background img
banner
banner

Ανησυχία στον δήμο από τις επιπτώσεις της κατάργησης σε Νομικό Πρόσωπο και ΔΗΚΕΠΑ

ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προβλήματα τόσο στην μετάβαση, όσο και στις λειτουργίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισήχθηκε, εν μέσω εκλογών, στη Βουλή προς ψήφιση, για να γίνει νόμος του κράτους.

Στη σημερινή (2.30μ.μ.) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας πρόκειται να ληφθεί απόφαση αιτήματος εξαίρεσης για τον δήμο Αιγιαλείας, αφού προηγουμένως παραταθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της λειτουργίας τους με τη σημερινή τους μορφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου, το ΝΠΔΔ του δήμου και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. παύουν να υφίστανται. Οι αλλαγές που θα επέλθουν ήδη συζητούνται σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων κι άλλων δήμων, με πολλούς να σηκώνουν «μπαϊράκι» και να ζητούν εξαιρέσεις, καθώς βλέπουν ότι, στην πράξη, όχι μόνο υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής (εκκαθαρίσεις, απορρόφηση προσωπικού κ.λπ.), αλλά και ότι όλο αυτό θα αποβεί σε βάρος των εσόδων τους, αλλά και των υπηρεσιών που επιθυμούν να παρέχουν προς τους πολίτες.

Τάκης Ανδριόπουλος: «Οι υπηρεσίες προς τον πολίτη δεν… μπορούν να περιμένουν»

‘Τα νομικά πρόσωπα με τον χαρακτήρα που έχουν, είναι πιο ευέλικτα και από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με την αμεσότητα προς τον πολίτη και με θέματα όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ΚΑΠΗ και όλες οι άλλες δομές χρειάζονται άμεσοι χειρισμοί. Τα νομικά πρόσωπα δημιουργήθηκαν ακριβώς επειδή στον δήμο οι διαδικασίες δυστυχώς είναι πιο επίπονες και πιο χρονοβόρες΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική Προστασία» Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Και πρόσθεσε: ΄΄Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα υποστηρίξουμε ότι πρέπει να παραμείνει το νομικό πρόσωπο στον δήμο Αιγιαλείας και θα παραθέσουμε και τα στοιχεία που αφορούν τη δράση του. Βέβαια, η διατήρηση του ΝΠΔΔ του δήμου Αιγιαλείας είναι εξαιρετικά δύσκολη όπως διακρίνουμε από τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και από συζητήσεις που έχουν γίνει. Όπως μας έχουν ενημερώσει, θα παραμείνουν κάποια νομικά πρόσωπα που έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν ένα brand name όπως για παράδειγμα είναι το καρναβάλι της Πάτρας ή το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων κ.ά. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα ανά την Ελλάδα που υπό την «ομπρέλα τους» λειτουργούν διάφορα ιδρύματα και απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού όπως είναι το νομικό πρόσωπο του δήμου Αθηναίων που απασχολεί 1.200 άτομα. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθεί στον Δήμο. Υπάρχουν ακόμη κάποια νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για συγκεκριμένα αντικείμενα που ίσως παραμείνουν. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια θα αντιπαραθέσουμε τα στοιχεία που παρουσιάζουν το έργο μας και θα δούμε΄΄.

Δεν έχει δοθεί περίοδος προσαρμογής

Ένα από τα θέματα που προκύπτουν όσον αφορά την λύση των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, είναι ότι δίνεται στους δήμους ένα εξάμηνο για να προσαρμόσουν τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας για να απορροφήσουν τους καινούριους εργαζομένους. Στο μεσοδιάστημα όμως, όσο δεν έχουν θέση οργανικά στο Δήμο, δημιουργείται κενό στη μισθοδοσία τους, μιας και δεν μπορούν να τους πληρώσουν τα καταργημένα πλέον Νομικά Πρόσωπα, αλλά ούτε ο ίδιος ο δήμος.

΄΄Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αυτές την επομένη της κατάργησης των νομικών προσώπων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μας άφησαν να συντάξουμε προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και ορίζοντας για εμάς είναι η 31η Δεκεμβρίου. Άρα όποιες σύμβασης με «μπλοκάκι» είχαμε (περισσότερο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις) τις έχουμε με ορίζοντα μέχρι 31/12΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Ανδριόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι προς το τέλος του τρέχοντα μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών στην οποία θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος, ο γενικός γραμματέας του δήμου και οι διευθυντές του Τμήματος Προσωπικού και του Οικονομικού Τμήματος, διότι αυτοί είναι οι δύο τομείς που θα επιφορτιστούν το μεγαλύτερο βάρος της εργασίας από την κατάργηση του νομικού προσώπου.

Τα άτομα που στελεχώνουν το ΝΠΔΔ Δήμου Αιγιαλείας

Πόσα είναι όμως τα άτομα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΝΠΔΔ του δήμου; ΄΄Αυτή τη στιγμή, μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ΚΑΠΗ, τις Φιλαρμονικές, τα μουσεία και τις πινακοθήκες, έχουμε γύρω στα 120 άτομα προσωπικό. Υπάρχουν δύο μόνιμα άτομα που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις στο διοικητικό κομμάτι, είναι ένα άτομο που είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο στο πρωτόκολλο και ένα στο ταμείο. Με μετακίνηση είναι άλλα δύο άτομα που ήρθαν από τον δήμο μετά από τον έλεγχο που είχαμε από την διαχειριστική αρχή. Πρόκειται για τον ελεγκτή και τον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα πλαισιώνονται με άλλα πέντε άτομα για την διοικητική υποστήριξη του Νομικού Προσώπου, το οποίο, μην ξεχνάμε ότι έχει έναν προϋπολογισμό περίπου στα 3 εκατομμύρια € και η υποστήριξή του πρέπει να είναι η ανάλογη. Επιπλέον, το ΝΠΔΔ έχει ένα ακόμη άτομο με ευθύνη στο τμήμα του προσωπικού, ένα ακόμη που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, άλλο άτομο που έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ κι άλλο που διαχειρίζεται την ορθή λειτουργία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, δύο άτομα στο λογιστήριο που ασχολούνται με τα εντάλματα πληρωμής΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί μία παράταση της σύμβασης των εργαζομένων αυτών. ΄΄Πιστεύω πως η επόμενη ημέρα αυτή της μετάβασης θα είναι μία δύσκολη μέρα για τον δήμο μας και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις υπηρεσίες προς τους δημότες΄΄, κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.

Διαμάντω Βασιλακοπούλου: «Φόβος ότι θα χαθεί «πολύτιμο έδαφος»

Ως μία μεταβατική αλλά εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη λειτουργία του δήμου, εφόσον γίνει πράξη η κατάργηση νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων, βλέπει την κατάσταση η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Διαμάντω Βασιλακοπούλου. ΄΄Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας είναι ένας καλά οργανωμένος οργανισμός του δήμου, με συγκεκριμένα αντικείμενα και δράσεις που είναι βέβαιο πως θα αποσυντονιστούν εφόσον πάψει η λειτουργία της. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είναι πιο ευέλικτη, πιο γρήγορη σε σχέση με τον δήμο και ανταποκρίνεται πιο εύκολα σε όλες τις εκδηλώσεις. Είναι βέβαιο πως εάν οι προγραμματισμένες δράσεις περνούν από τη γραφειοκρατία του δήμου, στο τέλος μπορεί να μην γίνονται. Πώς μπορεί σε χρόνο «μηδέν» στην αρχή της χρονιάς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μέσα στον δήμο ώστε να καλυφθεί άμεσα το έργο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.; Είναι σίγουρο ότι θα χαθεί πολύτιμο έδαφος΄΄, υποστήριξε η πρόεδρος.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της και για το προσωπικό, σημειώνοντας: ΄΄Στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση απασχολούνται περί τα 15 άτομα.
Ωστόσο, κατά διαστήματα και ανάλογα με τη δράση, περιστασιακά, απασχολούνται περισσότερα και υπάρχουν εποικοδομητικές συνεργασίες. Παραδείγματος χάριν, για τις ανάγκες του Πάρκου των Χριστουγέννων που ετοιμάζουμε, συνεργαζόμαστε με επιπλέον άτομα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών των δημοτών μας αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες και από άλλες περιοχές. Οι ανάγκες της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α σε προσωπικό είναι άλλες τον χειμώνα κι άλλες το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, είναι σε λειτουργία ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων», δρομολογούμε δράσεις για τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα σε συνέχεια αυτών που λάμβαναν χώρα στο Πολύκεντρο το καλοκαίρι, βρισκόμαστε στη φάση εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης του ψηφιακού μουσείου του Παναγιωτοπουλέικου, δρομολογούμε την αναβάθμιση του Μουσείου Καραγκιόζη, ενώ κάνουμε και εργασίες για να συντηρήσουμε τις υποδομές, όπως το έργο που θα εκτελεστεί στη σκεπή του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, εκεί όπου υπάρχει ένα πρόβλημα. Πώς θα μπορέσουν αυτά να προχωρήσουν από τον δήμο και πώς θα είναι η κατάσταση στις αρχές του έτους; Ουδείς γνωρίζει΄΄, τόνισε η κ. Βασιλακοπούλου, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία της για το κατά πόσο θα γίνει δεκτό το αίτημα της εξαίρεσης για τον δήμο Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr