background img
banner
banner

Το ουρολογικό του ΓΝΑΑ «θωρακίζει» τους Αιγιαλείς

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΥΔΟΥΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Έπειτα από την ενοποίηση των νοσοκομείων του Αιγίου και των Καλαβρύτων, προέκυψε μία δομή που εξυπηρετεί ιατρικά πλέον μια πολύ μεγάλη περιοχή συνολικά, η οποία εκτείνεται γεωγραφικά από τις Καμάρες έως και το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει και τα Καλάβρυτα (και θεωρητικά και την Κλειτορία), δημιουργώντας ένα Τμήμα υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων.

Το Ουρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) εκτός του ότι καλύπτει πληθυσμιακά μία περιοχή 80.000 με 100.000 κατοίκων αναλόγως την εποχή, έχει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Ένας από αυτούς, σε κάθε περίπτωση, είναι ο γιατρός Θόδωρος Βουδούκης.

Ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του ΓΝΑΑ, από το 2017 και έπειτα – μετά δηλαδή και την αποχώρηση με σύνταξη, του τότε διευθυντή του Τμήματος – είναι και παραμένει ο μοναδικός Ουρολόγος σε Δημόσια Δομή για όλη την καλυπτόμενη περιοχή και επειδή είναι Τμήμα και όχι Κλινική, αναγκάζεται να εξυπηρετείται νοσηλευτικά από τη Χειρουργική κλινική, καθώς εκεί νοσηλεύονται οι ασθενείς του. Ο κ. Βουδούκης, είναι ένας γιατρός με μεγάλη γνώση, αναγνώριση και σαφέστατα μεεμπειρία. Έχει δε, δύο χαρακτηριστικά ως σημείο αναφοράς του: Το “lowprofile” στυλ του το οποίο ήδη αγάπησε η τοπική κοινωνία και την αποτελεσματικότητά του στην επιστήμη του, αναδεικνύοντάς τον έναν από τους καλύτερους γιατρούς στο είδος του, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το προφίλ του διευθυντή του Τμήματος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως η καταγωγή του είναι από το νησί της Λέσβου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και έπειτα από την υποχρεωτική του παρουσία στην Υπηρεσία Υπαίθρου, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας και στην Ουρολογική Κλινική. Τότε ακριβώς, ήταν που γνώρισε και… ερωτεύτηκε την Ουρολογία και έτσι, αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες, να ασχοληθεί ενεργά με την ειδικότητα αυτή. Ειδικεύτηκε σε όλο το φάσμα της σύγχρονης Ουρολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου, στην Πάτρα, ενώ έκανε ένα σύντομο “πέρασμα” και από την Γερμανία.

Η αγάπη του για την ειδικότητα

Στην Πανεπιστημιακή κλινική όπου βρέθηκα, είχα την τύχη και τη τιμή να γνωρίσω τον τότε Λέκτορα και σήμερα Καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και να αποτελέσω τον πρώτο του βοηθό, σε μια επίπονη προσπάθεια να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν, τόσο οι Λαπαροσκοπικές όσο και οι Διαδερμικές τεχνικές αντιμετώπισης της λιθίασης στην περιοχή” αναφέρει ο ίδιος για εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε και Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Επιμελητής Β΄ στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική και στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου του Αγρινίου, ενώ πριν 14 περίπου χρόνια πήρε τη θέση του Επιμελητή στο Ουρολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Αιγίου, στο οποίο σήμερα είναι Διευθυντής, αλλά και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος.

Το Protionline.gr συνάντησε τον διευθυντή του Ουρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) και μίλησε μαζί του, για διάφορα θέματα του κλάδου του και τις τελευταίες εξελίξεις του Τμήματος, αλλά και για την λειτουργία του, σε μία συνέντευξη που σίγουρα, συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον.

Ποια είναι η κατάσταση στο Ουρολογικό Τμήμα στο ΓΝΑΑ; Τι οργάνωση υπάρχει κ. Βουδούκη;
Υπάρχουν προβλήματα στην εφημέρευση του τμήματος. Παρ’ όλο του ότι είναι το μικρότερο στο νομό, εφημερεύει καθημερινά, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στη νοσηλεία των ασθενών. Είναι ουσιαστικά αδύνατον ένας άνθρωπος να βρίσκεται κάθε μέρα όλη μέρα στο νοσοκομείο, πολλώ δε μάλλον, όταν μέχρι πριν μερικά χρόνια, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δικαιολογούσε στο Τμήμα μόνον έξι εφημερίες κάθε μήνα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια και με τις φιλότιμες προσπάθειες της σημερινής Διοίκησης, το εφημεριακό καθεστώς έχει αλλάξει, ενώ παράλληλα περιμένουμε και την πρόσληψη και δεύτερου Ουρολόγου άμεσα, οπότε αν καταφέρουμε να έχουμε και την προσθήκη ενός επικουρικού ιατρού ακόμη, το Τμήμα θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτό, θα σημάνει την βέλτιστη παρακολούθηση και μετεγχειρητική φροντίδα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, σχεδόν πλήρη εφημεριακή κάλυψη για τα επείγοντα περιστατικά και την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του τμήματος για κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Εκτός της υποστελέχωσης, πρόβλημα αποτελούσε και συνεχίζει μέχρι νεωτέρας να αποτελεί, η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η ιατρική είναι μια άκρως δυναμική επιστήμη, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, ενώ είναι κοινός τόπος ότι ιδιαίτερα η Ουρολογία, έχει γνωρίσει την τελευταία 15ετία τρομακτική τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη. Η προμήθεια αρχικά σύγχρονου εξοπλισμού, εφάμιλλου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, από την τωρινή Διοίκηση για την πραγματοποίηση διουρηθρικών (κλειστών) επεμβάσεων, που αποτελούν και την ρουτίνα της καθημερινής ουρολογικής πράξης, είναι μια καλή αρχή. Παράλληλα, αναμένεται και η προμήθεια ενός λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας, που θα βοηθήσει τόσο στην αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, όσο και στη θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού. Παρελήφθη επίσης, κεφαλή διορθικού υπερήχου για λήψη βιοψιών προστάτη και αναμένεται η λειτουργία της, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων χειρουργικών εργαλείων και μηχανημάτων, απόκτηση νέου σύγχρονου ουρολογικού πύργου επεμβάσεων και προμήθεια εργαλείων και υλικών μιας χρήσης, για μέγιστη ασφάλεια και επέκταση των εργασιών του τμήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όλα αυτά απαιτούν και τη σωστή και την έγκαιρη στελέχωση του Τμήματος, τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού και την αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του.

Ποια περιστατικά αναλαμβάνει η πτέρυγα; Πόσο κόσμο καλύπτει;
Με πρόχειρους υπολογισμούς στο Τμήμα αυτή τη στιγμή, απευθύνονται μηνιαίως κατά μέσο όρο 70 άτομα, τόσο στα Τακτικά ιατρεία που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη πρωί, όσο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για διάφορους λόγους. Πραγματοποιούνται, προς το παρόν, μια μεγάλη γκάμα επεμβατικών και μη πράξεων (κυστεοσκοπήσεις, περιτομές, υδροκήλες, κιρσοκήλες, διουρηθρική αφαίρεση όγκων ουροδόχου κύστης, διουρηθρική αφαίρεση προστάτη, ανοιχτή προστατεκτομή, κ.ά.) με κύριο μέλημα την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς η επί μακρόν παρακολούθηση και νοσηλεία του ασθενούς, αποβαίνει επιζήμια για όλους. Με την περαιτέρω στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή η εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και των χειρουργείων, θα μπορούσε να εκτοξευθεί. Ήδη στο Τμήμα, αντιμετωπίζονται – καθημερινά…- ασθενείς με πληθώρα ουρολογικών παθήσεων και παρακολουθούνται στο ιατρείο, σε τακτική βάση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού σε άνδρες και γυναίκες, την ακράτεια ούρων, τη στυτική δυσλειτουργία, διερεύνηση αιματουρίας, υπογονιμότητας και άλλα πολλά, τα οποία καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης ουρολογικής ειδικότητας. Ιδιαίτερο πρόβλημα, κυρίως τους θερινούς μήνες, αποτελεί η λιθίαση του ντόπιου πληθυσμού και των πολυάριθμών επισκεπτών της περιοχής, για την οποία δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν επεμβατικές πράξεις. Ευελπιστώ όμως, ότι με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού – όταν και αν γίνει – θα οδηγηθούμε σε μια πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος, τοπικά.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο Αιγίου; Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ;
Τα προβλήματα του νοσοκομείου μας, ως μικρού περιφερειακού νοσοκομείου της χώρας, είναι υπαρκτά και δυσεπίλυτα. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα και τα πολλαπλά και διαιωνιζόμενα προβλήματα στο σύστημα της Υγείας, οδήγησαν τους περισσότερους νέους γιατρούς – και σίγουρα τους καλύτερους από αυτούς – να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό και να επιλέξουν να μην επαναπατριστούν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φθίνει και η φθορά αυτή μοιάζει κάποιες φορές μη αναστρέψιμη. Μέσα σε αυτήν την περιδίνηση λοιπόν, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του μικρού νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης είναι, τηρουμένων των αναλογιών, ιδιαίτερα ικανοποιητική, γεγονός που φαίνεται ότι κάποιες φορές ίσως δεν εκτιμάται αρκετά από την τοπική κοινωνία!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr