background img
banner
banner

«Καμπανάκι» του Σωματείου ΕΑΣ Αιγίου

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα της αμυντικής βιομηχανίας και ειδικότερα για το πλάνο αξιοποίησης του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, εκφράζει δημόσια το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών στα Ε.Α.Σ. Αιγίου. Με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για συνεχιζόμενη απαξίωση, καλώντας τοπικούς φορείς και κομματικά στελέχη, να πάρουν θέση.

Το Σωματείο τονίζει πως το κτιριακό και η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου φαίνεται ότι -παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις- δεν βρίσκονται στην ατζέντα των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, καθώς στο εργοστάσιο ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το κτίριο παραγωγής για λόγους στατικότητας. Επιπλέον, σημειώνει πως οι όποιες δε συζητήσεις του στο πρόσφατο παρελθόν με τον προηγούμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων για τα ελαφρά πολυβόλα Minimi των 5,56 mm και τη μετατροπή βαρέων πολυβόλων με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) -με τις σχετικές συμβάσεις να έχουν περάσει από τον Απρίλιο του 2021 από την αρμόδια επιτροπή στη Βουλή προκειμένου να πάρουν τη σχετική έγκριση- φαίνεται ότι αποτελούν κενό γράμμα.

Απόλυση έντεκα εξωτερικών ατόμων από τη φύλαξη

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄με αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης των ΕΑΣ, υποβαθμίζεται η ασφάλεια του εργοστασίου, μέσω της απομάκρυνσης της εξωτερικής εταιρείας φύλαξης των εγκαταστάσεων και της απόλυσης των 11 συναδέλφων φυλάκων΄΄ και προσθέτει: ΄΄Και εδώ τίθενται τα αμείλικτα και αναπάντητα μέχρι σήμερα πολιτικά ερωτήματα: πώς θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση Κυβέρνησης και Κυβερνητικών Βουλευτών περί επανεκκίνησης της παραγωγής στο εργοστάσιο του Αιγίου δίχως πρώτα να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα βασικής υποδομής; Γιατί η διοίκηση με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών διέθεσε για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας ποσό ίσο με αυτό που χρειάζεται για την κατασκευή του κτιρίου παραγωγής στο Συγκρότημα του Αιγίου, αφήνοντας για ακόμα μια φορά το εργοστάσιο στο περιθώριο;΄΄.

Σύμφωνα με το σωματείο, ΄΄ισχυρή αμυντική βιομηχανία, σημαίνει: α) Κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου εργοστασιακού κτιρίου, β) Επανακατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού και στελέχωσή του με επιπλέον νέο προσωπικό, γ) Εκτέλεση των συμβάσεων για τα ελαφρά πολυβόλα Minimi των 5,56 mm και τη μετατροπή βαρέων πολυβόλων με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ), δ) Απόφαση αναβάθμισης του τυφεκίου G3στο εργοστάσιο του Αιγίου. Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας, επιβάλλεται να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και του δημόσιου χαρακτήρα της. Δυστυχώς η εταιρεία έχει βαλτώσει και δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία. Δεν έχουμε νέες προσλήψεις και χάνεται η τεχνογνωσία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 70 εργαζόμενοι, τη στιγμή που τη δεκαετία του ’80 απασχολούνταν στο εργοστάσιο του Αιγίου περισσότερα από 1.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή άλλοι κεντροευρωπαϊκοί παραγωγοί οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για κοινά έργα με χώρες που έχουν άμεση ανάγκη προμηθειών(βλ. Ουκρανία) με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας να είναι ανύπαρκτη΄΄.

«Κροκοδείλια δάκρυα και εκ των υστέρων εκδηλώσεις «συμπάθειας», δεν θα γίνουν αποδεκτά»…

Καταλήγοντας, τονίζει: ΄΄Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο έχει απαξιωθεί και επιβάλλεται να στηριχθεί. Είναι η τελευταία βαριά βιομηχανία του Νομού Αχαΐας, είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής οπλικών συστημάτων στη χώρα και θα έπρεπε να αποτελεί όχι μόνο κυβερνητική, αλλά και εθνική προτεραιότητα.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς, καθώς και τους πολιτικούς εκπροσώπους κάθε κόμματος στο Νομό Αχαΐας, να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν έργα και όχι υποσχέσεις. Εμείς ως εργαζόμενοι ενημερώνουμε και χτυπάμε εδώ και αρκετό καιρό το καμπανάκι του κινδύνου. Κροκοδείλια δάκρυα και εκ των υστέρων εκδηλώσεις «συμπάθειας», δεν θα γίνουν αποδεκτά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr