background img
banner
banner

Μία μπόρα… κατέβασε το βουνό στα καμένα | ΦΩΤΟ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ – ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής προκάλεσε η πρωινή νεροποντή της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου, που διήρκεσε περί τα σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, στα σημεία που κι άλλες τέσσερις φορές αυτό το φθινόπωρο η φύση… εκδικείται για τις φωτιές του καλοκαιριού. Στην Παλαιά Εθνική Οδό στο ύψος των Ζαχλωριτίκων εν κινήσει αυτοκίνητα καλύφθηκαν από μεγάλους όγκους φερτών υλικών, εθνικό, επαρχιακό και οδικό δίκτυο έκλεισαν από κατολισθήσεις και θεωρείται θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα…

Ο απολογισμός αυτής της νέας καταστροφής, που ξεπέρασε σε δεινότητα και μέγεθος την προηγούμενη, είναι τρία αυτοκίνητα με σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς επίσης προβλήματα σε ιδιοκτησίες, καλλιέργειες και υποδομές, με κυρίαρχη αυτή της παύσης – ξανά – των δρομολογίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου λόγω της πτώσης μεγάλου όγκου χώματος στις γραμμές, στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Παρέμεινε κλειστή η Π.Ε.Ο.

Η περιοχή της Δ.Ε. Διακοπτού ως αυτή την ώρα παραμένει στο… κόκκινο. Η Παλαιά Εθνική είναι κλειστή, μολονότι έχουν απομακρυνθεί οι λάσπες και οι πέτρες από το οδόστρωμα, κυρίως για προληπτικούς λόγους αφού το φαινόμενο επαναλαμβανόταν συχνά πυκνά σε μικρότερη έκταση. Αντίθετα, ανοιχτή είναι η Νέα Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μετά από πολύωρο κλείσιμο του ρεύματος προς Αθήνα, στο ύψος των διοδίων του Ελαιώνα, εξαιτίας κατολίσθησης. Μάλιστα, το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και μεγάλη δυσκολία στην κυκλοφορία, καθώς ήταν κλειστή και η Π.Ε.Ο. στην οποία γινόταν εκτροπή μέσα από τα Ζαχλωρίτικα απ’ όπου τα οχήματα ξαναέβγαιναν στην Π.Ε.Ο.

Συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο

Η κατάσταση φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο το γεγονός ότι ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά, αλλά και ότι ακόμη και για το Σάββατο προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή. Για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και εν όψει της νέας κακοκαιρίας, για την Παρασκευή στις 9.30 το πρωί, στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις. Άπαντες ωστόσο, θεωρούν επιβεβλημένη την εκτέλεση έργων το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι βέβαιο ότι όσο η γη απογυμνώνεται από χώμα εξαιτίας της βροχής, τόσο πιο έντονες και πιο απειλητικές θα είναι οι κατολισθήσεις.

Πώς μία ξαφνική νεροποντή… έφερε τεράστιους όγκους λάσπης

Η βροχόπτωση ξεκίνησε μετά τις 9.00 το πρωί και το νερό ήταν τόσο που πλημμύρισαν μέσα σε λίγα λεπτά κεντρικοί δρόμοι του Αιγίου όπως η οδός Κανελλοπούλου, η Κορίνθου και η Νικ. Πλαστήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμβολή των οδών Κανελλοπούλου και Νικ. Πλαστήρα, το νερό στη διασταύρωση ξεπερνούσε τις ρόδες των αυτοκινήτων… Αμέσως τότε το μυαλό όλων ήταν στις καμένες περιοχές σε Μαμουσιά, Τράπεζα, Ζαχλωρίτικα κ.λπ. και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έντονο «μπουρίνι».

Ήταν η στιγμή εκείνη που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τρία οχήματα που έτυχε να κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό, μετά τη γέφυρα Τσαγρή και πριν την γέφυρα Ζαχλωριτίκων, που καλύφθηκαν από μεγάλους όγκους χωμάτων και πετρών. Η επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο αλλά και υπηρεσιακούς, ήταν άμεση, ενώ ουσιαστική ήταν η συμβολή της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οι επιβαίνοντες, οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι κάτοικοι της περιοχής και περνούσαν τυχαία από το σημείο. Τα αυτοκίνητά τους, μετά την απομάκρυνση των χωμάτων, αποσύρθηκαν με οδική βοήθεια, έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μάχη με τα κατολισθητικά φαινόμενα έδωσαν τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεπικουρούμενα από τον δήμο Αιγιαλείας, για να καθαριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το οδικό δίκτυο. ΄΄Το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο και οι ζημιές θα μπορούσαμε να πούμε οι πιο εκτεταμένες στην Δ.Ε. Διακοπτού από τις φωτιές και μετά΄΄, σημείωσε στο Protionline.gr ο κ. Καραΐσκος, βρισκόμενος όλη την ημέρα στα σημεία που επλήγησαν. ΄΄Αυτή τη φορά οι ποσότητες των αδρανών ήταν περισσότερες από τις προηγούμενες κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει «αδυνατίσει» σε μεγάλο βαθμό το έδαφος και το χώμα παρασύρεται με υπερβολική ευκολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε 45΄που διήρκεσε η καταιγίδα, είχαν έρθει τα… πάνω κάτω κυριολεκτικά΄΄, τόνισε ακόμη ο αντιδήμαρχος. Σε ό,τι αφορά την Π.Ε.Ο. είπε ΄΄πως απομακρύνθηκαν τα αδρανή υλικά ωστόσο ο δρόμος δεν δόθηκε στην κυκλοφορία καθώς ο δρόμος δεν έχει πλυθεί και σημειώνονται ακόμη (το βράδυ) κάποιες καταπτώσεις. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου είπε ότι επιχείρησαν μισθωμένα οχήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καθώς και του δήμου Αιγιαλείας που παρότι δεν η Π.Ε.Ο. δεν είναι δικής του αρμοδιότητας λειτούργησε επικουρικά, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραΐσκος στην πολύ καλή συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στην E.O. Πούντας – Καλαβρύτων

Πτώση υλικών στο οδόστρωμα σημειώθηκε και στην Επαρχιακή Οδό Πούντας – Καλαβρύτων, στο ύψος του Μέγα Σπήλαιου, όπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα, και η οποία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες μετά.

Την ίδια ώρα, κατολίσθηση, εκτός της προσφάτως καμένης περιοχής, σημειώθηκε και σε ένα ακόμη πολύπαθο σημείο, στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Φτέρης στα «Αχούρια» εκεί όπου μετά τις φωτιές του 2007 σημειώνονται συχνά πτώσεις χωμάτων και πετρών. Ο δρόμος σε αυτό το σημείο έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα και διανοίχθηκε από οχήματα της Περιφέρειας.

Ξανά προβλήματα στην 22α

Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση υπήρξε και στην 22α E.O. από το Δερβενάκι και πάνω. Μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαμουσιάς Παναγιώτης Σπηλιωτακόπουλος, είπε πως από τη 1.45 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, εργάζονταν πυρετωδώς τα συνεργεία της Περιφέρειας αλλά και του δήμου Αιγιαλείας και απομάκρυναν συνεχώς μπάζα, πέτρες και λάσπες. Επίσης έκανε γνωστό ότι στις 7.30μ.μ. είχε ανοίξει ο δρόμος στο σημείο που «κατέβηκαν» τα υλικά, εστιάζοντας ωστόσο στο γεγονός ότι συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και γεμάτος υγρασία και οι φόβοι να υπάρξουν ξανά προβλήματα αν ρίξει 30′ βροχή όπως την πρωινή, είναι τεράστιοι.

Ακινητοποιήθηκε πάλι ο Οδοντωτός

Για ακόμη μία φορά, οι κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Καραΐσκος επισήμανε το γεγονός ότι ΄΄πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες και να εγκριθούν κονδύλια για έργα από το υπουργείο Υποδομών. Επίσης και το Δασαρχείο πρέπει να κινηθεί γρήγορα είτε με κορμοδέματα είτε με κορμοφράγματα, ώστε να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα. Σαν α΄ και β΄ βαθμού τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες΄΄.

Ίσως εκκενωθούν σπίτια για προληπτικούς λόγους

Αναφορικά με ενδεχόμενες ζημιές και σε άλλα σημεία, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας είπε πως ΄΄είναι βέβαιο ότι εξαιτίας του έντονου φαινομένου υπάρχουν κι αλλού προβλήματα, ωστόσο σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, αυτή που κοιτάζουμε πρώτα είναι να επέμβουμε σε σημεία που υπάρχουν άνθρωποι και που πρέπει να κάνουμε απεγκλωβισμούς. Στα υπόλοιπα επιλαμβανόμαστε σε δεύτερη φάση΄΄.

Τέλος, αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση νέας κακοκαιρίας και μάλιστα δεδομένης της πρόγνωσης που υπάρχει για το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καραΐσκος είπε: ΄΄Θα είμαστε σε επιφυλακή μέρα – νύχτα, θα βρισκόμαστε με μηχανήματα και οχήματα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία. Όμως, κακά τα ψέματα, εάν έχουμε ένα ακόμη καταιγιστικό φαινόμενο, θα υπάρξει κίνδυνος γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους΄΄. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δεν αποκλείεται στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκκένωσης δέκα σπιτιών που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρχει πρόγνωση για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Απαιτούνται έργα μεγάλης κλίμακας – Πιέσεις από Δήμο – Περιφέρεια

Για το τι μέλλει γενέσθαι από άποψη έργων, ρωτήθηκε από το Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην πληγείσα περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως τόνισε, ΄΄η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στον όγκο των έργων που απαιτείται. Χρειάζεται να γίνουν καίριες παρεμβάσεις από την πολιτεία και εμείς σαν δήμος πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επίκειται μάλιστα και μία κοινή σύσκεψη με την Περιφέρεια, με τους αιρετούς και υπηρεσιακούς της οποίας έχουμε άριστη συνεργασία. Τόσο οι καταστροφές στο εθνικό οδικό δίκτυο και την Παλαιά Εθνική Οδό όσο και στην ε.ο. της Μαμουσιάς αλλά και στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τη Δ.Ε. Διακοπτού αλλά όλη την Αιγιάλεια και τα ζητήματα που δημιουργούνται χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ απαιτούνται έργα μεγάλης κλίμακας΄΄.

Ο κ. Χριστόπουλος έκανε ακόμη γνωστό πως μετά από οχλήσεις του δήμου το προηγούμενο διάστημα, στα σημεία των κατολισθήσεων έκαναν αυτοψία και επιστημονικοί φορείς του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Γεωλογίας Νίκος Δεπούτης. Μάλιστα, το κλιμάκιο αυτό είχε επισκεφθεί την περιοχή και μία εβδομάδα πριν ενώ πλέον, βλέποντας την εξέλιξη του φαινομένου, πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να σταματήσουν οι κατολισθήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, συντονίζοντας τα συνεργεία και επιβλέποντας την κατάσταση. Σε δήλωσή του, ανέφερε: ΄΄Άμεσα θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Υποδομών την ουσιαστική παρέμβαση για τεχνικά έργα που θα παρέχουν ασφάλεια και φυσικά μόνιμη λύση, σε μια περιοχή τουλάχιστον 3 χλμ. που η έλλειψη συγκρατητικής χλωρίδας, λόγω καταστροφής από τις φωτιές του καλοκαιριού, δημιούργησε μετά την δυνατή καταιγίδα, αυτή την απίστευτη εικόνα΄΄.

Παρόντες και οι υπηρεσιακοί Δήμου και Περιφέρειας και συγκεκριμένα οι κ. Διαμαντόπουλος, Φλωράτος και Γυφτάκης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr