background img
banner
banner

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΪΡΗ: «Στο ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου συντελείται μία πολύ σημαντική προσπάθεια!»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας του νέου χώρου του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου της οδού Κλεισούρας. Η αρχή έγινε με τα εγκαίνια που αποτέλεσαν ουσιαστικά την… “επισφράγιση” μιας επιτυχημένης προσπάθειας αρκετού διαστήματος, στη “μετάβαση” προς τη καινούρια εποχή για το Ειδικό Κέντρο της Αιγιάλειας. Η λειτουργία του στις νέες εγκαταστάσεις έχει σκορπίσει χαμόγελα στην τοπική κοινωνία και κυρίως σε εργαζόμενους, εθελοντές και τα παιδιά του ΕΚΑΜΕ.

Εκτός όμως από τις προσπάθειες του Δ.Σ. του Κέντρου, του Δήμου, της Περιφέρειας και της πολιτείας, εκτός από την έγνοια του απλού φίλου του, υπάρχει και η στήριξη από ευαγή ιδρύματα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα σημεία της εκδήλωσης των εγκαινίων, ήταν όταν το Ίδρυμα Βουδούρη, μέσω της εκπροσώπου του Ειρήνης Καϊρη, ανακοίνωσε τη δωρεά ενός λεωφορείου 20 θέσεων αξίας 95.000 ευρώ στο ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου για κάθε χρήση, δίνοντας έτσι τηδυνατότητα να πραγματοποιούνται ασφαλή μικρά ή μεγάλα οδικά ταξίδια σε διάφορες εκδηλώσεις και εκδρομές που πραγματοποιούνται, κατά καιρούς. Με εμφανέστατη τη συγκίνησή της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βουδούρη, όχι μόνο… καθήλωσε με τον λόγο της όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά ταυτόχρονα, υποσχέθηκε θετική διάθεση και πνεύμα για κάθε μελλοντική συνεργασία, προτάσσοντας τον άνθρωπο ως το απόλυτο αντικείμενο εθελοντισμού, δίνοντας έτσι ένα εντελώς γιορτινό τόνο στην εκδήλωση. Η προσφορά του ιδρύματος δεν έγινε μόνο εν όψει Χριστουγέννων, αλλά πρωτίστως για την αναγνώριση της μεγάλη προσπάθειας που συντελείται στο Κέντρο.

Η κοινωνική δράση του Ιδρύματος Βουδούρη

Ιδρύθηκε με τη διαθήκη του Άρη Βουδούρη, εκδότη των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Τύπος της Κυριακής” εις μνήμην της γυναίκας του Λίλιαν, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 1989. Δυστυχώς, έναν χρόνο αργότερα, το 1990 χάθηκε και εκείνος σε τροχαίο ατύχημα και από τότε, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ανθρωπισμού, γενναιοδωρίας και ευαισθησίας. Η αποστολή του Ιδρύματος ουσιαστικά, είναι να διοχετεύει χορηγήσεις υποτροφιών σε αριστούχους αποφοίτους που δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ πρωτεύον στόχος του, είναι και η οικονομική στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και η έμπρακτη οικονομική τόνωση της επιστημονικής έρευνας, των γραμμάτων και των Τεχνών.

Το Δ.Σ. και η Πρόεδρος Ειρήνη Καΐρη, εφαρμόζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτή την “επιταγή αγάπης” χρηματοδοτώντας σημαντικά έργα προς αυτές τις κατευθύνσεις. Τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι η κατασκευή του κτιρίου «Πόρτα Ανοιχτή» της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και του διώροφου οικήματος «Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη» στα Άνω Λιόσια στον τομέα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Άλλες δράσεις, είναι η ανέγερση της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσείου Αγίου Γεωργίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο και πολλά άλλα. Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα έχει κάνει πολλές δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δωρεές σε δομές ατόμων με ειδικές ανάγκες και σε άλλα ιδρύματα ατόμων με διάφορες παθήσεις, ενώ χορηγεί με υποτροφίες νέους ανθρώπους που προέρχονται από οικογένειες με πολύ “στενά” οικονομικά περιθώρια και έχουν φυσικό ταλέντο ή μία ιδιόμορφη μορφωτική κλήση, για τις περαιτέρω σπουδές τους.

Ποια είναι η Πρόεδρος του Ιδρύματος

Η Ειρήνη – Ευανθία Καΐρη, είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της καριέρας, έχει διατελέσει Διευθυντικό Στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικές επιχειρήσεις ή ομίλους. Σήμερα, είναι Γενική Διευθυντής μίας πασίγνωστης αλευροβιομηχανίας στην περιοχή της Θράκης. Πέραν της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, η κ. Καΐρη είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος “Βουδούρη” που παράγει πλούσιο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο με την αρωγή ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, του πολιτισμού και των γραμμάτων. Είναι επίσης, Επίτιμη Πρόεδρος της Καιρείου Βιβλιοθήκης στο νησί της Άνδρου. Τέλος, είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό», σωματείο που έχει σαν σκοπό την ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και του ρεύματος του φιλελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Το Protionline.gr συνάντησε την Πρόεδρο του Ιδρύματος και παραθέτει στους αναγνώστες της μία ουσιαστική συνέντευξη, καθώς η κ. Καϊρή με χαρά δέχτηκε να μιλήσει για τη συνολική προσφορά του Ιδρύματος στο κοινωνικό γίγνεσθαι της σύγχρονης εποχής, τις προσωπικές απόψεις της για τον εθελοντισμό, τη σημαντική δωρεά του οχήματος στο ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου, αλλά και τις επόμενες δράσεις που ετοιμάζονται για το νέο έτος από το “Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη”, σε μία συνέντευξη που σίγουρα συγκεντρώνει ενδιαφέρον.

Το “Ίδρυμα Βουδούρη” έχει αναπτύξει μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο δράσης σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πρωτοστατεί σε πολλά εθελοντικά και όχι μόνο, δρώμενα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποια η συνολική σας προσφορά;
Το Ίδρυμα Λ. Βουδούρη συνεχίζει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που είχε αναπτύξει από πολύ νωρίς η Λίλιαν Βουδούρη. Στη διαθήκη του συζύγου της, μεταξύ άλλων γράφει “…Κυρίως όμως, ως σκοπός του Ιδρύματος πρέπει να αναζητηθεί ένας υψηλός κοινωνικός και ανθρωπιστικός στόχος είτε σε άτομα με ειδικές ανάγκες είτε προς την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας είτε της προαγωγής των γραμμάτων και των Τεχνών”. Έτσι, από την ίδρυση του, μέχρι και σήμερα όλα τα μέλη, παλαιά και σημερινά, καθαρά σε εθελοντική βάση, κάνουμε πράξη το όραμα των ιδρυτών και προσφέρουμε έργα που ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο, συμβάλουν στην ανάπτυξη της Επιστήμης των Γραμμάτων και των Τεχνών και προάγουν την πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη της χώρας. Μέσα στα 33 χρόνια λειτουργίας, έχουμε αναπτύξει ένα πολύπλευρο έργο στον τομέα της πρόνοιας ενισχύοντας προγράμματα φορέων για την υγεία γενικά και ειδικότερα για τη ψυχική υγεία, για το παιδί, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για την τρίτη ηλικία. Ένα από τα τελευταία έργα μας στον τομέα αυτό, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου θεραπείας δια των Τεχνών, που έχει σαν σκοπό την παροχή θεραπείας μέσω των Τεχνών σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στηρίζουμε επίσης προγράμματα και δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή, όπως η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και γηροκομείων. Συμβάλλουμε στην ανάδειξη τόπων και έργων που έχουν μεγάλη πολιτισμική αξία για τη χώρα αλλά και για τον ελληνισμό γενικότερα. Χρηματοδοτούμε τη δημιουργία βιβλιοθηκών, πολιτιστικών κέντρων και μουσείων, βοηθώντας τα τελευταία να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Εξαιρετικά σημαντικό μας έργο για τη μελέτη της μουσικής στη χώρα μας και όχι μόνο είναι η δημιουργία της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης πρόσφατα υπήρξαμε βασικοί χορηγοί της έκθεσης «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 – Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο της Κυκλαδικής Τέχνης τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. Με όλα αυτά τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και με πολλά σχέδια και δεσμεύσεις για το μέλλον, το Ίδρυμα αποδεικνύει εμπράκτως τον ανθρωπισμό και τη γενναιοδωρία του, σε μια εποχή που οι αξίες συχνά κλονίζονται και τα αισθήματα ανθρωπιάς “παραμερίζονται” μπροστά στις συνεχόμενες δοκιμασίες που η κοινωνία αντιμετωπίζει.

Πριν από λίγο καιρό, το Ίδρυμα Βουδούρη δώρισε ένα λεωφορείο 20 θέσεων αξίας 95.000 ευρώ, στο ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου. Τι σας συνδέει με το Ειδικό Κέντρο και γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτή τη δωρεά;
Η επαφή μας με το ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου ξεκίνησε όταν ο εν λόγω φορέας, υπέβαλε το αίτημα για τη δωρεά του λεωφορείου. Μέσα στα πλαίσια της αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης των αιτημάτων που ακολουθούμε πάντα, ζητήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους υπευθύνους του φορέα. Η συνάντησή μας τελικά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των αποστάσεων και διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας. Σε αυτή τη συνάντηση, όχι μόνο είδαμε αλλά και… αισθανθήκαμε μέσα μας την αγάπη με την έντονη φροντίδα με την οποία έχουν αγκαλιάσει όλο αυτό το έργο οι υπεύθυνοι αλλά και το πάθος με το οποίο υπερασπίσθηκαν το αίτημα της δωρεάς. Και ήταν αυτή η καθοριστική συνάντηση εκείνης της ημέρας, που μας έφερε κοντά σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας είχα την ευκαιρία να το δω και από κοντά. Συγχαρητήρια σε όλους για την μεγάλη προσπάθεια και το έργο που συντελείται.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές των εγκαινίων του ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ Αιγίου, ήταν όταν στο βήμα της εκδήλωσης, η συγκίνηση σας ήταν έκδηλη, ωθώντας έτσι τον κόσμο να ξεσπάσει σε αυθόρμητα χειροκροτήματα. Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση για εσάς;
‘Όταν βλέπεις κοντά σου τόσα προβλήματα και γνωρίζεις τους ανθρώπους που προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν αγωνιζόμενοι με πάθος και χαμόγελο, χωρίς να γονατίζουν από τα δεινά και εσύ σε όλον αυτόν τον αγώνα να μην είσαι παρά ένα πολύ μικρό λιθαράκι, δεν είναι δυνατόν να μη συγκινηθείς. Το Ίδρυμα έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες δράσεις, σε πολλές από τις οποίες έχω συμμετάσχει και η ίδια. Όλες είναι “δυνατές” για κάποιο διαφορετικό λόγο και η κάθε μία έχει άλλη βαρύτητα, για αυτό δεν θέλω να τις ξεχωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να ξεχωρίσω και που με αγγίζει προσωπικά πιο πολύ, είναι η χαρά που βλέπω στα μάτια των ατόμων με ειδικές ανάγκες μετά από δραστηριότητες με τη συμμετοχή μας που οργανώνονται στους φορείς που έχουν υποστηριχθεί από το Ίδρυμα. Είναι το πιο δυναμικό συναίσθημα.

Πόσο ανεπτυγμένος είναι κατά τη γνώμη σας στη σύγχρονη κοινωνία ο εθελοντισμός; Υπάρχει προσφορά στον συνάνθρωπο; Τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση;
Ο εθελοντισμός και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι πλέον αρκετά ανεπτυγμένα στη σύγχρονη κοινωνία. Ευτυχώς στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να είναι ενεργά μέλη της κοινότητάς τους και που αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον, μια αποδοτικότερη κοινωνία μέσα στην οποία, ζούμε και αναπτυσσόμαστε όλοι. Δυστυχώς όμως οι ανάγκες της κοινωνίας σε όλους τους τομείς, είναι τόσες πολλές που χρειάζονται ένας υπερπολλαπλάσιος αριθμός εθελοντών για να τις καλύψει. Επομένως κατά τη γνώμη μου, για να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πρέπει όλοι οι δημόσιοι φορείς, η εκκλησία, οι σοβαρές εθελοντικές οργανώσεις, να αναπτύξουν την εξωστρέφεια τους παρουσιάζοντας το έργο τους για να προσελκύσουν νέους εθελοντές, οι οποίο θα θέλουν πραγματικά να προσφέρουν έργο με ανιδιοτέλεια και δέσμευση, γιατί στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη; Ποιος είναι ο στόχος για την νέα χρονιά που μπαίνει;
Το ξεκίνημα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του Ιδρύματος συμπίπτει με μια παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση κατά την οποία δοκιμάζονται όχι μόνο οι αντοχές της οικονομίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Στη δύσκολη λοιπόν αυτή καμπή που περνάει σήμερα όλος ο κόσμος, η ανάγκη της κοινωνικής και εθνικής συνοχής αποκτά υπεραξία και προβάλλει τη διαχρονική αξία που μας έθεσε, ο διαθέτης. Αυτό αυξάνει και το βάρος της δικής μας ευθύνης να φανούμε αντάξιοι του χρέους μας προς τους δύο αυτούς σπάνιους ανθρώπους, τους δωρητές του Ιδρύματος. Για το 2024 προς το παρόν έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας ενός πολύ σημαντικού αιτήματος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για δωρεά οχήματος – Συντονιστικού Κέντρου προκειμένου να συμμετάσχει δραστικά στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr