background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ. ήδη εξασφάλισε τιμή € 1,40 το κιλό για τη σταφίδα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΜΑΣ»

Κόντρα στα κερδοσκοπικά σενάρια και τις συντεχνίες συμφερόντων, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών στηρίζει την τιμή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Από τις 13 Οκτωβρίου τιμολογεί € 1,40 το κιλό το προϊόν, διεκδικώντας ταυτόχρονα από την αγορά ακόμη καλύτερη τιμή. Ο πρόεδρος της Ο.Π Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, παρουσιάζεται καθησυχαστικός προς τους συναδέλφους του σταφιδοπαραγωγούς τονίζοντας πως ότι η τιμή που ανακοινώθηκε ισχύει, καλώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια της Π.Ε.Σ με την παραγωγή τους, δίνοντάς της τη δυνατότητα να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Κύριε πρόεδρε ποιος είναι φέτος ο παρεμβατικός ρόλος στην αγορά της συνεταιριστικής Οργάνωσης της Π.Ε.Σ. υπέρ του σταφιδοπαραγωγού;

Έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους πως μέχρι την έναρξη της πανδημίας που η Π.Ε.Σ δεν είχε αποθέματα διασφάλιζε μια κατώτατη τιμή που επέτρεπε στον σταφιδοπαραγωγό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καλλιέργειας και να ζήσει αξιοπρεπώς.

Γι’ αυτό μας πολέμησαν λυσσαλέα οι συντεχνίες συμφερόντων και δυστυχώς τα κατάφεραν πείθοντας την πολιτεία να μην απορροφήσει το απόθεμα της σταφίδας που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά εξ αιτίας της πανδημίας.

Η πολιτεία εξαίρεσε τη σταφίδα ενώ την ίδια στιγμή προστάτευε πλήθος άλλων προϊόντων που παρουσίασαν εκείνη την εποχή πλεονάσματα.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Καταρρεύσανε οι τιμές με αποτέλεσμα μέχρι και τον Ιούλιο να πουλάει ο απεγνωσμένος παραγωγός τη σταφίδα μέχρι και € 60 λεπτά…

Οι συντεχνίες και οι υπέρμαχοι… της μη απορρόφησης από την πολιτεία του πλεονάσματος σταφίδας που αποδεδειγμένα πλέον θα εξασφάλιζε ικανοποιητική τιμή στον παραγωγό επηρέασαν αρνητικά την πολιτεία να μην παρέμβει, είναι αυτοί οι υποκριτικοί υποστηρικτές αυτής της θέσης για την δήθεν οικονομική στήριξη απευθείας στον παραγωγό που έλαβε τελικά την ισχνή ενίσχυση των δέκα λεπτών περίπου ανά κιλό ενώ έχανε τον ίδιο χρόνο ο παραγωγός έχανε 50 και 70 λεπτά…

Τώρα «έπεσαν οι μάσκες» και όλα πλέον είναι γνωστά και οι υπαίτιοι επίσης που τώρα κρύβονται… Δυστυχώς…

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου γνωρίζουν πολύ καλά τον ευεργετικό παρεμβατικό ρόλο της Παναιγιαλείου υπέρ ων συμφερόντων τους ακόμη και μέσα στην κρίση που βρεθήκαμε. Ακόμη και πέρυσι στηρίξαμε τιμή € 1,25 ανά κιλό παραλαμβάνοντας χιλιάδες τόνους σταφίδας μέχρι το τέλος περίπου του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να στηρίξουμε μέχρι τέλος αυτή την τιμή καθώς η τιμή στην διεθνή αγορά έπεφτε και δεν αντέχαμε άλλο οικονομικά. Δεν μας βοήθησε εμπορικά κανείς να στηρίξουμε μέχρι τέλος αυτή την τιμή της σταφίδας.

Ας μην ξεχνάμε πως κανείς άλλος εκτός της Π.Ε.Σ. δεν στήριξε αυτή την τιμή ούτε για ένα κιλό σταφίδα ενώ τώρα που δεν υπάρχει παραγωγή δήθεν κόπτονται… Ας το θυμούνται οι συνάδελφοι παραγωγοί.

Κύριε πρόεδρε ποια είναι η τιμή της σταφίδας που λαμβάνει ο παραγωγός σήμερα;

Πριν ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου είχα απευθυνθεί στους συνάδελφους σταφιδοπαραγωγούς και τους καλούσα να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες των κάθε λογής συμφερόντων που για άλλη μια χρονιά ήθελαν να μας πάρουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές την σταφίδα μας την στιγμή μάλιστα που η παραγωγή ένεκα των έντονα δυσμενών καιρικών φαινομένων είχε μειωθεί δραματικά.

Είχα ενημερώσει τους σταφιδοπαραγωγούς πως η Παναιγιάλειος Ένωση θα αναλάμβανε και πάλι πρωτοβουλία να στηρίξει τη τιμή της σταφίδας ζητώντας από όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να εμπιστευτούν την δική τους οργάνωση, την Συνεταιριστική μας εταιρεία,  για να διεκδικήσουμε μαζί  μια δίκαιη τιμή από την αγορά που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Είχα επίσης επισημάνει πως όλοι μαζί μπορούμε να καταστρέψουμε τα κερδοσκοπικά σενάρια που απεργάζονται οι συντεχνίες για να μας πάρουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και φέτος τη σταφίδα μας και πως θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε από την αγορά μια σημαντικά καλύτερη τιμή.

Σας υπενθυμίζω ότι οι τιμές που δινόντουσαν στον παραγωγό μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου που εμείς ανακοινώσαμε κατώτατη τιμή για την ποιότητα «Ήλιος» € 1,40 ήταν πολύ χαμηλότερες και κυμαινόντουσαν ανάλογα με την ποιότητα από € 1,15 μέχρι € 1,25 το κιλό σταφίδα.

Το υποσχεθήκαμε δηλαδή στους παραγωγούς και το κάναμε πράξη!

Από τις 13 Οκτωβρίου τιμολογούμε € 1,40 το κιλό την σταφίδα για την ποιότητα «Ήλιος» και διεκδικούμε από την αγορά ακόμη καλύτερη τιμή.

Αυτό ως απάντηση στις συντεχνίες συμφερόντων οικονομικών και πολιτικών που επιθυμούν με κάθε τρόπο να βγάλουν την Παναιγιάλειο από τον ηγετικό ρόλο που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια και την  έχουν καταστήσει την μεγαλύτερη σταφιδική εξαγωγική εταιρεία στην χώρα μας.

Επειδή στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι έχουν εκφράσει δημόσια αναληθείς  και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που ζημιώνουν την συνεταιριστική εταιρεία μας και οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακληθεί, ότι δηλαδή η προαναφερόμενη τιμή που ανακοινώσαμε είναι παραπλανητική, επιθυμώ και σήμερα να καθησυχάσω τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς ότι η τιμή που ανακοινώσαμε ισχύει και θα διεκδικήσουμε από την αγορά ακόμη υψηλότερη.

Έχετε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για τους συναδέλφους σας  σταφιδοπαραγωγούς;

Τους καλώ να θυμηθούν ποιος στήριξε την καλύτερη τιμή πέρυσι και ποιος όχι, ποιος στήριξε και φέτος την τιμή και τους καλώ να στηρίξουν την προσπάθεια της Π.Ε.Σ με την παραγωγή τους και εμείς βάσιμα ευελπιστούμε  ότι με τη στήριξη τους θα επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr