background img
banner
banner

Έκδοση μίας πρωτογενούς πηγής πληροφοριών για την Κατοχή

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΩΝΑ ΖΑΪΜΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΟΜΟΡΦΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕΪΚΟ

Μία δραματική ιστορία που εξελίσσεται την εποχή της γερμανικής κατοχής και περιγράφει έναν αξιωματικό του Ελληνικού Στράτου, ο οποίος έδειξε γενναιότητα και θάρρος, πολεμώντας με κάθε τρόπο τον εχθρό για την απελευθέρωση της πατρίδας, περιγράφει το βιβλίο που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου της οδού Μητροπόλεως. Το βιβλίο έχει γενικό τίτλο “Φύλλα Πολεμικού Ημερολογίου”, και ανήκει στον εκδοτικό οίκο “Κερπινή”, του οποίου επικεφαλής είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.

Ιστορικής σημασίας η έκδοση, “φωτίζει” άγνωστες πτυχές της περιόδου της γερμανικής κατοχής

Είναι ένα πολεμικό δοκίμιο – ημερολόγιο που δίδει στο “φως” άγνωστες πτυχές των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο των πρώτων μηνών του 1941. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας αξιωματικός του Εθνικού Στρατού, ο Νικόλας Μπαλής και περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με απίστευτα ενδιαφέρουσες “εικόνες” και ιστορικότητα, την καθημερινή πραγματικότητα που ζούσαν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, αλλά και ο Στρατός.

Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Οθωμανολόγος – Ιστορικός δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, η Ιστορικός – Φιλόλογος και Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή και βεβαίως, ο Αντιπεριφερειάρχης και επικεφαλής του εκδοτικού οίκου “Κερπινή” που επιμελήθηκε την γενική έκδοση, Φωκίων Ζαΐμης. Η επιμέλεια των κειμένων του βιβλίου ανήκει στον Κωνσταντίνο Θέμελη και κατά την προχθεσινή παρουσίαση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθήνα Σκανδάμη και η εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Χρύσα Δημητρίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μέσα από την περιγραφή της ιστορίας, ο αναγνώστης βλέπει την κατάρρευση του μετώπου τις δραματικές καταστάσεις που βίωσαν οι πολεμιστές του στρατού αλλά και άγνωστα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής. Περιγράφει την πείνα και τις κακουχίες, την απαξίωση και την αιχμαλωσία, ενώ ο ήρωας της ιστορίας παρ’ όλο που αρρωσταίνει βαριά και βρίσκεται… ετοιμοθάνατος, ανακτά τη δύναμή του να σταθεί στη ζωή με “νύχια και με δόντια”, μόνο και μόνο για να επιστρέψει στο μέτωπο και να χυθεί ξανά στη μάχη κατά των κατακτητών. Όποιος διαβάσει το ιστορικό αυτό ημερολόγιο, θα καταλάβει εις το έπακρον, το θάρρος και τη μαχητικότητα που έδειξαν οι Έλληνες του Ελληνικού Στρατού, ενάντια στον γερμανικό ζυγό και την κατοχική κυριαρχία. Ό,τι ακριβώς βίωσε δηλαδή, και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαΐμης όταν πρωτοέπεσε στα χέρια του το συγκεκριμένο ημερολόγιο…

Φ. Ζαΐμης: “Είναι ένα ιστορικό ημερολόγιο που περιγράφει ένα γεγονός, που κανείς δεν ήξερε…”

“Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους τίμησαν την σημαντική αυτή εκδήλωση της παρουσίασης ενός εμβληματικού βιβλίου, που αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας. Είναι μία έκδοση του οίκου “Κερπινή”. Το χωριό αυτό, είναι ο τόπος της καταγωγής μας, ως οικογένεια, και αυτό για εμάς προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Προσπαθούμε να βγάζουμε βιβλία με ποιότητα και πρωτίστως, έργα που προσθέτουν κάτι στον επιστημονικό κόσμο, γίνεται πάντα δουλειά με σοβαρότητα. Το ιστορικό αυτό βιβλίο, προέκυψε κάποιος τυχαία στα χέρια μου, αγνοούσα ότι υπήρχε. Το βρήκα τυχαία στην βιβλιοθήκη του πατέρα μου Ανδρέα, πριν από 15 χρόνια περίπου. Όταν το διάβασα κατάλαβα πως πρέπει να εκδοθεί και να δοθεί “φως” σε μια αντίληψη, σε ένα γεγονός που κανείς σχεδόν δεν ήξερε πως διαδραματίστηκε…” ανέφερε για το βιβλίο, ο Αντιπεριφερειάρχης αλλά και εκδότης του.

Το ιστορικό δοκίμιο, αποτελεί μία πρωτογενή πηγή πληροφοριών και περιγράφει μία εποχή, που δύσκολα μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έγινε, περιγράφοντας ανάλογες ιστορίες και πληροφορίες εν μέσω ενός τρομερά δεινού πολέμου με λεπτομερή και απλό τρόπο. “Αξίζει να το αναγνώσει σε βάθος, κάθε σύγχρονος άνθρωπος και να γνωρίσει μέσα από τις γραμμές του, τις πτυχές της ζωής ενός αγωνιστή του Στρατού” τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Β. Μπεντεβή: “Η Ιστορία μάς “καλεί” να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα, είναι ένα υπέροχο βιβλίο…”

Μιλώντας στo Protionline.gr για τον ήρωα Νικόλαο Μπαλή αλλά και την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, η Ιστορικός και Φιλόλογος κ. Μπεντεβή, τόνισε μεταξύ άλλων: “Το πολεμικό αυτό δοκίμιο, μου το είχε προσφέρει ο Φωκίωνας Ζαΐμης το Νοέμβριο του 2021. Πραγματικά, αγνοούσα την ύπαρξη του και φυσικά δεν ήξερα τα γεγονότα που περιγράφει. Τέτοιες πηγές και πληροφορίες για εκείνη την νευραλγική εποχή, όπως είναι το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα “κομμάτι χρυσάφι” της Ιστορίας, μίας Ιστορίας που μας καλεί να μας μαθαίνουμε συνεχώς καινούρια πράγματα”.

Η Ιστορικός, παρουσιάζοντας το βιβλίο, ανέφερε ότι ο πρωταγωνιστής δίνει πλήρη καταγραφή και καρέ – καρέ τα γεγονότα της καθημερινής του ζωής, τη διάλυση του Στράτου, τις εντάσεις στην πρωτεύουσα, το θάνατο του Μεταξά, την ανάληψη καθηκόντων από τον στρατηγό Κορυζή και την αυτοκτονία του, και φυσικά, τη δράση του “φιλογερμανού” Κοτζιά, ενώ δεν διστάζει να στηλιτεύσει τον βασιλιά της Ελλάδας αλλά και την ίδια την κυβέρνηση της εποχής, για την απόφαση να το “σκάσει” για το Κάιρο για να γλιτώσει τα… χειρότερα και τον θάνατο.

Ιστορικό «κόσμημα»

“Ο πατέρας μου, είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και λόγω των κακουχιών, έπαθε υγρά πλευρίτιδα και πέθανε λίγες μέρες αργότερα, 33 ετών. Το παράσημο του πατέρα μου και την τιμητική του διάκριση ανδρείας, μας την έστειλε το ίδιο το κράτος εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζω από πρώτο “χέρι” τις συνθήκες των αγωνιστών, τα γεγονότα και τα πρόσωπα της εποχής εκείνης. Και όμως… πραγματικά την περιγραφή που δίνει το πολεμικό αυτό ημερολόγιο, την αγνοούσα, δεν την γνώριζα και θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό “κόσμημα” που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να έχει στη βιβλιοθήκη του…” δήλωσε η κ. Μπεντεβή, καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr