background img
banner
banner

Διήμερο «σχολείο» ενόψει της νέας θητείας

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Στην Αθήνα για διήμερη εκπαίδευση και διαβούλευση σε ζητήματα που αφορούν θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου 2024-2028 στους ΟΤΑ, θα βρίσκεται από σήμερα Τρίτη το πρωί έως και αύριο Τετάρτη το βράδυ 10μελής ομάδα με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο.
Την ομάδα απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του δήμου νομικός Γιώργος Ρούσσος, ο διευθυντής Οικονομικών Κωνσταντίνος Μανέτας, η προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρία Σαλαμούρα καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από τις διευθύνσεις Προσωπικού και το Τμήμα Προϋπολογισμού του Δήμου.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο αυτοδιοικτικών (διοργάνωση της «Καραγιλάνης Σύμβουλοι Α.Ε. και A.K. accounting & K(c)onstulting E.E») κρίνεται αναγκαία γι αυτό και σε καθημερινή βάση τα στελέχη του δήμου, κατ ελάχιστον πέντε άτομα, με αναπλήρωση, θα είναι παρόντα διαρκώς, με εκατοντάδες αυτοδιοικητικούς σε όλη τη χώρα.

«Πονοκέφαλος» η κατάργηση Νομικού Προσώπου και ΔΗΚΕΠΑ

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο θέμα της κατάργησης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, με άμεση ενσωμάτωση στον κεντρικό Οργανισμό, εκατοντάδων Νομικών Προσώπων ΟΤΑ σε όλη τη χώρα. Στους υπό κατάργηση εντάσσονται τόσο το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός» του Δήμου Αιγιαλείας όσο και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α).

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος παρενέβη προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο τονίζοντας ότι «η συνέχιση της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες» επισημαίνοντας ότι «καμία επιτροπή ή Αντιδημαρχία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λειτουργία των υφιστάμενων Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου προχώρησε όμως κανονικά ενώ τέθηκαν προθεσμίες, αιτιολογημένη έκφραση γνώμης για τη διατήρηση ενός τουλάχιστο Νομικού Προσώπου ανά ΟΤΑ έως 15/11/2023, αναμόρφωση Οργανισμού και σύνταξη Προϋπολογισμού με βάση την τελική μορφή του οργανογράμματος του δήμου πριν την 1/1/2024.

Στη βάση ων ασφυκτικών περιθωρίων που έχουν τεθεί και εις γνώση ότι για αρκετό καιρό οι δήμοι αδυνατούν να συντάξουν προσχέδια προϋπολογισμών με τα νομικά πρόσωπα ενσωματωμένα ήδη, κρίθηκε αναγκαίο ο δήμος να κινηθεί ταχύτατα. Λαμβάνοντας εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με την ομαλή ενσωμάτωση δομών, του προσωπικού και της περιουσίας τους στο Δήμο.
Πρόσφατα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ζητήθηκε να διατηρηθούν τόσο το ΝΠΔΔ όσο και η Κοινωφελής του δήμου, όμως τα περιθώρια να κάνει δεκτή το Υπουργείο την εισήγηση φαίνεται ότι είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του κ. Ρούσσου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, οι εξαιρέσεις από τις συγχωνεύσεις θα είναι επιλεκτικές σε όλη τη χώρα!

Αυτή την περίοδο μάλιστα στο σχέδιο συγχωνεύσεων φαίνεται να εντάσσονται τόσο οι ΔΕΥΑ (μια διαδημοτική επιχείρηση στην Αχαΐα ή και σε όλη την Πελοπόννησο) ενώ φημολογείται και η δημιουργία διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων ανά ζώνη, με συγχώνευση προσωπικού και της περιουσίας τους!

Στην παρέμβασή του προς τον κ. Λιβάνιο, πρόσφατα, ο δήμαρχος έκανε προσπάθεια να ορθώσει αντίλογο με αντιρρήσεις και ενστάσεις, στο βαθμό βέβαια που οι σχετικές σκέψεις και προθέσεις, για συγχωνεύσεις και σε ΔΕΥΑ -Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας, γίνουν πράξη…

Συγχωνεύσεις «εθελοντικού χαρακτήρα»

Στέλεχος του δήμου αναφέρει στο Protionline.gr ότι ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων και της μορφής που μπορεί να λάβουν οι αντιδράσεις των δημάρχων, ενδεχόμενα να υπάρχει πάντα στην «κυβερνητική ατζέντα» μια κίνηση για συγχωνεύσεις «εθελοντικού χαρακτήρα». Κίνηση η οποία θα περιέχει σημαντικά κίνητρα όπως η χρηματοδότηση (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) αναβάθμισης, ψηφιακής μετάβασης και ανασυγκρότησης, των Νομικών Προσώπων που θα υποδεχθούν την πιθανή συγχώνευση και μια ευρύτερη διαδημοτική συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσον αφορά της ΔΕΥΑ όπου οι συζητήσεις και αντιδράσεις των δημάρχων έχουν ήδη ωριμάσει. Οι δήμαρχοι της περιοχής δεν θα δεχθούν σχέδια διάλυσης, θεωρώντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή μετάβασης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως… άλλοθι για αυξήσεις στις χρεώσεις προς τους δημότες. Η αποστολή του δήμου βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για την διημερίδα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» όπου αναμένεται σημαντική ώσμωση, με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πρακτικές οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική διαχείριση και μελλοντική διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών, σε ένα λιγότερο «θολό» από το σημερινό τοπίο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr