεται την υπόθεση προσωπικά, προχώρησε σε ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ήδη ενημερώθηκε και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που είναι και ο τρίτος συμβαλλόμενος στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, στο Αίγιο, το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές τουριστικών σχολών και αφορά τον κλάδο της φιλοξενίας και εστίασης.

Το επόμενο βήμα και η διάθεση του πρύτανη

Το σχέδιο που ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά μέσα στο χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πάτρας από προχθές Δευτέρα 4 του μηνός, θα απονέμει Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τροφίμων MBA» (MBA “Ηotel & Food Business Management”). Tη σχετική περιγραφή διαθέτει και η Δημοτική αρχή της Αιγιάλειας η οποία καλείται να «σφραγίσει» την ίδρυση του Μεταπτυχιακού μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και να επιλέξει αν ο χώρος εγκατάστασης θα είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας τις οποίες έχει παραχωρήσει, κατά το παρελθόν, για την λειτουργία του πρώην ΤΕΙ Αιγίου.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εναποθέτει στη διακριτική ευχέρεια του δήμου την επιλογή του χώρου ενώ ήδη έχει μεταφέρει προς την πλευρά της Δημοτικής αρχής της Αιγιαλείας τη διάθεσή του για την έναρξη διαλόγου που σχετίζεται με την περεταίρω συνεργασία και αξιοποίηση του χώρου. Από την πλευρά του δήμου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου, από το περασμένο καλοκαίρι, αναμένεται ακόμη να ληφθεί η απόφαση αν, το θέμα αυτό, θα περάσει μέσα από την παρούσα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου ή θα τεθεί στην κρίση του σώματος που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, θα περάσει δηλαδή στην επόμενη δημοτική αρχή.

Είναι προφανές ότι το… μπαλάκι είναι πλέον στο δήμο όπου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, «βράζει» για το θέμα της αξιοποίησης της Χαρτοποιίας καθώς είναι από τα φλέγοντα ζητήματα, με τις παρατάξεις να μην έχουν ανοίξει ακόμη πλήρως τα χαρτιά τους…

«Με την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας το περασμένο καλοκαίρι γύρισε σελίδα μετά από μια περίοδο δύσκολη, με πολλές εντάσσεις και πλέον το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σε θέση να συμβάλει όσον αφορά το ακαδημαϊκό μέλλον ενώ είναι ανοικτό και σε κάθε συζήτηση με τοπικές αρχές για προγράμματα σπουδών που θα απαντούν σε σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες» σχολιάζει στo Protionline.gr ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας.

Το μεταπτυχιακό «Ηotel & Food Business Management» θα είναι από τα μοναδικά στη χώρα τα οποία θα συνδυάζουν εκπαίδευση και πιστοποίηση σε υψηλού επίπεδου γνώσεις στους κλάδους της εστίασης και αναψυχής, αξιοποιώντας τη γνώση που υπάρχει ήδη σε επιστημονικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και την ειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τουρισμού την οποία διαθέτει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της συνεργασίας αλλά και την σύμφωνη γνώμη τοπικών αρχών σε πόλη τη Δυτική Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιεί ήδη τρία ακόμη σχέδια για Κοινά Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

* τις πολύ υποσχόμενες «Ολυμπιακές Σπουδές: Πολιτισμός, Αθλητισμός και Εκπαίδευση» («Olympic Studies: Culture,Sports and Education»)
* την «Προστασία Παιδιών και Εφήβων» («Child and adolescent protection») και
* την «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» («Teaching Greek to Speakers of Other Languages»).

Η ίδρυση του Π.Μ.Σ. με έδρα το Αίγιο αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον σε μια περιοχή μάλιστα με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και σημαντικές προοπτικές στον τουρισμό.
Από την πλευρά της η Δημοτική αρχή της Αιγιαλείας διατηρεί τη φιλοδοξία για την ίδρυση σχολής Οίνου και Αμπέλου, με έναρξη σε επίπεδο ΙΕΚ και πρόγραμμα για σύντομη αναβάθμιση ως προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Μέσα από τη σχολή αυτή ο δήμος θα θέσει στην προμετωπίδα και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, γαστρονομικών και κρασί, πρόγραμμα αξιοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής στο οποίο στοχεύουν πολλοί δήμοι στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από συνεργασίες με ΑΕΙ όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και πιστοποιημένους φορείς των υπουργείων Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr