background img
banner
banner

«Άμεση δράση» για να αποκατασταθεί η υδροδότηση

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 220 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ

Άμεση αντίδραση – απόδειξη ότι πλέον τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα ισχυρά- από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας στο αίτημα συνδρομής που κατέθεσε ο δήμος Αιγιαλείας για τη διευθέτηση της κοίτης στον Μεγανίτη, μετά την πλημμύρα και τις κατολισθήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη καταστροφή στο δίκτυο ύδρευσης στις Δάφνες.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 15 του μηνός, μετά από προσπάθεια ημερών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και τη ΔΕΥΑ του Δήμου Αιγιαλείας, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να συνδράμει στο έργο αποκατάστασης της καταστροφή που προκάλεσαν πλημμύρες στο ύψος της γέφυρας Εφταπήτα, μέχρι και τη γέφυρα Ζάβατο.

Η υπερχείλιση του Μεγανίτη έχει «ανοίξει μεγάλο μέτωπο», από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, για Δήμο και ΔΕΥΑ Αιγιαλείας καθώς έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας. Το δίκτυο ύδρευσης τροφοδοτείται προσωρινά μέσω της δεξαμενής από αρδευτική γεώτρηση ως εκ τούτου και για προληπτικούς δεν είναι πόσιμο. Για πάνω από ένα μήνα οι 220 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό.

Το πρόβλημα επιλήφθηκε πρόσφατα στα πλαίσια των νέων καθηκόντων του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος ο οποίος, στη σχετική παρέμβασή του προς την Περιφέρεια ανέφερε ότι «απαιτείται άμεση κατεπείγουσα παρέμβαση στον ποταμό προκειμένου η ΔΕΥΑ να έχει πρόσβαση για την αποκατάσταση του δικτύου».

Συμπληρωματικά ο δήμος ζήτησε συνδρομή και για την αποκατάσταση του παραποτάμιου δρόμου που εξυπηρετεί τις κοινότητες Κρήνης, Γρηγόρι, Γκρέκα και Βερίνο στην Δ.Ε. Συμπολιτείας καθώς η πλημμύρα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις άλλωστε, παρέσυρε στο πέρασμά της συρματοκιβώτια τα οποία χρησιμοποιούνται μαζί με αναχώματα ώστε να συγκρατούν την κοίτη.
Τα έργα της διευθέτησης στην κοίτη είναι ευθύνη της Περιφέρειας ενώ το αίτημα συνδρομής του δήμου, εκτός από τυπικό, αφορά και στην απαραίτητη συνεργασία και συνδρομή σε έργα Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η ανταπόκριση από τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη ήταν άμεση! Μέσα σε λίγα 24ωρα, στις 19 Ιανουαρίου, η Περιφέρεια προχώρησε στη μίσθωση μηχανημάτων ιδιώτη με ειδική εργολαβία, για την άμεση διευθέτηση της κοίτης του Μεγανίτη.

Το έργο αφορά το καθαρισμό και την αποκατάσταση της κατολίσθησης και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς αυτή την περίοδο ο ποταμός υποδέχεται μεγάλες ποσότητες υδάτων και αδρανών υλικών που κατευθύνονται προς τη θάλασσα.

Άμεσα η διευθέτηση

«Θα πρέπει ουσιαστικά να παρακάμψουμε τη ροή του νερού προκειμένου να καθαρίσει το πεδίο και να γίνει η αποκατάσταση της κοίτης και των αναχωμάτων. Ένα έργο ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων τα οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα, εντός εβδομάδας, στο σκέλος που μας αφορά. Στόχος είναι αμέσως μετά να επιστρέψουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ώστε οι άνθρωποι αυτοί που ζουν στις Δάφνες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένα αγαθό απαραίτητο και για λόγους δημόσιας υγείας.

Η έναρξη της εργολαβίας μέσα σε λίγα 24ωρα, μια ανταπόκριση σε χρόνο ρεκόρ στο αίτημα του δήμου, κατέστη δυνατή χάρις στη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας καθώς, όπως έχουμε ήδη πει, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αντιμετώπιση προβλημάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι στην κορυφή της ατζέντας μας» αναφέρει στο Protionline.gr ο κ. Ζαΐμης.

Αναλαμβάνει η ΔΕΥΑ

Μετά τη διευθέτηση της κοίτης, θα δοθεί και πάλι πρόσβαση στα συνεργεία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού ύδρευσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑ πριν από ένα δίμηνο είχε προχωρήσει σε προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος που είχε προκληθεί, επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού και δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ο αγωγός που μεταφέρει νερό στον οικισμό από νέα γεώτρηση, ολοκληρώθηκε πρόσφατα καθώς στις αρχές του 2023 η παλαιά γεώτρηση, που εξυπηρετούσε το χωριό επί σειρά ετών, παρουσίασε πρόβλημα και σταδιακά υπήρξε αλλοίωση του δικτύου με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι πόσιμο.

Η άμεση αποκατάστασης της ζημιάς στο Μεγανίτη έχει το χαρακτήρα του επείγοντος καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό! Πριν την κατασκευή του νέου αγωγού η ΔΕΥΑΑ μάλιστα αγόραζε νερό από τον ΤΟΕΒ ώστε να υπάρχει υδροδότηση στο χωριό. Στόχος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, μετά την αποκατάσταση της βλάβης, είναι να προχωρήσει και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της κοινότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr