background img
banner
banner

Αμείωτο το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες στην Αιγιάλεια

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Η αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και συγκυριακοί λόγοι, όπως π.χ. η έλλειψη κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και τα επιδοτούμενα στεγαστικά προγράμματα σαν το «Σπίτι μου», διασφαλίζουν το τελευταίο διάστημα σταθερή ζήτηση, γύρω από την αγορά κατοικίας στην Αιγιάλεια. Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο παρουσίασαν αύξηση τους τελευταίους μήνες του χρόνου, συμπαρασυρόμενες από τη γενικότερη αυξητική τάση σε υπηρεσίες και αγαθά.

Περιγράφοντας στο Protionline.gr την εικόνα της αγοράς κατοικίας στην Αιγιάλεια, ο Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Χρήστος Μουρτζούχος, επισημαίνει: ΄΄Τη χρονιά που μας πέρασε, η αγορά της περιοχής στηρίχτηκε σε δύο άξονες. α) Στις αγορές διαμερισμάτων μέσα στο Αίγιο, μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου”, δάνειο για νέους. Υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν αρκετές πράξεις αγοραπωλησίας. β) Στην αγορά εξοχικής κατοικίας σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιάλειας. Υπάρχει ενδιαφέρον και από Έλληνες που ψάχνουν εξοχικό, αλλά και από ξένους που θέλουν να ζήσουν το “ελληνικό όνειρο” μακριά από ακριβούς και δαπανηρούς, πλέον προορισμούς (όπως νησιά, αθηναϊκή ριβιέρα κ.λπ.)΄΄.

Την ίδια στιγμή, αυξημένες παρουσιάζονται οι τιμές των ακινήτων και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ανοδική τάση στην ελληνική αγορά κατοικιών θα συνεχιστεί και το 2024.
΄΄Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί, όμως και πάλι δεν ακολουθούν τις απότομες αυξήσεις της Αθήνας ή και των ελληνικών νησιών. Υπάρχουν λογικές αυξήσεις που ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις της εποχής. Η περιοχή μας όμως, ακόμη διαθέτει αξιόλογα ακίνητα και σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, σε σύγκριση με άλλες παραθαλάσσιες περιοχές΄΄, επισήμανε ο κ. Μουρτζούχος.

Όπως αναφέρουν πάντως άνθρωποι της κτηματαγοράς, το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις των τιμών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, καθώς καταγράφεται σχετική «κόπωση» των υποψήφιων αγοραστών, ειδικά των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα συμβόλαια. Στην περίπτωση που η προσφορά αυξηθεί, εάν δηλαδή βγουν στην αγορά τα ακίνητα που κρατούν στα συρτάρια τους τα funds, τα επιτόκια υποχωρήσουν, το κατασκευαστικό κόστος βελτιωθεί και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, που θα εκτινάξουν τις τιμές τις ενέργειας και κατά επέκταση τον πληθωρισμό, αυτή η διόρθωση, έστω στις ονομαστικές τιμές, ενδεχομένως να επιτευχθεί.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές μέσα σε έναν χρόνο

Η ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων, η οποία ξεκίνησε το 2018, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, καταγράφοντας διψήφιο ρυθμό μεταβολής των τιμών. Σημειώνεται ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων συγκριτικά με το υψηλό που κατέγραψαν πριν τη δημοσιονομική κρίση έχουν ανακάμψει σωρευτικά κατά 57,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (στοιχεία για το 9μηνο του 2023). Κατά το δ’ τρίμηνο του 2023, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο. Οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,2% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην Αχαΐα σημειώνεται αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών ανά τετραγωνικό, σε ποσοστό 12,60%, αφού το δ΄ τρίμηνο του 2022 η τιμή ήταν κατά μέσο όρο στα 1.050 ευρώ ανά τ.μ. και το δ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν 1.182 ευρώ ανά τ.μ. Ομοίως και στις τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση που καταγράφεται αύξηση τιμών σε ποσοστό 16,40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή ενοικίασης ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2022 ήταν 5,91 ευρώ το τ.μ. και το δ΄ τρίμηνο του 2023 έγινε 6,88 ευρώ το τ.μ.

Αποκλιμάκωση των τιμών πώλησης κατοικιών «βλέπουν» φορείς της αγοράς ακινήτων και τράπεζες για το 2024, αφού εκφράζουν την πεποίθηση ότι το ανοδικό «ράλι» της τελευταίας διετίας οδεύει προς το τέλος του. Η κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι ότι οι αξίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται συνολικά, πλην όμως με σαφώς ηπιότερο ρυθμό, ενώ, θα υπάρξουν και περιοχές χαμηλότερης ζήτησης, όπου ενδεχομένως να παρατηρηθεί σταθεροποίηση.

«Στροφή» προς το διαμέρισμα

«Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, υπό την επίδραση των διεθνών εξελίξεων και του περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού, αυξημένων επιτοκίων και αβεβαιότητας, που επηρεάζουν άμεσα την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία συνολικά», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αγοραπωλησίες μονοκατοικιών καταγράφουν τάση μείωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του περασμένου έτους, καθώς έχει περιορισθεί ο αριθμός των αγοραστών που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε αυτές. Η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί, επίσης, αρνητικά σε επίπεδο προσδοκιών των αγοραστών. Μία μικρή αύξηση παρατηρείται στην αγορά διαμερίσματος.

Η αποχή των συμβολαιογράφων έχει «παγώσει» τις αγοραπωλησίες

Μέσα σε όλα αυτά, αρνητικά έχει συντελέσει η πολυήμερη αποχή των συμβολαιογράφων, καθώς δεν υπογράφονται συμβόλαια και εκτελούνται μόνο πάγιες πράξεις και αποδοχές κληρονομιάς.

΄Η αποχή των συμβολαιογράφων σίγουρα έχει επηρεάσει την ομαλή ροή των πράξεων αγοραπωλησίας, όμως στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι να καθυστερούν οι μεταβιβάσεις. Δεν έχουν παρατηρηθεί ακυρώσεις συμφωνιών, καθώς τα προσύμφωνα γίνονται όλον τον καιρό αυτό, δεν σταμάτησε αυτό το κομμάτι΄΄, ανέφερε ο κ. Μουρτζούχος ερωτηθείς σχετικά.

Αναφορικά με την αποχή και τις πράξεις που εκτελούνται, ρωτήθηκε από τo Protionline.gr η συμβολαιογράφος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η οποία σημείωσε: ΄΄Οι συμβολαιογράφοι της Αιγιάλειας που είμαστε μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Πατρών, βρισκόμαστε σε αποχή μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιήσουμε συνέλευση για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας. Όλο αυτό το διάστημα απέχουμε από όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ. και εκτελούμε μόνο πάγιες πράξεις και αποδοχές κληρονομιάς. Τα αιτήματά μας σχετίζονται με τη φορολογικό καθώς επίσης και με τις νέες διατάξεις που διέπουν το ηλεκτρονικό συμβόλαιο, την υποβολή δηλαδή του συμβολαίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024΄΄. Αναφορικά με το εάν έχει επηρεάσει η αποχή τις αγοραπωλησίες σε τοπικό επίπεδο, η κ. Γιδά επισήμανε: ΄΄Είναι βέβαιο πως έχει επηρεάσει καθώς έχουν «παγώσει» οι μεταβιβαστικές πράξεις, αφού κατ’ εξαίρεση έχουν γίνει ελάχιστα συμβόλαια μόνο για αγορά πρώτης κατοικίες ή αυτά που σχετίζονται με πρόγραμμα «Το σπίτι μου» ούτως ώστε να μην τα χάσουν οι δικαιούχοι΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr