background img
banner
banner

Ελπίδες σε πιθανό ξεμπλοκάρισμα

ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΠΙΣΩ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΤΙ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ…

Αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο χωροταξικό, πολιτικές πιέσεις για τη συμπερίληψη και άλλων ΟΤΑ στον σχετικό σχεδιασμό αλλά και οι απαιτήσεις που θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος φαίνεται ότι έχουν βάλει σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στα οποία έχει συμπεριληφθεί ο δήμος Αιγιαλείας.

Ο σχεδιασμός της Δημοτικής αρχής του Δημήτρη Καλογερόπουλου είναι, εδώ και μια 3ετία, η πόλη κυρίως, να αποκτήσει ένα σύγχρονο εργαλείο με το οποίο θα αναπροσαρμόσει χρήσεις γης και ειδικούς όρους δόμησης. Το όραμα αυτό εδώ και ένα χρόνο περνά από διάφορες διακυμάνσεις ενώ φαίνεται ότι έφτασε, πριν από λίγο καιρό, στα όρια της κρατικής εγκατάλειψης!

Πριν περάσει στις γνωστές «ελληνικές καλένδες», με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και υπό τη νέα ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν. Η τελευταία κυβερνητική απόφαση να περάσει απευθείας τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) για εκατοντάδες ΟΤΑ -ακυρώνοντας τα λίγα, πρώτα, πιλοτικά Τ.Π.Σ. (σ.σ. όπου είχε ενταχθεί ο δήμος Αιγιαλείας)- φαίνεται πλέον ότι μπορεί να αναθεωρηθεί.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με το προ ενός έτους αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Protionline.gr το Τ.Π.Σ. Αιγιαλείας είχε λάβει «πράσινο φως» μέσα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Α’ 245/2022) και τέθηκε σε φάση διαβούλευσης και τελικής εφαρμογής. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,86 εκατ. ευρώ με βασικό αντικείμενο τον πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου, στην έκταση του Δήμου με διάκριση των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων.

Περιλαμβάνει την Κύρια Μελέτη Τ.Π.Σ. με το νέο πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, πολεοδομικές παρεμβάσεις, μεταφορικές υποδομές, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών, προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την αξιολόγηση της γεωλογικής τους καταλληλότητας.

Δύνανται να καθορίσει νέες Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων (βιομηχανία, τουρισμός, βιοτεχνικά πάρκα) και βέβαια συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και μελέτη εναρμόνισης με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας και των Ειδικών Χωροταξικών σε επίπεδο Περιφέρειας. Εκτός από τα διάφορα σενάρια προς έγκριση, το Τ.Π.Σ. Αιγιαλείας -στην τελική του φάση- θα περιλαμβάνει και Ρυθμιστικές Μελέτες με σκοπό, κατά την εφαρμογή του, να «θεραπεύσει» συσσωρευμένα προβλήματα του Σχεδίου Πόλης στο Αίγιο και της επέκτασης του .

Η ανασφάλεια

Και ενώ πριν από ένα χρόνο η Δημοτική αρχή της Αιγιάλειας ανέμενε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ανάδοχο του έργου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη – επίτευγμα στην θητεία της, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν. Προχώρησε σε ακύρωση της πολιτικής εφαρμογής του Τ.Π.Σ. και ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος σε όλη τη χώρα. Αρχικά μπήκαν περί τις 130 περιοχές – δήμοι και πρόσφατα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 220, με τα Καλάβρυτα και τον Ερύμανθο εντός προγράμματος.

Οι απαιτήσεις της χώρας περιλαμβάνουν συνολικά 700 Τ.Π.Σ. και στην πορεία φάνηκε ότι… χάθηκε η μπάλα.

Είναι προφανώς ότι, στη βάση τόσων αναγκών, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ξεκάθαρα σε όλη τη χώρα κρίνεται απαρχαιωμένος, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αξιολογήσει και να θέσει εκ νέου προτεραιότητες. Τα Γενικά Πολεοδομικά (Γ.Π.Σ.) των πόλεων έχουν κλείσει σχεδόν μια 30ετία από την αναθεώρησή τους ενώ και το ΤΕΕ πιέζει την κυβέρνηση να δώσει περιθώριο χρόνου σε όλους τους δήμους να κάνουν την προετοιμασία τους!

Δεν έχει βέβαια δοθεί ακόμη απάντηση: Γιατί ώριμες προτάσεις όπως αυτή του δήμου Αιγιαλείας θα πρέπει να τεθούν στη… βάση της σχετικής λίστας, με «ώριμα» και «ανώριμα» Τ.Π.Σ. και Γ.Π.Σ. να περιπλέκουν την κατάσταση;

Νέα αξιολόγηση

Πριν από λίγες μέρες μια νέα ομάδα εργασίας ανέλαβε δράση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να… ταξινομήσει τη λίστα των αξιολόγηση φακέλων και εντολή να προχωρήσει στην επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού και επίλυση προβλημάτων μεταξύ εμπλεκομένων υπηρεσιών και δήμων, για την υλοποίηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Ιθύνων νους στην ομάδα είναι ο ίδιος εισηγητής της αρχικής «εκπαραθύρωσης» των ‘πιλοτικών Τ.Π.Σ.’, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Στην ομάδα επιστρέφει ο έμπειρος, αν και συνταξιοδοτηθείς, Γ. Γκανασούλης Συντονιστής του Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Χώρας, ο οποίος είχε λειτουργήσει ως εισηγητής των ‘πιλοτικών Τ.Π.Σ.’
Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο αν και, σε σχέση με την Αιγιάλεια, είναι δεδομένο ότι χάνεται κρίσιμος χρόνος ενώ -εφόσον η κυβέρνηση και το ΤΕΕ επιμείνουν στην ανάγκη να δοθεί «εύλογος χρόνος» στους δήμους- είναι πιθανό η υλοποίηση να μετατεθεί για το 2025!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr