background img
banner
banner

Η τοπική εκκλησία μια… ανοιχτή αγκαλιά για τους νέους

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

Οι νέοι κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους και η τοπική εκκλησία έπιασε τον σφυγμό και άγγιξε τις ψυχές τους. Ο διάλογος με θετική βούληση, με αγάπη και κατανόηση είναι η λύση των προβλημάτων κι αυτό καλλιεργήθηκε στο έπακρον κατά τη διάρκεια του Β΄ Συνεδρίου Νεολαίας, με θεματική τίτλο «Η Εκκλησία συζητά με τους νέους», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου στο Αίγιο, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, που τόσο έχει αγκαλιάσει το ποίμνιό του και ειδικά τους νέους ανθρώπους. Η συμμετοχή και τις τρεις ημέρες ήταν εντυπωσιακή, όσο και το επίπεδο αλλά και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές τις τόσο ουσιώδεις και «ζεστές» συναντήσεις.

 

΄΄Έχοντας αποκωδικοποιήσει και αξιολογήσει τα συμπεράσματα του περσινού πρώτου συνεδρίου καθώς και την ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή σε αυτό που αποτέλεσε μία εποικοδομητική και γόνιμη συνάντηση για την κοινωνία για τους νέους ανθρώπους, η Ιερά Μητρόπολή μας διοργανώνει το Β΄ Συνέδριο, προκειμένου να συζητήσει και να προβληματιστεί μαζί τους. Τόσο η τοπική Εκκλησία και ο Ποιμενάρχης μας όσο και στο σύνολό του το σώμα της Εκκλησίας, διατηρεί ακράδαντη την πεποίθηση ότι η μέριμνα για τη νεότητα είναι προτεραιότητα, υποχρέωση και καθήκον και αποτελεί βασική διάσταση της ποιμαντικής διακονίας και της μαρτυρίας της μέσα στον κόσμο΄΄, ανέφερε η φιλόλογος Αρχοντούλα Ρέλλα που παρουσίασε το συνέδριο, κατά την έναρξή του, το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», δίνοντας το στίγμα της διοργάνωσης. Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσέλευση κόσμου που χρειάστηκε να διανοιχθεί και δεύτερη αίθουσα στην οποία μέσω οθόνης προβάλλονταν στο κοινό οι εργασίες του Συνεδρίου.

Ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος απηύθυνε θερμούς χαιρετισμούς και ευχές για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ως αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και επισημαίνοντας: ΄΄Τους νέους ανθρώπους χαρακτηρίζει ο πόθος να ζήσουν ό,τι είναι αληθινό, δίκιο, ωραίο, αυθεντικό και αψεγάδιαστο. Όμως κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος γνωρίζει ότι ο πόθος να βιώσουμε την αλήθεια της ζωής έρχεται απαραιτήτως μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου με τον εαυτό μας πρώτιστα, με τον συνάνθρωπο και βεβαίως με την Εκκλησία, στην οποία φυλάσσεται η παρακαταθήκη της πίστεως και της ευσεβείας, η αποστολική παράδοση, οι αγώνες των Αγίων Μαρτύρων. Όλα αυτά προσφέρονται ως τροφή και ως πνεύμα σε όσους το επιθυμούν΄΄. Συνεχάρη ειλικρινώς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, χαρακτηρίζοντάς τον «ακαταπόνητο Επίσκοπο που είχε την εμπνευσμένη αρχική ιδέα για την διοργάνωση του συνεδρίου» και του ευχήθηκε να αναδεικνύεται πάντοτε ηγετικός για τους νέους κυρίως ανθρώπους της επαρχίας και ευχήθηκε κάθε πρόοδο και προκοπή στη ζωή των νέων.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: ΄΄Μη δειλιάζετε παιδιά μου, νιώστε ότι είμαστε μία οικογένεια΄΄

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, μίλησε με λόγο θερμό προς τους νέους, σημειώνοντας πως οι ημέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι σημαντικές για την Ιερά Μητρόπολη. Ειδικότερα, σημείωσε: ΄΄Καλέσαμε τα παιδιά μας να μιλήσουν και να τα ακούσουμε, να εκφράσουν τα παράπονα τους προς τους μεγαλύτερους και τους προβληματισμούς τους να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο, με σκοπό να τα ωφελήσουμε και να τα βοηθήσουμε. Το πιο σημαντικό το οποίο σκεφτήκαμε και πέρυσι και φέτος για να κάνουμε αυτό το Συνέδριο Νεολαίας, είναι να νιώσουν τα παιδιά μας ότι είμαστε δίπλα τους. Μη δειλιάζετε παιδιά μου, μην κιοτεύετε, νιώστε ότι είμαστε μία οικογένεια κι αυτή οικογένεια αποτελείται από την κεφαλή, τον Χριστό μας. Κάνουμε αυτό το Συνέδριο για να σας δείξουμε ότι σας αγαπάμε ότι σας νοιαζόμαστε, ότι συμμετέχουμε στα προβλήματά σας, ότι κλαίμε και γελάμε μαζί σας. Θέλουμε να πορευόμαστε σε αυτόν τον δρόμο μαζί σας γι’ αυτό και ερχόμαστε στα σχολεία σας, κάνουμε Θείες Λειτουργίες και προσευχόμαστε για εσάς, διότι η προσευχή είναι το εφόδιο και το εργαλείο που μας δίνει ο Θεός ώστε να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι΄΄. Στη συνέχεια ευχήθηκε στους νέους ως εξής: ΄΄Ο Θεός και ο Ιησούς Χριστός μας, που ήρθε στον κόσμο για να δώσει στον άνθρωπο την προοπτική της αιωνιότητος, να είναι μαζί σας και να σας δώσει αυτή την πραγματική οικογένεια την χριστιανική΄΄.

Παρακάλεσε τέλος τους νέους μέσα από τα βάθη της καρδιάς του να εμπιστευτούν την Εκκλησία να αγαπήσουν τον Χριστό, τους Αγίους της Εκκλησίας, να πάρουν από τους βίους των Αγίων τη δύναμη, ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής. ΄΄Αυτό το συνέδριο να αποτελέσει έναυσμα για ένα γόνιμο διάλογο αλλά και αφορμή για να πλησιάσει ο ένας τον άλλον΄΄, κατέληξε.

Επίσκοπος Κερνίτσης: ΄΄Ίσως σας απογοητεύσαμε, σας ζητούμε συγγνώμη…΄΄

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που παρίστατο, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση που του απηύθυνε, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής οι οποίες είπε πως είναι πάμπολλες Όπως ανέφερε, ΄΄συζητώντας με τους νέους, έχουμε καθήκον να τους ακούμε, διότι έχουν αγωνίες και προβληματισμούς αλλά έχουν και ιδέες΄΄. Απευθυνόμενος στα παιδιά που βρίσκονταν στην αίθουσα, τα κάλεσε να κρατήσουν στις καρδιές τους τις ελληνορθόδοξες αξίες και την ορθόδοξη πνευματικότητα, λέγοντας: ΄΄Είστε το σήμερα και το αύριο της πατρίδος μας, είστε ό,τι πιο ωραίο διαθέτει η χώρα μας. Σε εσάς Θα δοθεί η σκυτάλη από εμάς τους μεγαλύτερους για να συνεχίσετε την όμορφη ελληνορθόδοξη παράδοση. Ίσως σας απογοητεύσαμε, ίσως σας λυπήσαμε, ίσως σας στενοχωρήσαμε. Σας ζητούμε συγγνώμη… Χαρείτε κοντά στον Χριστό, κοντά στην εκκλησία, τα νιάτα σας που είναι τα πιο όμορφα χρόνια και δώστε αυτό το μήνυμα της χαράς και της ειρήνης σε φίλους σε γνωστούς, σε συμμαθητές και συμμαθήτριες΄΄. Στη συνέχεια επαίνεσε τον Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμο για το σπουδαίο έργο του συνεδρίου που δίνει την ευκαιρία στην εκκλησία να συνομιλήσει με τους νέους, τονίζοντας πως ΄΄η Εκκλησία αγαπά τα παιδιά διότι πρώτα ο Χριστός αγάπησε τους νέους ανθρώπους΄΄. Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους είπε: ΄΄Κλείστε τα αυτιά σας και στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, μελετάτε τον λόγο του Θεού, πατάτε πάνω στα χνάρια των Αγίων της Ορθοδοξίας μας, αγαπήσατε την πατρίδα μας τη χώρα των Αγίων και των Μαρτύρων και κρατήστε αυτό τον πολύτιμο θησαυρό της ορθοδόξου πίστεώς μας μέσα στις καρδιές σας΄΄.

Χαιρετισμοί με ευχές

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη εκ μέρους της Αχαιής υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, η εκπρόσωπός της Μαρία Κάρμα και εκ μέρους του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, ο εκπρόσωπός του Άρης Πατσόπουλος. Επίσης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σε χαιρετισμό του συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη για την πρωτοβουλία, αναφερόμενος στην επαφή με τους νέους και ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης τονίζοντας πως η Εκκλησία βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα των πολιτών και ιδίως της νεολαίας. ΄΄Είναι γεγονός ότι η δική μας η γενιά μπορεί να στενοχώρησε και να απογοήτευσε τους νέους. Ωστόσο, η λύση είναι ο διάλογος με ειλικρίνεια, η επιστροφή στον λόγο του Θεανθρώπου και των Αγίων Πατέρων και η επαφή με τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να αποκλείουμε κάποιον αν έχει πολύ «ανοιχτές» ή πολύ συντηρητικές απόψεις, καθώς όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στον διάλογο΄΄, τόνισε. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας ειδικά στους νέους με έναν πολύ προοδευτικό τρόπο τότε, που ενόχλησε. Όμως κέρδισε τις καρδιές του κόσμου, όπως είπε, καλώντας τους παριστάμενους να διαβάσουν τους λόγους Του που και σήμερα είναι καθ’ όλα επίκαιροι. Τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές τονίζοντας πως το συνέδριο μπορεί να πάρει όχι μόνο πανελλήνιες αλλά και διεθνείς διαστάσεις.

 

Την ευγνωμοσύνη του για το συνέδριο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας, Μένιος Κουτρόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Ως γονείς νιώθουμε μεγάλη χαρά που αποκτούν τα παιδιά μας βήμα που θα μπορέσουν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους βάζοντας τις βάσεις για να φτιάξουν καλύτερο το αύριο. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία σας Σεβασμιώτατε, από την αρχή της ποιμαντορίας σας είχατε εκφράσει την πρόθεση να κάνετε κάτι για τους νέους και το υλοποιήσατε και πέρυσι και φέτος με τον καλύτερο τρόπο΄΄.

Ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου

Στο συνέδριο πήραν μέρος έγκριτοι ομιλητές είτε από την εκκλησία είτε από την μαθητική κοινότητα, ανταλλάσσοντας απόψεις επαφής και συνεργασίας και θίγοντας μέσα από το πρίσμα της χριστιανικής πίστης, φλέγοντα κοινωνικά, πνευματικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη εποχή.

Πρώτος από τους ομιλητές ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας αναπτύσσοντας το θέμα «Ο πνευματικός πατέρας και ο σύγχρονος νέος». Μάλιστα, στην εισαγωγή του, ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης ανέφερε το πώς έγινε Μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου, πώς ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης και πώς γνώρισε τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο που ήταν τότε μόλις 12 ετών

Η Μαρίζα -Ειρήνη Τσερεντζούλια μαθήτρια της Β τάξης του 1ου ΓΕΛ Αιγίου μίλησε για το θέμα «Εκφοβισμός εντός της σχολικής μονάδας». Ακολούθως η μαθήτρια της Β τάξης του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Νικολέτα Κωνσταντινόπουλου ανέπτυξε το θέμα «Εκφοβισμός στην καθημερινή μας ζωή», ο Δημήτριος Ζήσιμος φοιτητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το θέμα «Η κατασκήνωση στη ζωή των νέων», η Άρτεμις Σακελλαρίου το θέμα «Οι νέοι και η ομολογία της ορθόδοξης πίστης στη σύγχρονη εποχή», η Παρασκευή Αντωνοπούλου και η Ελένη Καρπίδα μαθήτριες Α και Β τάξης του ΕΠΑΛ Αιγίου μίλησαν για το θέμα «Μεγαλώνω βιώνοντας τη μοναξιά του κόσμου» και ο Αρχιμανδρίτης π. Μάρκος Τζανακάκης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως ανέπτυξε το θέμα «Η βία φέρνει βία και το ξέρω από παιδί. Μια ορθόδοξη εκκλησιαστική πρόταση είναι το φαινόμενο της σύγχρονης νεανικής βίας».

Συνέχεια με εύστοχες τοποθετήσεις

Το Σάββατο το πρωί, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μίλησε για το θέμα «Η νεότητα ως ελπίδα και αναζωογόνηση του σώματος της Εκκλησία». Ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γρηγόριος Μεσμπούρης ανέπτυξε το θέμα «Προσέγγιση στην εφηβική θρησκευτικότητα». Η Αδελαΐς Λυριντζή μαθήτρια της Β τάξης του 2ου Λυκείου Αιγίου ανέπτυξε το θέμα «Η πίεση που υφίσταται ο μαθητής από τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις και η υπέρβασή τους». Ο Κωνσταντίνος Τσακελίδης μαθητής της Β τάξης του 2ου ΓΕΛ Αιγίου μίλησε σχετικά με το «Από πού μπορεί σήμερα ένας νέος να αντλήσει υγιή πρότυπα». Οι Ανδρέας Ανδρέου, Σοφία Καραντώνη, Βασιλική Γρηγοροπούλου, Αντιόπη Μαυρόγιαννη, Σούλα Μελίνα, Ιμέλντα Μάρκου, μαθητές Γ τάξης Γυμνασίου Διακοπτού μίλησαν για το θέμα «Οδηγός επιβίωσης ενός εφήβου τον 21ο αιώνα». Ο Ευάγγελος Φιλιππάτος και η Ευφροσύνη Μαρία Πριονά μαθητές της Α τάξης του Λυκείου Διακοπτού μίλησαν για το θέμα «Η επιθετικότητα των νέων στη σημερινή εποχή και τρόποι ψυχολογικής υποστήριξής τους».

Ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Βαρνάβας Γιάγκου Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα «Γκρεμίζοντας τα τείχη». Οι Χρυσανθακοπούλου Δέσποινα, Βασιλόπουλου Κωνσταντίνα μαθήτριες Γ τάξης Λυκείου Καλαβρύτων μίλησαν για τη «Σχέση νεότητας και Εκκλησίας». Οι Κυριάκος Λιγδόπουλος Β τάξης, Παναγιώτης Χριστόπουλος Γ τάξης του ΓΕΛ Ακράτας ανέπτυξηαν το θέμα «Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

Εκδήλωση με μουσική το Σάββατο και Θεία Λειτουργία την Κυριακή

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Οι νέοι τραγουδούν για τους νέους» στο κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συμμετείχε το συγκρότημα του 2ου Λυκείου Αιγίου με τους Αριστείδη Καραμάνο, Κωνσταντίνο Τσακελίδη, Κωνσταντίνο Φράγκο, Ζαφειρόπουλο Αθανάσιο μαθητές Β τάξης και Καραμάνου Φωτεινή μαθήτρια Α τάξης του 2ου ΓΕΛ Αγίου. Συμμετείχε ακόμη η Δημοτική Παιδική Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας καθώς επίσης και το Νεανικό Φωνητικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Συμμετείχαν τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου Αχαιοί.

Τέλος, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα περιελάμβανε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr