background img
banner
banner

Διχασμένοι, επί της ουσίας και του αποτελέσματος

ΑΧΑΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΑΛΛΗ… ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Βαθύ είναι το ρήγμα και σε επίπεδο τοπικό μετά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εντελώς διαφορετικές οι απόψεις των στελεχών για την επόμενη μέρα καθώς η κατάσταση και οι δηλώσεις είναι ακόμη «εν θερμώ», μετά τη «μίνι» διάσπαση. Την απόφασή της να αποχωρήσει εκφράζει μέσω του Protionline.gr, η αναπληρώτρια συντονίστρια της Ν.Ε. Αχαΐας Μαρία Αντύπα, από τα πρώτα στελέχη του κόμματος στο νομό!

Η κ. Αντύπα δηλώνει πλήρη απογοήτευση για τις εξελίξεις και ξεκαθαρίζει ότι επιλέγει να συνειδητά να τεθεί εκτός, μετά από 35 χρόνια ενεργής δράσης!  Την κίνηση προς την… έξοδο, υπό την «κάλυψη» της «Ομπρέλας», εκτός της Μ. Αντύπα θα ακολουθήσουν άλλα στελέχη της ΝΕ Αχαΐας και πρώην βουλευτές.

Αιχμηρή ως προς την κίνηση Κασσελάκη να ζητήσει το γνωστό δημοψήφισμα για τις διαγραφές δηλώνει η Αχαιή βουλευτής Σία Αναγνωστόπουλου. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αφήνει αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε εξ αρχής να αμφισβητηθεί ο νέος πρόεδρος. Επισημαίνει ότι οι αποχωρούντες είναι αυτοί που είχαν επιλέξει τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της πρόσφατης εκλογής Κασσελάκη Ξεκαθαρίζει επίσης, και προς την κ. Αναγνωστοπούλου, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να κληθεί εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας να διαδραματίσει ρόλο στα εσωκομματικά.

Σία καλεί Αλέξη!

Η κ. Αναγνωστοπούλου ήταν από τα μέλη της Κ.Ε. που επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν τη γνωστή πρόταση για το δημοψήφισμα των διαγραφών. «Είναι μια παράδοξη ήττα του κόμματος αφού ο κ. Κασσελάκης τα πήρε όλα πίσω και περί δημοψηφίσματος και ότι θα ακολουθεί τους κανόνες» δηλώνει.

Η Σία Αναγνωστοπούλου που στήριζε κατά τις τελευταίες εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου παραμένει στο κόμμα, παρότι δεν αισθάνεται καμιά «οικειότητα» με τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Αν ο πρώην πρόεδρός του δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί» δήλωσε την Κυριακή κατά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» καλώντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα να παρέμβει «πυροσβεστικά».

Σημειώνεται ότι η πρώην υφυπουργός είχε έχει διαμηνύσει πρόσφατα στην «Ομπρέλα» ότι μόνο καλό θα κάνει στον Στέφανο Κασσελάκη, αν αποχωρήσει. Επίσης διαφωνεί με την προοπτική η «Ομπρέλα» να κάνει νέο κόμμα και να χρησιμοποιήσει στον τίτλο τη λέξη ‘Αριστερά.’

«Ενότητα με το ζόρι;»

Κάλυψη στις αποφάσεις του προέδρου, τη σκληρή στάση που ακολούθησε κατά την πρωτολογία του Σαββάτου σχετικά με τη στάση των διαγραφέντων όσο και τη δευτερολογία μετά την κοινή ανακοίνωση αποχώρησης των στελεχών της «Ομπρέλας», από τον Αχαιό βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.

«Εδώ κανείς δεν κρατά κανέναν με το ζόρι. Για τους υπόλοιπους, όσους δεν αποχώρησαν, τώρα είναι ώρα για νέο ξεκίνημα» αναφέρει επισημαίνοντας ότι «την κοινωνία ελάχιστα ενδιαφέρει το πρωτόκολλο του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος είναι ο ‘παλιός’ και ποιος ο ‘νέος’, τι έλεγε ο καθένας πριν, και τι μετά και ποια είναι η συμμετοχή της ανανεωτικής, της δημοκρατικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς στις αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το κόμμα από την Κυριακή γυρίζει σελίδα, εγκαταλείψει παλαιές δοξασίες. «Ώρα να επανατοποθετηθούμε στα σύγχρονα προβλήματα, η κοινωνία εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, πρέπει να απαντήσει στις νέες προκλήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη εξουσίας, είναι απαραίτητο να διαθέτει πρόγραμμα εξόδου των κοινωνικών στρωμάτων από την κρίση» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο, αυτοί που ακολουθούν το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη «είναι όσοι το επιθυμούν και, όποιος δεν θέλει, δεν μπορεί να είναι μέσα στο νέο εγχείρημα».
«Ο Αλ. Τσίπρας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο πάντα θα αναζητούμε την παρουσία του δίπλα μας. Είναι αρκετά νέος ακόμη… Η ηγεσία του κόμματος εξελέγη όμως με δημοκρατικές διαδικασίες, και προφανώς δεν είναι η στιγμή να παρέμβει ο κ.Τσίπρας!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας…»

«Αυτή η ανιστόρητη τοποθέτηση του προέδρου το Σάββατο με εξέπληξε! Μίλησε με λόγια προσβλητικά για τους δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες, όποιος σέβεται τον εαυτό του, πραγματικά, δεν μπορεί να συνεχίζει να παραμένει σε αυτό το χώρο, σ ένα κόμμα που λειτουργεί στη βάση ‘ενός ανδρός αρχή’» τονίζει η Μαρία Αντύπα εκτιμώντας ότι προχθές ουσιαστικά έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου!

«Δεν γίνεται να δεχτούμε ότι μέσα σε μια μέρα το κόμμα μας έγινε fun club για να χειροκροτεί μια προσπάθεια να… διαλυθούμε, ούτε μια κίνηση από τον κ. Κασσελάκη το διήμερο, καμία διαλεκτική σύνθεσης και ενότητας. Είναι θέμα αριστερής αξιοπρέπειας λοιπόν να φύγουμε, δεν μπορεί να αποδεχθούμε ότι από ‘κομματικά μυρμήγκια’ που μετά από αγώνα δεκαετιών, φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τώρα μας αποκαλούν ‘βαρίδια’, ‘αρρώστους’ και ‘κομματίλα΄. Εμείς βάλαμε το λιθαράκι της πρώτης κυβερνώσας αριστεράς, πανευρωπαϊκά αλλά πρέπει να δεχτούμε ότι, υπό αυτή τη νέα ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν υπάρχει πια!» αναφέρει η Μαρία Αντύπα.

Λάθη και αστοχίες

Την εκτίμηση ότι δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, τόσο του κ. Κασσελάκη όσο και από τα μέλη της «Ομπρέλας», προκειμένου να αποσοβηθεί η κρίση καταθέτει ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου.

«Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, ο μεν κ. Κασσελάκης δεν επιχείρησε να διορθώσει την κακή εικόνα με τις πρόσφατες δηλώσεις που προκάλεσαν τις γνωστές εκρήξεις από τους κ.κ. Φίλη, Βίτσα, Βούτση και Σκουρλέτη αλλά και τα στελέχη αυτά κινήθηκαν πολύ άγαρμπα το Σαββατοκύριακο.

Μέσα από λάθη και αστοχίες που έγιναν, ένθεν και ένθεν, φτάσαμε πλέον σε σημείο οριακό. Θεωρώ ότι στη διάρκεια του συνεδρίου που ακολουθεί υπάρχει ακόμη περιθώριο για πολιτικές διορθώσεις» αναφέρει. Είναι προφανές ότι ο κ Μάρκου παραμένει στο κόμμα, ακολουθεί διακριτικά την ομάδα της Έφης Αχτσιτόγλου, αποφεύγει όμως την ομαδοποίηση, εκτιμώντας ότι πολλά από τα στελέχη της «Ομπρέλας» βρέθηκαν εκτός, χωρίς να έχουν καταλήξει οριστικά να μετακινηθούν σε νέο, πιο… αριστερόστροφο πολιτικό σχηματισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr