background img
banner
banner

Διανομή καυσόξυλων από τον δήμο Αιγιαλείας

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Ζεστασιά» προς τους πολίτες επιθυμεί να παρέχει ο δήμος Αιγιαλείας, περιβάλλοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, διανέμει και φέτος δωρεάν καυσόξυλα με σκοπό τη χρήση τους για θέρμανση των νοικοκυριών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Σκοπός είναι να δοθεί χείρα βοηθείας στους ανήμπορους οικονομικά πολίτες εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται και των οικονομικών απαιτήσεων της θέρμανσης είτε αυτή προέρχεται από το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου αναμένεται υψηλή, είτε από το ρεύμα που για κάποιους είναι… απαγορευτικό, είτε από τα ίδια τα ξύλα που επίσης διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο από άποψης κόστους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέρυσι, από την αντίστοιχη διαδικασία είχαν επωφεληθεί περί τις 150 οικογένειες, κάτι περισσότερες από πρόπερσι, ενώ φέτος, σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιδημάρχου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας, Διαμάντως Βασιλακοπούλου, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών θα αυξηθεί.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος – Πρασίνου

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη παροχή έχει ξεκινήσει πριν από δυόμιση χρόνια και από την αρχή βοήθησε πολλούς πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για θέρμανση. Τα καυσόξυλα, έχουν φυλαχθεί στις αποθήκες του δήμου και προέρχονται αποκλειστικά από τα κλαδέματα των δέντρων όλου του δήμου και την κοπή όσων έπρεπε, κοπή που έχει πραγματοποιήσει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πράσινου και κρατήθηκαν σε απόθεμα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι Αιγιαλείς δείχνουν να στρέφονται πλέον σε λύσεις όπως το κλασικό τζάκι ή οι ξυλόσομπες, προκειμένου να αποφύγουν το αβάσταχτο κόστος όλων των υπολοίπων πηγών οικιακής θέρμανσης που βασίζονται είτε στο ηλεκτρικό ρεύμα είτε στο πετρέλαιο.

΄΄Η ξυλεία αυτή προέρχεται από υλοτομία και διατίθεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο και από κοινού λειτουργούμε για το καλό των πολιτών. Και βέβαια δεν πρόκειται για δέντρα που κόπηκαν γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά που προέρχονται από αναγκαία υλοτόμηση για την ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος΄΄, επισήμανε η κ. Βασιλακοπούλου.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πού βρίσκεται η διαδικασία και με το πόσοι θα λάβουν φέτος αυτή τη σημαντική βοήθεια, είπε: ΄΄Συνεχώς εφοδιάζεται η Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια του δήμου και διατίθενται νέες ποσότητες. Μέχρι στιγμής έχει διανεμηθεί περίπου η μισή ποσότητα αποθέματος και έχουν λάβει κάπου εξήντα οικογένειες. Εκτιμούμε ωστόσο ότι φέτος τα νοικοκυριά αδύναμων οικονομικά συμπολιτών που θα λάβουν καυσόξυλα, θα ξεπεράσουν τα 150 κι αυτό γιατί δημιουργούνται καινούρια αποθέματα, κόβονται μικρά. Τα ξύλα κόβονται μικρά ώστε να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν και μοιράζονται΄΄.

Καλούνται να προσέλθουν στην Πρόνοια για να δουν αν είναι δικαιούχοι

Τι έχουν όμως να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου κατ’ αρχάς να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται και εν συνεχεία να λάβουν τα καυσόξυλα; ΄΄Τους περιμένουμε να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Πρόνοιας του δήμου μας, ούτως ώστε να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται προκειμένου να ελεγχθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις΄΄, απάντησε η αντιδήμαρχος, τονίζοντας: ΄΄Δικός μας στόχος είναι να ωφεληθούν πιο αποδοτικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες. Δεν θέλουμε κανένας να στερείτε και καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε έστω και τα βασικά, όπως είναι η θέρμανση, να μην λείπουν από κανένα σπίτι. Δυστυχώς, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που υποφέρουν κι εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό.

Έτσι, σαν αντιδημαρχία Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας, μέσα από την άριστη λειτουργία του αρμόδιου Τμήματος του δήμου, παρέχουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Παροχές στην υγεία, στον προληπτικό υγειονομικό έλεγχο, στην ψυχολογική υποστήριξη, σε τρόφιμα καθώς και στη διαχείριση των αποθεμάτων ξυλείας για θέρμανση, σε μία διαρκή προσπάθεια να διασφαλίσουμε, να προστατέψουμε και να στηρίξουμε τους συνδημότητες μας, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του δήμου μας΄΄.

Στα ίδια επίπεδα για την ώρα οι τιμές στην Αιγιάλεια

Αυξημένη είναι γενικότερα η ζήτηση γύρω από τα καυσόξυλα στην Αιγιάλεια, με τους πωλητές να δηλώνουν έτοιμοι να εφοδιάσουν τους καταναλωτές που ήδη τηλεφωνούν για να πληροφορηθούν τις τιμές πριν προχωρήσουν στις παραγγελίες τους. Οι τιμές του κυβικού καυσόξυλου για την ώρα, είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή όπου είχαν σημειωθεί ακόμη και ελλείψεις στην αγορά, καθώς νοικοκυριά και στην Αιγιάλεια έκλειναν τους λέβητές αερίου και πετρελαίου και είτε ενεργοποιούσαν τα τζάκια τους είτε τοποθετούσαν ξυλόσομπες προκειμένου να αποφύγουν τα τσουχτερά τιμολόγια των εταιρειών. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η ζήτηση και φέτος θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και κυρίως προς το τέλος του μήνα.

Να επισημανθεί ότι στην Αιγιάλεια τα επτά στα δέκα νοικοκυριά, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν φέτος καυσόξυλα ως τρόπο κεντρικής θέρμανσης, με τις περισσότερες πολυκατοικίες της πόλης να έχουν ήδη καταργήσει τον λέβητα του πετρελαίου ή τις κοστοβόρες πήγες θέρμανσης. Το 70% των σπιτιών έχει αγοράσει ήδη ξυλόσομπες προκειμένου να περιορισθεί το γενικότερο οικονομικό κόστος του οικιακού προϋπολογισμού. Τα καυσόξυλα ως μοναδικός τρόπος θέρμανσης στην Αιγιάλεια, συναντάται ως και στο 90% των σπιτιών στις περιοχές πέρα από το κέντρο του Αιγίου, καθώς οι περισσότερες οικίες είναι ή ιδιόκτητα διώροφα ή μονοκατοικίες.

Ως προς τις τιμές, σήμερα το κυβικό πωλείται από 105 έως 112 € μαζί με τον Φ.Π.Α. ενώ εάν ο πελάτης ζητήσει να προμηθευτεί συσκευασμένα τα καυσόξυλα τότε το κυβικό πωλείται προς 137 €. Πέρυσι την ίδια εποχή το κυβικό καυσοξύλων κυμαινόταν από 120 έως και πάνω από 140 €. Επιπλέον καλές είναι ακόμη οι τιμές για τις μπριγκέτες που πωλούνται από 6,50 € τα 10 kg ενώ τα 15 kg πέλλετ πωλούνται προς 8,50 €.

Ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, επαγγελματίας στον κλάδο του ξύλου και της επεξεργασίας του, επισημαίνει στo Protionline.gr: ΄΄Οι τιμές στα καυσόξυλα αυτή την περίοδο είναι οι ίδιες οι περσινές στη λιανική. Αυτό βέβαια ισχύει όσο υπάρχουν περσινά ξύλα, γιατί με το που θα μπει ο χειμώνας και από τέλη Νοεμβρίου, είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν. Εικάζω θα κυμανθούν από 90 -130 το κυβικό, ανάλογα το είδος των ξύλων΄΄

Θα υπάρξει έλλειψη – Ωφελημένοι όσοι προνοούν

Παράλληλα, εκτίμησε και μειωμένες ποσότητες στην αγορά, λέγοντας: ΄΄Μετά τις φετινές πυρκαγιές, τα Δασαρχεία σταμάτησαν την υλοτόμηση και την εύκολη έκδοση αδειών κι αυτό ήταν επόμενο δεδομένου ότι έχει αδειάσει η Ελλάδα από δάση. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι θα είναι σίγουρα πιο ακριβά, σταματά η αφθονία και όποιος έχει δεν θα τα πουλήσει φθηνά (αναφέρομαι σε όσους δίνουν χοντρική και μετά πουλούν λιανική). Η περιοχή μας έχει ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αλλά και ευκάλυπτος, δρυς, πουρνάρια, πεύκα. Ανάλογα τι θέλει να ψωνίσει ο καταναλωτής, προσαρμόζεται και η τιμή, δεν στοιχίζουν όλα το ίδιο. Συνήθως οι Αιγιαλείς είναι της τελευταίας στιγμής, όσο έχει ζέστη δεν πάει το μυαλό στην αγορά καυσόξυλων. Αλλά υπάρχει και κόσμος που ξέρει πόσα καίει, οπότε πετυχαίνει, ανάλογα την ποσότητα, καλύτερη τιμή και δεν ψάχνει στην «καρδιά» του χειμώνα για ξερά ξύλα, κάνοντας και παράπονα πολλές φορές γιατί δεν υπάρχουν… Η αγορά θα κινηθεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Συνήθως τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, οι τιμές ανεβαίνουν”.

Η εναλλακτική των πέλλετ

Επιπλέον, ως προς τα πέλλετ, ο κ. Λαμπρόπουλος παρατήρησε ότι ΄΄ τα ελληνικά πέλλετ θα κρατήσουν τιμή λίγο πιο χαμηλά αλλά δεν συγκρίνονται με τα εισαγόμενα σε καύση και ποιότητα. Στο πέλλετ οι ποιότητες έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ, έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές και δουλεύουν αρκετά τα ελληνικά προϊόντα, αλλά η τεχνογνωσία δεν φτάνει για να πιάσουμε τα κορυφαίας ποιότητας εισαγόμενα. Οι τιμές στα πέλλετ θα ξεκινήσουν από 9 – 10 ευρώ το τσουβάλι (15 κιλά) αλλά… ως δια μαγείας, με το που έρθει χειμώνας δεν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα πέλλετ και θα αυξηθεί…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr