background img
banner
banner

Το τελευταίο «άγχος» ο προϋπολογισμός

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΝΕΚΑ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Ακόμη δεν έχουν καλά – καλά τελειώσει τα «μεθεόρτια» των εκλογών και στη δημοτική αρχή καλούνται να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024, ο οποίος θα κατατεθεί προς ψήφιση με τη σημερινή και στο… πνεύμα της απλής αναλογικής, σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτός θα είναι και ο τελευταίος «γρίφος» που καλείται να επιλύσει ο δήμαρχος, λίγο πριν κληθεί να διοικήσει με… αέρα πλειοψηφίας από τον νέο χρόνο. Βεβαίως, της κατάρτισης προϋπολογισμού προηγείται η έγκριση τεχνικού προγράμματος για το 2024 και η ψήφιση των δημοτικών τελών. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου ήδη δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση και όλα δείχνουν πως το σχέδιο προϋπολογισμού θα είναι εγκαίρως έτοιμο, ωστόσο η επιφυλακτικότητα της δημοτικής αρχής έχει να κάνει κυρίως με τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Περί συνεργασίας…

Η συνεργασία αποτέλεσε επιθυμία και ευχή όλων αμέσως μετά τις εκλογές. Από τη μία ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ζήτησε να συνεργαστούν εποικοδομητικά και οι τρεις πλέον εκλεγμένες παρατάξεις για το καλό του δήμου και των δημοτών, από την άλλη οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο γεγονός ότι η διαφορά του αποτελέσματος των εκλογών ήταν οριακή, άρα θεώρησαν πως δικαιωματικά μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται και υλοποιούνται.

Η έλλειψη συνεννόησης είναι κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί η δημοτική αρχή μέχρι να κλείσει τον κύκλο της διακυβέρνησης του τόπου βάσει του προηγούμενου εκλογικού νόμου. Είναι άλλωστε σε όλους νωπές οι μνήμες από τα προβλήματα που δημιουργούνταν κάθε χρόνο εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης προϋπολογισμού, φτάνοντας σχεδόν στα μέσα του έτους και λειτουργώντας βάσει των περσινών δαπανών. Αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στον δρόμο της απερχόμενης δημοτικής αρχής και πέραν των πρακτικών προβλημάτων, δημιούργησε και αίσθηση ανασφάλειας στους δημότες, διότι από τη μία η δημοτική αρχή κατηγορούσε την αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις εξαιτίας της έλλειψης προϋπολογισμού, από την άλλη η αντιπολίτευση κατηγορούσε τη δημοτική αρχή γιατί δεν λάμβανε υπόψη τις δικές της εισηγήσεις δεδομένου ότι αποτελούσε πλειοψηφία.

Με «γέφυρα» στην επόμενη δημοτική αρχή;

Τι γίνεται ωστόσο σε περίπτωση που και φέτος υπάρξει αδυναμία σύμπνοιας και αδιέξοδο, ενώ ενδεχομένως η χρονιά εκπνέει;
Ως προς αυτό φαίνεται πως θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου, βάσει των οποίων το πρώτο τρίμηνο ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει με χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών. Στο μεταξύ, η νέα δημοτική αρχή με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δύναται να εγκρίνει το δικό της σχέδιο.
Την ίδια στιγμή, διίστανται οι απόψεις για το εάν είναι σύννομο να κατατεθεί σχέδιο προϋπολογισμού προς ψήφιση μετά τον Δεκέμβριο.
Με τους μεν της αντιπολίτευσης να αναφέρουν πως είναι παράνομο, τους δε της δημοτικής αρχής να ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα βάσει νόμου για ακυρότητα ή μη σύννομη λειτουργία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr