background img
banner
banner

Ο σύγχρονος τρόπος διαχείρισης των αστικών λυμάτων… ξεκινά από το Αίγιο

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΑΝ. ΓΡΑΦΑΚΟΥ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Με αισιοδοξία ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων ακολουθεί μεθόδους συμβατές με το περιβάλλον και ωφέλιμες για την κοινωνία αλλά σε κλίμα ευφορίας γιατί η πρωτοπορία ξεκινά από τον δήμο Αιγιαλείας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου η τελετή για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Λειτουργία Εξοπλισμού Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος ΕΕΛ Αιγίου», στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ. Παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος υπέγραψε τη σύμβαση που επικυρώνει τη συνεργασία με τον πρόεδρο της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» Διονύση Γεωργόπουλο, για την εκτέλεση του έργου.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Ντίνος και τα μέλη του Δ.Σ., οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Βασίλης Χριστόπουλος, Μαρία Σταυροπούλου, Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ Βάσω Ψυχράμη, μέλη του Δ.Σ. και υπηρεσιακούς παράγοντες. Βεβαίως και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος που έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο.

Δημήτρης Καλογερόπουλος: Έργο τοπικής ωφέλειας  και πανελλαδικής σημασίας

Μιλώντας για την υπογραφή αυτού του σημαντικού έργου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε γεμάτος ικανοποίηση: “Μιλάμε για ένα έργο το οποίο έχει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος αλλά και οικονομική ωφέλεια και για την ΔΕΥΑΑ αλλά και για τον κάθε πολίτη. Θέλω να τονίσω την άψογη συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, τους ανθρώπους που έκαναν την μελέτη του έργου, τον ανάδοχο κ. Γεωργόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γραφάκο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσουμε μέχρι τη σημερινή ημέρα. Θέλω να τονιστεί ότι η αρωγή του κ. Γραφάκου ήταν και είναι πολύ σημαντική σε πολλά ζητήματα για τον Δήμο Αιγιάλειας και έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε άψογα. Είναι έργα τοπικής ωφέλειας αλλά και πανελλαδικής σημασίας και έχουν επιτευχθεί, λόγω του ότι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, πετυχαίνοντας πολλά πράγματα για τον τόπο”.

Αμέσως μετά, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ιδιαιτέρως κομβική για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό την ερχόμενη πενταετία προκειμένου να ολοκληρώσει όλα τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Μανώλης Γραφάκος: «Σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει οικονομικά τον δήμο»

Ο κ. Γραφάκος, ο οποίος πλέον θεωρείται «φίλος του Αιγίου» χαρακτήρισε ως συμβολική την παρουσία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης, μιλώντας για μία σημαντική στιγμή για την Αιγιάλεια αλλά και για την κυβέρνηση, λέγοντας: “Η προμήθεια και η εγκατάσταση του συστήματος ξήρανσης της λυματολάσπης είναι ένα βήμα που θα βοηθήσει με πολλούς τρόπους τον Δήμο Αιγιαλείας και κυρίως, οικονομικά. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε συμφωνία ενός τέτοιου έργου και στις υπογραφές αυτού, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαι χαρούμενος, που ως υπουργείο έχουμε την ευθύνη των έργων.

Ευχαριστούμε την τοπική αρχή που κινήθηκε γρήγορα και την ΔΕΥΑΑ για την σωστή μελέτη, υποβολή φακέλου και διαδικασία σύμβασης, το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα όταν θέτει μεγάλους στόχους, με καλή και αγαστή συνεργασία, τους πετυχαίνει” είπε, τονίζοντας ότι το εγχείρημα στην αρχή, φάνταζε πολύ δύσκολο και ο στόχος… ανέφικτος. “Όταν η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες έχουν καλή συνεργασία και σύμπνοια, το αποτέλεσμα είναι πάντα επιτυχημένο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σημαντική υπογραφή και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Συγχαρητήρια σε όλους τους Δήμους που έχουν συμβασιοποιήσει έργα που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης. Συγχαρητήρια στο Δήμο Αιγιαλείας για την προσπάθεια του και τα σημαντικά αποτελέσματα της δουλειάς του.”

Γιώργος Ντίνος: Γιατί συμφέρει η επαναχρησιμοποίηση της ιλύος

Ο κ. Ντίνος επισήμανε πως ΄΄είναι μία πολύ σημαντική στιγμή η σημερινή υπογραφή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΑ. Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση σε ένα από τα μεγαλόπνοα έργα που καθιστούν την επιχείρηση πρωτοπόρα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Με την κατασκευή του έργου επεξεργασίας της λυματολάσπης θα διαχειριζόμαστε εμείς τη δική μας ιλύς αλλά και όσων άλλων δεν διαθέτουν ανάλογες υποδομές. Σήμερα παράγονται στην Ελλάδα σημαντικές ποσότητες ενεργού ιλύος και στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση κυρίως λόγω της οδηγίας της Ε.Ε. καθώς και στην αύξηση των νοικοκυριών που εντάσσονται στην αποχέτευση. Από τη συνολική ποσότητα που παράγεται σήμερα, ένα μικρό ποσοστό αξιοποιείται σε διάφορες εφαρμογές. Ως λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικό σε γεωργικούς σκοπούς αλλά μπορεί να χρησιμεύσει και προς καύση. Ωστόσο η εφαρμογή της ιλύος περιορίζεται εξαιτίας της παρουσίας ρυπαντών όπως τα βαρέα μέταλλα, τα οργανικά και οι παθογόνοι οργανισμοί. Ως τώρα η ταφή είναι ο αποκλειστικός τρόπος διαχείρισης στην Ελλάδα που έρχεται όμως σε αντίθεση με τις σύγχρονες πρακτικές αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης της ιλύος΄΄.

Και συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ: ΄΄Η προτεινόμενη πράξη στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση της ιλύος προκειμένου να εξασφαλιστεί η δραστική μείωση παθογόνων στοιχείων και δραστική αύξηση της περιεκτικότητας στερεών ώστε να καταστεί ασφαλέστερη και με περισσότερες επιλογές, η μετέπειτα διάθεση και η εν γένει αξιοποίησή της. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημαντικότητα της ημέρας και τη μέγιστη χρησιμότητα της κατασκευής του νέου εργοστασίου λυματολάσπης στην Αιγιάλεια΄΄.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου από τον Παναγιώτη Νικολόπουλο

Σε τεχνικά θέματα αναφέρθηκε ο κ. Νικολόπουλος, παρουσιάζοντας τη μεγάλη σημασία του έργου: ΄΄Το συγκεκριμένο έργο έχει μελετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι ώστε να φτάσουμε να επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο μεθοδολογίας. Επιλέξαμε την θερμική με την καύση γιατί είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί βιομάζα για καύσιμο και όχι κάποιο ορυκτό, άρα επιτυγχάνεται Όλο αυτό που τόσα χρόνια ψάχνουμε για την αειφορία και είναι η μοναδική μέθοδος που μας επιτρέπει την πλήρη καταστροφή των παθογόνων οργανισμών κατά 100%, πράγμα που σημαίνει επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος. Η αξιοποίηση της λυματολάσπης επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο δηλαδή από την αφυδατωμένη ιλύς. Από του υλικό δεν θα φεύγει πια τίποτα προς το περιβάλλον προς τους χώρους που διαχειρίζονται απορρίμματά και θα γυρίζει όλο πίσω. Θα διατεθεί στους αγρότες ως εδαφοβελτιωτικό ή και στην Ένωση Συνεταιρισμών με την οποία έχουμε κάποιο συμφωνητικό εδώ και χρόνια, για να το χρησιμοποιήσει ως λίπασμα. Ακόμη μπορεί να δοθεί ως καύσιμη ύλη σε κάποια βιομηχανία γιατί έχει πολύ καλή θερμική απόδοση. Αυτό ήταν το πρώτο και το πιο δύσκολο από τα τρία βήματα. Το επόμενο θα είναι η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού το οποίο είμαστε σε θέση να το κάνουμε με τις μεμβράνες που έχουμε και βέβαια είναι και τα φωτοβολταϊκά που θα κατασκευάσουμε. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία, με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του μελέτη κ. Φράγκου την έχουμε από το 2015΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄ο χρόνος εκτελεστής της σύμβασης είναι 18 μήνες και θα εξυπηρετηθούν ΔΕΥΑΑ. Πρώτη βέβαια η ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας που έχει 2000 τόνους ετησίως, της Πάτρας, των Καλαβρύτων, της Ναυπάκτου η όποιου άλλου δήμου έρθει σε συμφωνία μαζί μας. Είναι ένα έργο περιφερειακό και όχι μόνο της Αιγιάλειας, που θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα΄΄.

Αναφορικά με τα οφέλη, σημείωσε: ΄΄Είναι ένα από τα έργα που αυξάνουν το τοπικό ΑΕΠ, θα φέρει θέσεις εργασίας και θα απαλλάξει από τα έξοδα που αυτή τη στιγμή είναι δυσβάστακτα ενώ υπάρχει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα΄΄.

Διαβεβαίωση από τον ανάδοχο για παράδοση του έργου πριν τη συμβατική υποχρέωση

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ κ. Γεωργόπουλος μίλησε για τη σημασία της κατασκευής της μονάδας μιας και η διαχείριση λυματολάσπης αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας που αναγκάζονται να επιφορτίζονται το κόστος μεταφοράς της στις λίγες υπάρχουσες μονάδες της χώρας. Ειδικότερα, σημείωσε: ΄΄Το θέμα της λυματολάσπης είναι ένα πανελλήνιο πρόβλημα και οι περισσότερες ΔΕΥΑ αναγκάζονται να κάνουν μεταφορές του υλικού τους, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την βάση τους γιατί οι αδειοδοτημένες μονάδες, είναι πολύ λίγες σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν μόνο ιδιωτικές μονάδες που κάνουν την επεξεργασία της λυματολάσπης και κυρίως αυτές, δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα, άρα η χιλιομετρική απόσταση είναι ένα καίριο ζήτημα για όλες τις Επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί αρκετά έργα στη χώρα, αλλά η ιδιαιτερότητα της δικής μας εγκατάστασης, είναι εκτός του ότι χρησιμοποιούμε ως καύσιμο την συγκεκριμένη ύλη, ταυτόχρονα, αξιοποιείται ειδικό μπάνερ, που είναι μία νέα λειτουργική τεχνική΄΄.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η μονάδα θα λειτουργεί με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα αλλά και ως καύσιμο, δίνοντας μπορεί να έχει πολλούς πελάτες και έσοδα για τη ΔΕΥΑ. ΄΄Μιλάμε για 11.000 τόνους κάθε χρόνο ενώ το Αίγιο σαν πόλη παράγει περίπου δύο τόνους, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για άλλους ενδιαφερόμενους και νέους πελάτες, όπως παραδείγματος χάριν η… γειτονική Πάτρα, κάτι που θα αποτελέσει ένα σημαντικό έσοδο για την ΔΕΥΑΑ΄΄, επισήμανε ακόμη ο ανάδοχος, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Η μονάδα θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα θα γίνουν τα εγκαίνια, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα δουλέψουμε αρκετά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα γίνουν προσπάθειες σε έναν χρόνο από τώρα, πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί η λειτουργία του΄΄.

Ανάκαμψη… από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά τις ομιλίες των πρωταγωνιστών, ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ κ. Καλογερόπουλο και τον πρόεδρο της αναδόχου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ κ. Γεωργόπουλο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Δράση & από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (για την δαπάνη της κανονικής λειτουργίας της μονάδας). Το ποσό της Σύμβασης της πράξης (επιλέξιμος προϋπολογισμός) ανέρχεται σε 6.762.000,00€ (πλέον ΦΠΑ) ενώ ο αντίστοιχος ΦΠΑ 24% 1.622.880,00€ καλύπτεται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας. Η δαπάνη της κανονικής λειτουργίας της μονάδας για έξι έτη ποσού 1.352.604,00€ (χωρίς ΦΠΑ) και η δαπάνη του δικαιώματος προαίρεσης για την επιπλέον κατά έξι έτη λειτουργία αυτής, ποσού 1.352.604,00€ (χωρίς ΦΠΑ) καθώς και ο αντίστοιχος ΦΠΑ 24% καλύπτεται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr