background img
banner
banner

Απαντούν με αποκλεισμό στις πιθανές συγχωνεύσεις

24ΩΡΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Με αποκλεισμούς Δικαστικών Μεγάρων, από την Τετάρτη, έως και τα τέλη της εβδομάδας και τις αρχές της επόμενης, «απαντούν» Δικηγορικοί Σύλλογοι στην «καταιγίδα» μεταρρυθμιστικών διατάξεων του Υπουργείου, τις δίκες τηλεματικής και την αλλαγή του Δικαστικού Χάρτη η οποία βρίσκεται στον… ορίζοντα, περιλαμβάνοντας την συγχώνευση των Πρωτοδικείων Αιγίου και Καλαβρύτων με την Πάτρα.

Στο μέτωπο που συγκροτείται θα συμμετέχουν όλοι οι Σύλλογοι στα Πρωτοδικεία της Πελοποννήσου και ακολούθως θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση.
Εκτός από την διαφαινόμενη αλλαγή με υλοποίηση της απόφασης για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό, αναμένονται συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων, ακόμη και Εφετείων.

Σύσκεψη φορέων στα Καλάβρυτα

Διαμαρτυρία -από το σύνολο των μελών του Συλλόγου με την συμπαράσταση της τοπικής Δημοτικής αρχής, παρατάξεων του δήμου και των εργαζομένων στα Δικαστήρια- κατά της αλλαγής του Δικαστικού Χάρτη στη χώρα και την πιθανότατα λειτουργίας ενός Πρωτοδικείου ανά νομό, αποφάσισε  η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων.

Στη διάρκεια σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση αξιολόγησε το πόρισμα ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη, το θέμα της ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στα Καλάβρυτα αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου στα Καλάβρυτα και αποφάσισε κατάληψη καθ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, έως και νωρίς το απόγευμα, του Δικαστικού Μεγάρου των Καλαβρύτων την επόμενη Τρίτη 19 του μηνός. Το σχετικό ψηφισμα διαμαρτυρίας, από κοινού με δήμο και δικαστικούς υπαλλήλους, θα αποσταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους βουλευτές του νομού.

Με αφορμή μάλιστα και την επικείμενη άφιξη στην πόλη των Καλαβρύτων αύριο Τετάρτη 13 του μηνός του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα τον ενημερώσει και θα κοινοποιήσει το ψήφισμα, όπως και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη που επίσης θα είναι στην πόλη αύριο για τις εκδηλώσεις της 80ης επετείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στον αγώνα για την παραμονή της έδρας του Πρωτοδικείου στα Καλάβρυτα, και ο δήμος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα. Τοποθετήθηκε και ο νομικός και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, Θανάσης Κανελλόπουλος στηρίζοντας το αίτημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαβρύτων Ιωάννης Δαφαλιάς αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Ο Δικηγορικός του Αιγίου καλεί βουλευτές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πραγματοποιεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 10 το πρωί, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου. Οι αποφάσεις της συγκέντρωσης και το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα αποσταλεί σε βουλευτές και φορείς τους οποίους ο Σύλλογος καλεί ήδη με επιστολή να λάβουν σαφή θέση για το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται τη συγχώνευση των Πρωτοδικείων Αιγίου και Καλαβρύτων στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. Γιώργο Μπέσκο, το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι σε αναλογία πληθυσμού/ υποθέσεων στις υψηλότερες θέσεις στη χώρα καθώς, μόνο οι εκδικασθείσες υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανήλθαν για το περασμένο έτος σε 200 το μήνα ενώ η έκταση της αρμοδιότητάς καταλαμβάνει από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην χώρα. «Επίκειται το κλείσιμο του Πρωτοδικείου μας, στο οποίο στηρίζουμε τον βιοπορισμό μας, το οποίο συμβάλλει στην απονομή του αγαθού της Δικαιοσύνης και το οποίο αποτελεί πυλώνα αναβάθμισης της περιοχής και της κοινωνίας μας» επισημαίνει, καλώντας  στην συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου.

Πάτρα και Πελοπόννησος αντιδρούν

Παράλληλα με τη συνέχιση της καθολικής αποχής των μελών του για το νέο φορολογικό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών προχωρά επίσης στην κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών αυτή την Παρασκευή 15 του μηνός, καθ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, από ώρα 7.00 πμ. μέχρι 15.00 μμ. δηλώνοντας αντίθετος με τον προωθούμενο νέο Δικαστικό Χάρτη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, με το σύνολο των Συλλόγων σε όλη την Πελοπόννησο, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Πρωτοδικείου της χώρας, θωρεί δε ότι η συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν.

«Δεν αφορά η κινητοποίηση μόνο τους Συλλόγους των εννέα Πρωτοδικείων στην Πελοπόννησο που ‘νιώθουν’ την καυτή ανάσα της επαπειλούμενης κατάργησης των Πρωτοδικείων. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη γραμμή, προς κινητοποιήσεις συλλογικές και μαζικές για το θέμα του πιθανού μετασχηματισμού του Δικαστικού Χάρτη της χώρας» αναφέρει στο Protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr