background img
banner
banner

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: «Ήρθα σε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της και στη συνέχεια αναζήτησα, διεκδίκησα και αξιοποίησα τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για όλους» Φωκίων Ζαΐμης, ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας σημείωσε ένα σημαντικό έργο, που αριθμεί πάνω από δέκα 10 αναπτυξιακά έργα και πολλές παρεμβάσεις σε διάφορα θέματα.

Ο κ. Ζαΐμης ήταν συστηματικά κοντά στην κοινωνία ανοίγοντας τις συνεδριάσεις στο ευρύ κοινό, επισκεπτόμενος σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις και δίνοντας λύσεις σε πολλά ζητήματα.

Το έργο και την προσφορά σας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Θα θέλαμε να μας πείτε αν θεωρείτε τον απολογισμό των πεπραγμένων σας το μεγάλο σας όπλο;
Προσωπικά είμαι υπερήφανος για τον απολογισμό που παρουσιάζω με δέκα και πλέον έργα που είτε υλοποιήθηκαν είτε είναι σε φάση ολοκλήρωσης στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, της Έρευνας και της Καινοτομίας, γιατί μαρτυρά το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλαμε με την ομάδα μου, αλλά κυρίως καταδεικνύει μια διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Προσπάθησα συστηματικά να είμαι κοντά στις τοπικές κοινωνίες, να καταγράφω τα προβλήματα και τις προτεραιότητες, να αξιολογώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να δίνω λύσεις. Αναζήτησα, διεκδίκησα και αξιοποίησα τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία που απαντούσαν σε κάθε συγκεκριμένη ανάγκη, αλλά παράλληλα μετέφερα στην κεντρική Διοίκηση τα αιτήματα και τις προτάσεις κάθε τόπου, διεκδικώντας να χαραχθούν νέες δράσεις και να παρθούν νέες πρωτοβουλίες.

Να επιστρέψουμε πάλι σε μια ερώτηση που αφορά περισσότερο το δικό σας πεδίο. Με “ποδοσφαιρικούς” όρους ποια θεωρείται ότι ήταν η μεγαλύτερη “ανατροπή” που κάνατε ενώ το “παιχνίδι” θεωρείτο χαμένο;
Αναμφίβολα η έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη ανατροπή που πετύχαμε, γιατί ανασύραμε ένα έργο από την λήθη και την αφάνεια. Ξεπεράσαμε εμπόδια τεχνικά, οικονομικά, πολιτικά με στοιχεία, μελέτη, δουλειά, τόλμη και πείσμα. Ζωντανέψαμε το όραμα που πάγωσε πριν 10 χρόνια για την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου προς την Πάτρα, με συνολικό προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Ένα έργο που έρχεται να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Τι έχετε κάνει, για τις επιχειρήσεις και γενικότερα την παραγωγική ανασύνταξη της περιοχής;
Θα απαντήσω με στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2019-2022, έχουν διατεθεί 190 εκατ. σε προγράμματα και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από τα οποία ωφελήθηκαν περισσότερες από 7000 επιχειρήσεις και στους τρείς Νομούς. Αυτά τα στοιχεία όμως δεν λένε όλα την αλήθεια, γιατί στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με καινοτόμα εργαλεία και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δημιουργήσαμε τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας, ο οποίος παρέχει πληροφόρηση και καθοδήγηση στις τοπικές επιχειρήσεις μέσω δωρεάν εξατομικευμένων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας τους.
Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει υλικό υποστήριξης, ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από 300 αιτήσεις για παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών. Συγκροτήσαμε την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής. Η λειτουργία του ΣΕΑΔΕ αποδείχθηκε καθοριστική για την συνεργασία φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, με στόχο την δρομολόγηση δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής και συνεπώς για το καλό του συνόλου της κοινωνίας. Εμείς είμαστε της αντίληψης ότι δεν αρκεί να μοιράζεις χρήματα, πρέπει να διαμορφώνεις τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον που χρειάζεται για να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα. Να μην παραλείψω να αναφέρω την στήριξη με 3,38 εκατ. των 45 συνολικά φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της περιοχής, με ποσοστό 100%.

Η Εξωστρέφεια και η Διαπεριφερειακή συνεργασία είναι δύο έννοιες που έχουν ταυτισθεί με την κεντρική σας στρατηγική στην Περιφέρεια, τι σημαίνουν με απλά λόγια αυτές οι επιλογές;
Εξωστρέφεια σημαίνει άνοιγμα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, στις οποίες συστήνεις την σύγχρονη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην Βιομηχανική παραγωγή, στον αγροτικό τομέα, στις τουριστικές υποδομές, στις Εκπαιδευτικές και Ερευνητικές δομές.Στόχος και επιδίωξη να επιτύχουμε εκείνες τις συμφωνίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε συνεργασίες σε όλους τους παραπάνω τομείς, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και συνεπώς θα δημιουργήσουν πλούτο για το σύνολο της κοινωνίας.Διαπεριφερειακή συνεργασία, σημαίνει πρωτοβουλίες κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης με την ευρύτερη γειτονία της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με κοινό στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την επαγρύπνηση και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως οι Μεταναστευτικές ροές και η ανάπτυξη σε νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των δράσεων εξωστρέφειας θεωρείται ότι είναι η υπογραφή Συμφωνητικού Συνεργασίας με την Επαρχία Fujian της Κίνας;
Δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για παράπλευρη σημασία της συμφωνίας αυτής, η οποία θέτει τις βάσεις για την εμπορική, πολιτιστική και επιχειρηματική συνεργασία, αλλά και την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.Εάν αναλογισθεί κανείς ότι η επαρχία Fujianέχει πληθυσμό 40 εκατ. πολίτες, παρουσιάζει ΑΕΠ έξι δις έναντι ΑΕΠ 208 δις της Ελλάδας, ότι έχει 89 Πανεπιστημιακά ιδρύματα με 300.000 περίπου αποφοίτους και 140 σημαντικές διαδρομές containers, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος που θα έχουν τα οφέλη αυτής της συνεργασίας.

Να κλείσουμε με τις φιλοδοξίες σας για το μέλλον και με ένα μήνυμα που ενδεχομένως θέλετε να απευθύνετε στους πολίτες;
Η φιλοδοξία μας έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, γιατί ήδη έχουμε ανοίξει τον δρόμο προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030. Μια Δυτική Ελλάδα με σύγχρονες μεταφορικές και συγκοινωνιακές υποδομές με νέα ενεργητικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με πρωτοπορία στην έρευνα και την καινοτομία, που συνδέειτην επιστήμη με την παραγωγήκαι την “αποσύνδεση” του όρου ανεργία από την τοπική κοινωνία. Στο τέλος αυτής της διαδρομής η Δυτική Ελλάδα θα βρίσκεται στην θέση που της αξίζει, με βάση την γεωγραφική της θέση, τους φυσικούς πόρους, τις υποδομές, την παραγωγική βάση και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr