background img
banner
banner

Ακρίβεια, επισφάλεια, ανεργία πλήττουν την Αιγιάλεια

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ 

Το… εκρηκτικό μείγμα που συνιστά για τους εργαζόμενους το τρίπτυχο «ακρίβεια- επισφάλεια- ανεργία» και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν στο παρατεταμένο αυτό κύμα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, απασχόλησαν τη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσά του.

Από πλευράς διοίκησης του Ε.Κ.Α., ο πρόεδρος Παναγιώτης Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στα γενικότερα θέματα που έχουν συμβεί μέσα στη χρονιά που τελειώνει, με ειδική αναφορά στην ακρίβεια που κατατρώγει το εισόδημα των μισθωτών. ΄΄Οι τιμές βασικών προϊόντων «καλπάζουν» ενώ οι μισθοί παραμένουν αμετάβλητοι. Για όσους έχουν εργασία βέβαια. Διότι η ΕΛΣΤΑΤ δίνει ανεργία 9,8% για τον προηγούμενο μήνα, πλην όμως το νούμερο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πλασματικό. Εάν δηλαδή εκλάβουμε έναν άνθρωπο που εργάζεται ανασφάλιστος δύο φορές την εβδομάδα ως εργαζόμενο, τότε ναι, δεν υπάρχει ανεργία. Στην πραγματικότητα όμως τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα. Διότι με όλη αυτή την ακρίβεια, με τους φόρους, τα υπέρογκα ποσά για ενέργεια κ.λπ., ποιος μπορεί να ζήσει με δύο μεροκάματα την εβδομάδα; Ομοίως και αν απασχολείται μία ώρα την ημέρα. Πώς μπορεί να λογίζεται σαν εργαζόμενος και σαν άνεργος μόνο όποιος δικαιούται να έχει κάρτα ανεργίας; Σίγουρα η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται΄΄, τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος, μιλώντας στο Protionline.gr στον απόηχο της Γενικής Συνέλευσης.

Οι φόβοι για ιδιωτικοποίηση του νερού

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στη δρομολογούμενη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, κάτι που πλήττει ανεπανόρθωτα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον δημότη της Αιγιάλειας που μέχρι τώρα επιτυχώς παρέχει η ΔΕΥΑΑ. Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος έκανε την εκτίμηση πως η δημιουργία μίας διαδημοτικής επιχείρησης για μία τόσο μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Σημείωσε δε πως δεν αποκλείεται να γίνει αύξηση των τιμολογίων, να καλούμαστε να πληρώνουμε το νερό πάρα πολύ ακριβά και να γίνει κάτι αντίστοιχο με την ενέργεια…

Έλεγχοι για να εκλείψουν τα εργατικά ατυχήματα

Ένα ακόμη θέμα που βρέθηκε στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης ήταν τα εργατικά ατυχήματα και η ανησυχητική αύξησή τους, με αφορμή το τελευταίο που στέρησε τη ζωή σε εργαζόμενο στα ορεινά της Δυτικής Αιγιάλειας. Κατέστη δε επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων ούτως ώστε να ασκείται πίεση στους εργοδότες και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους.

Πρόταση Παν. Γεωργόπουλου για ενωτικούς, μαζικούς αγώνες

Τέλος, προγραμματίστηκαν οι δράσεις για τη νέα χρονιά, με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α. να τονίζει πως ΄΄θα πρέπει να είναι πιο συντονισμένες ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι αντιδράσεις και οι απεργίες ως τώρα δεν είχαν συνοχή και δεν ήταν συσπειρωμένες. Εάν υπάρχει καλύτερος συντονισμός των απεργιών και πραγματοποιούμε ενωτικές συγκεντρώσεις και όχι νωχελικές απεργίες, τότε θα έχουμε αποτέλεσμα΄΄. Ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε ακόμη πως ΄΄δεν θα πρέπει ο καθένας να κοιτάζει τη δική του παράταξη΄΄ και πως ΄΄οι αγώνες πρέπει να είναι ενωτικοί για να μπορούμε να αποτρέψουμε πράγματα και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που είναι εις βάρος των εργαζομένων΄΄. Να σημειωθεί πως στη Γενική Συνέλευση τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι σωματείων όπως οι Σταύρος Λειβαδίτης, Παναγιώτης Νύχτης και Βαγγέλης Νταβαντζής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr