background img
banner
banner

Με υπερηφάνεια τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Αίγιο

ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ’40 – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το αύριο, το Αίγιο γιόρτασε και τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τα μηνύματα του Έπους του ’40, για δικαιοσύνη, ειρήνη και ελευθερία, να είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση όπου οι μαθητές της πόλης, με τη Γαλανόλευκη στα χέρια, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και χαράς.

Το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, εψάλη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων. Παρίσταντο αντιπροσωπείες σχολείων του Αιγίου με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες τους.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: ΄΄ Να είστε πιστοί στον Ιησού Χριστό και στην πατρίδα΄΄

Μιλώντας στους παριστάμενους, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ανέφερε ότι «στο Έπος του ’40 οι ήρωες αγωνίστηκαν για τα ιδανικά και την ελευθερία», και ότι είχαν υψηλό φρόνημα και ιδανικά όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας. “Να είστε πιστοί στον Ιησού Χριστό, στην πατρίδα. Η ορθοδοξία δίδαξε τον πολιτισμό και το χριστιανισμό σε όλα τα έθνη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Η οικογένεια, η πατρίδα και η θρησκεία είναι τα υπέρτατα κοινωνικά και ηθικά αγαθά και η εποχή που ζούμε είναι πολύ ιδιαίτερη, θα χρειαστούμε ίσως να υπερασπιστούμε αυτά τα ιδανικά πολλές φορές. Ας παραμείνουμε ενωμένοι στη Σκέπη του Ιησού Χριστού και κοντά στην Παναγία μας, η οποία διαφυλάσσει τη χώρα μας από τους εχθρούς. Σας καλώ να αγαπάμε την πατρίδα και να τιμούμε τους ήρωες με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθε χρόνο. Χρόνια πολλά σε όλους!”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεπτός Ποιμενάρχης.

Δήμαρχος Δημ. Καλογερόπουλος: «Ας βαδίζουμε πάντα με σύμπνοια, σεβασμό, αλληλεγγύη και υποστήριξη»

Ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος επισήμανε: ΄΄Ο ελληνικός λαός υπήρξε ένας ηρωικός λαός, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξεχώρισε για την στάση του και τον ηρωισμό του στην παγκόσμια ιστορία, μέσα από πολλά πράγματα και πολλά πρόσωπα. Αποτελείται από ανθρώπους με σπουδαία παρουσία και δυνατό σθένος. Εμείς σήμερα, έχουμε ιερό χρέος να αναγνωρίζουμε τους αγώνες, τις θυσίες, την ιστορία που έγραψαν για το έθνος αυτοί οι ήρωες και που επέδειξαν τον υπέρτατο ενθουσιασμό. Το “Όχι” είναι σημείο αναφοράς της παγκόσμιας ιστορίας, μόνο ο λαός μας εορτάζει την αντίσταση κατά των γερμανοϊταλικού ζυγού, κανείς άλλος. Γιατί το φρόνημα των προγόνων μας είναι ότι οι αγώνες δικαιώνουν την επιλογή της αντίστασης. Εμείς σήμερα, καλούμαστε να πάμε ακόμα πιο ψηλά τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο΄΄.

Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά με τους ήρωες της τότε εποχής και να μάχονται για την υπεράσπιση της χώρας και της πατρίδας. ΄΄Ας βαδίζουμε πάντα με σύμπνοια, σεβασμό, αλληλεγγύη και υποστήριξη. Η συνεργασία και την ενότητα δεν χάνουν ποτέ και κάνουν το έθνος δυνατό΄΄, είπε ακόμη. Κλείνοντας, ο κ. Καλογερόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Ποιοι παρέστησαν

Παρέστησαν εκτός του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, ο βουλευτής Αχαΐας Γεώργιος Ασπιώτης ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη και Νίκος Καραΐσκος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Ψυχράμη, ο πρώην βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρία Ιατροπούλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, η διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου κ.ά., εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συλλόγων και φορέων.

Μετά τη Δοξολογία και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, έγινε μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κ.λπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου εψάλη από τον Μητροπολίτη επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες του ’40 σε κλίμα συγκίνησης.

«Η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων έδωσε στην ανθρωπότητα την προοπτική της νίκης»

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Ιωάννα Στεφανάτου, η οποία με τον περιεκτικό λόγο της και τον όμορφο τρόπο εκφώνησης, καθήλωσε τους παριστάμενους. Μίλησε για την ανδρεία των Ελλήνων που ανάγκασαν τους Ιταλούς σε άτακτη φυγή και οπισθοχώρηση. ΄΄Γιατί «η μεγαλοσύνη του Έλληνα δεν μετριέται με το στρέμμα αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα», όπως έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Το ’40 ήταν ένα Έπος Ηρωισμού, ολόκληρος ο κόσμος μιλούσε για τους Έλληνες που πολεμούν σαν ήρωες. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ πρωθυπουργός τότε της Μεγάλης Βρετανίας, θαυμάζοντας και επαινώντας τους Έλληνες. Η σθεναρή αντίσταση και η νίκη των Ελλήνων έτρεψαν την ελπίδα στην υπόδουλη Ευρώπη και έδωσαν στην ανθρωπότητα την προοπτική της νίκης. Η ναζιστική Γερμανία ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και έσπευσε να βοηθήσει ο σύμμαχος η Ιταλία΄΄, ανέφερε.

Εξιστορώντας τα γεγονότα, σημείωσε: ΄΄Στις 6 Απριλίου του 1941 η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Με την ίδια αυταπάρνηση και ορμή, ο ελληνικός στρατός αντιμετώπισε τις μεραρχίες του Χίτλερ, σε μία άνιση μάχη. Εν τέλει οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Κακουχίες, πείνα, βασανισμοί, στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές εκτελέσεις, καταστροφές, ολοκαυτώματα. Ωστόσο ο λαός ενωμένος δεν σταμάτησε να αντιστέκεται και να παλεύει. Και μέσα από τον αδιάλειπτο αγώνα κατά του φασισμού, γεννιέται το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Οι Έλληνες πολέμησαν ενωμένοι, ομόψυχοι, συντονισμένοι σε μία ενιαία πανεθνική ταυτότητα, η αίσθηση χρέους και ο άσβεστος πόθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια, ήταν η δύναμή τους και το ψυχική σθένος τους΄΄.

Η κ. Στεφανάτου αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα και σήμερα να αντισταθούμε και πάλι σε όσα καταλύουν τη Δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία. ΄΄Ας έχουμε κατά νου ότι αυτά τα αγαθά δεν χαρίζονται ούτε είναι δεδομένα. Αλλά κατακτιούνται με αγώνες. Τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να τα κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στην επόμενη γενιά, τα παιδιά μας. τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του Έπους του ’40, τιμή και δόξα σε όσους δεν έπαψαν να αγωνίζονται για την ειρήνη, το δίκαιο, την ελευθερία΄΄, κατέληξε.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων

Μετά το πέρας της ομιλίας κατατέθηκαν στεφάνια από τους εξής: Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, βουλευτή Ν.Δ. Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή «Σπαρτιατών» Γεώργιο Ασπιώτη, εκπρόσωπο κόμματος «Ελληνική Λύση- Βελόπουλος» Γιάννη Λαϊνιώτη, πρόεδρο Κοινότητας Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλη Ροδόπουλο, διοικητή Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου, διοικητή Π.Υ. Αιγίου Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη, πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Επαμεινώνδα Δούλο, πρόεδρο Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά, αντιπρόεδρο Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Κώστα Μεσάζο, εκπρόσωπο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Αγγελόπουλο, πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας Σπύρο Χριστόπουλο, Σύλλογο Πολυτέκνων Θόδωρο Μιχαλόπουλο, πρόεδρο Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Αιγιαλείας Βασίλη Σταθακάρο, εκπρόσωπο Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου Αγγελική Σιαμπάνη, εκπρόσωπο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Γεράσιμο Φεσσιάν, εκπρόσωπο της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε» Γιώργο Γεωργόπουλο, πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή και τους εκπροσώπους Συλλόγου Αναβιωτών «Βοστίτσα», Χορευτικού Εργαστηρίου, Εθελοντικής Ομάδας «Αχαιοί», Αναβιωτών, Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και Μαρτυρικών Χωριών Αιγιαλείας.

Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ώσπου να γίνει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Αιγίου.

Συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα στην παρέλαση

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές έλαβαν θέση στην εξέδρα των επισήμων ώστε να παρακολουθήσουν την παρέλαση από την πλατεία Φανερωμένης. Στο μεταξύ πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τα πεζοδρόμια της οδού Μητροπόλεως ώστε να χειροκροτήσουν τα νιάτα του Αιγίου να παρελαύνουν. Την αρχή της μαθητικής παρέλασης, μετά την Φιλαρμονική Αιγίου που έλαβε τη θέση της απέναντι από τους επισήμους, έκανε το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγίου που απέσπασε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Ακολούθησαν τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με το ΕΝΕΕΓΥΛ επίσης να καταχειροκροτείται. Με προπορευόμενους τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες, τα μαθητικά αγήματα ήταν άψογα συγχρονισμένα και αρμονικά ενδεδυμένα και τα παιδιά του Αιγίου παρέλασαν με περίσσια λεβεντιά και χάρη κάτω από τον ζεστό φθινοπωρινό ήλιο. Η παρέλαση έκλεισε με τους αναβιωτές ενδεδυμένους με στολές του ’40, με τους προσκόπους και βέβαια ακριβώς όπως άρχισε, με τη Φιλαρμονική Αιγίου.

Άπαντες ευχήθηκαν «και του χρόνου» αλλά σε ένα διεθνές περιβάλλον που θα επικρατεί η ειρήνη, η οποία είναι το πρώτιστο αγαθό για τους λαούς τους κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr