background img
banner
banner

Ευκαιρία για την πόλη! Η δημοτική αρχή ανοίγει το “φάκελο” της βιομηχανικής ζώνης

ΟΡΑΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΙΤΗ

Η περίοδος της χαλαρότητας για τη Δημοτική αρχή κλείνει και μια σειρά από ανοικτά μέτωπα, όπου εμπλέκονται παραγωγικοί φορείς, ανοίγουν. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν πρόλαβε, κατά την τρέχουσα θητεία, να οριστικοποιήσει το θέμα της επιλογής συγκεκριμένης έκτασης για την υποδοχή επενδυτικής δραστηριότητας. Η αντιπολίτευση, προεκλογικά, απεύθυνε πρόσκληση στο δήμαρχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τον πολεοδομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει χαρακτηρισμό ΒΙΠΕ ή/και ΒΙΟΠΑ.
Πλέον, σύμφωνα με έρευνα του Protionline.gr, η Δημοτική αρχή είναι έτοιμη να καταθέσει μια νέα πρόταση καθώς το παιχνίδι φαίνεται να… αλλάζει με το νέο νόμο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα από ιδιώτες.

Τα δεδομένα

Η Π.Δ.Ε στα πλαίσια στήριξης της παραγωγής, έχει προκρίνει από το 2021 μια σειρά από περιοχές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα ώστε να διαμορφωθούν ως ‘Επιχειρηματικά Πάρκα’.
Η Περιφέρεια αξιολόγησε ήδη έξι περιοχές στο Αίγιο, ‘αφήνοντας στο τραπέζι’ προς τελική αξιολόγηση, δύο βασικές προτάσεις, Μεγανίτη και Σελινούντα.
Τόσο στα δυτικά της πόλης, στο Μεγανίτη, όσο και στα ανατολικά, τον Σελινούντα, η δυναμικότητα με βάση τη μελέτη, είναι η ίδια, φιλοξενία 89 επιχειρήσεων σε 380 στρέμματα έκτασης. Και στις δύο περιπτώσεις ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 7. εκατ. ευρώ, με άξονα πρώτα απ όλα την ίδρυση Φορέα Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων.

Υπάρχει ετοιμότητα…

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίωνα Ζαΐμη, «οι οργανωμένες ζώνες υποδοχής παραγωγικής δραστηριότητας, διαθέτουν προδιαγραφές με ειδικά επενδυτικά κίνητρα, δύνανται να συμβάλλου -στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδιασμού- σε μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να θίγουν τις ήδη εγκατεστημένες ζώνες. Δύνανται επίσης να περιορίζουν τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις ενώ ενδείκνυνται και για περιβαλλοντικούς λόγους» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας.

Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου

«Είναι ένα χρόνιο αίτημα της πόλης αλλά εδώ και μια 8ετία δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Προεκλογικά, παρατάξεις τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση, μέσω ενός νέου χωροταξικού, για την εύρεση του κατάλληλου χώρου προκειμένου να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξή του, με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή, προσφέροντας παράλληλα και τη δυνατότητα για αποκέντρωση δραστηριοτήτων από το κέντρο όπου μπορεί να υπάρχει όχληση. Η ίδρυση οργανωμένων χώρων υποδοχής της επιχειρηματικότητας έχει ωφελήσει παντού όπου έγινε, είναι και αναγκαία για πολλούς επαγγελματίες καθώς θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός και η ακρίβεια περιορίζει δραστικά τους τζίρους» σχολιάζει ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ).

Υπάρχει διαθεσιμότητα

«Υπάρχει μια συζήτηση για το που πρέπει να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο του Αιγίου, στην ανατολική πλευρά ή δυτικά, προς την πλευρά που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΕΒΟ-ΕΑΣ. Προσωπικά θεωρώ ότι η περιοχή της ΕΒΟ, δίπλα στην λιμενική ζώνη, με άμεση πρόσβαση από την Ολυμπία και εγγύτερα προς την Πάτρα όπου υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενδείκνυται. Η ευκαιρία είναι εδώ, υφίσταται ήδη δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένης βιοτεχνική ζώνης με το νέο νόμο 4982/2022 για την ‘Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων’. Οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες, ο χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή απλά δεν θα πρέπει να απαγορεύει αυτού του είδους τη δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχουν εμπλοκές με πολύ-ιδιοκτησίες ή αμφισβητούμενους τίτλους κτήσης» αναφέρει ο Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Προϋπόθεση το χωροταξικό

«Η χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια ενός ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού. Η εμπειρία μας, σε σχέση με διαφωνίες γύρω από προτάσεις και σχέδια για οριοθέτηση βιοτεχνικού πάρκου στα ανατολικά ή δυτικά της πόλης αλλά και η τελευταία, αποτυχημένη, απόπειρα της Δημοτικής αρχής να οριοθετήσει ζώνη για υποδοχή βιομηχανιών στην επέκταση του σχεδίου πόλης, καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Οποιαδήποτε μεμονωμένη απόπειρα οριοθέτησης ζώνης για συγκεκριμένη οικονομική ή άλλη δραστηριότητα, απουσία πλήρους χωροταξικού σχεδιασμού, οδηγεί απευθείας προς την καταστροφή» σχολιάζει ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιαλείας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος.

Ο δήμος έχει νέα πρόταση

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδα Καράμπελα, ο αρχικός σχεδιασμός για την πολεοδόμηση ζώνης υποδοχής βιομηχανικής δραστηριότητας πλησίον του Νοσοκομείου είναι μια υπόθεση που έχει περάσει στο παρελθόν και αυτή την περίοδο μελετάται ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2021.

Το πρώτο και βασικό εμπόδιο το οποίο φαίνεται να παρακάμπτεται, με βάση τη νέα πρόταση του δήμου, είναι πιθανές απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων οι οποίες μπορεί να μπλοκάρουν και την λειτουργία του υπό σύσταση Φορέα Διαχείρισης.

Έχει ξεπεραστεί επίσης σε ένα βαθμό και ένα μέρος του κόστους που συνεπάγεται της ανάγκης μετακίνησης στο χώρο παραγωγικών μονάδων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Στην προτεινόμενη ζώνη που έχει το χαρακτηρισμό από τον μελετητή ως ζώνη ‘Α.Τ.Σ’ (Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης) υπάρχουν αρκετές εγκατεστημένες μονάδες πουν δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr