background img
banner
banner

Οι οικοδόμοι απεργούν και διεκδικούν…

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΣΕ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΥΠΕΡ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία κλείνει ο Ιανουάριος για τους οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου συμμετέχει στην απεργία και από προχθές πραγματοποιεί επισκέψεις σε εργοτάξια ούτως ώστε να ενημερώσει τα μέλη του, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Το πρωταρχικό αίτημα είναι οι αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων και εν συνεχεία το 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο. Ακόμη, η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο). Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας και ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Για να επιστρέψει ο κόσμος στην οικοδομή πρέπει να πληρώνεται…

Όπως αναφέρει στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Νύχτης, ΄΄παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προβλήματα μας παραμένουν και οξύνονται. Οι κυβερνώντες και μεγαλοεργολάβοι έχουν κάνει «καραμέλα» την έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο. Όμως για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές πρέπει να αμείβονται. Το τζάμπα τελείωσε!΄΄.

Υπογράμμισε ακόμη πως ΄΄η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η ασφάλιση της εργασίας τους. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν θα παραιτούμασταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό μας βίο.

Είναι δικά μας ένσημα, αποτέλεσμα της δουλειάς μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας, στο όνομα δήθεν νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την αναγνώριση και διανομή τους. Καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να καθηλώνει τους οικοδόμους σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και ξεδιάντροπα να εισπράττονται εισφορές στο όνομα της δικής μας δουλειάς και των ενσήμων μας΄΄.

΄΄Πώς θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση;΄΄

Οι οικοδόμοι ζητούν ακόμη να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να κηρυχτεί, εδώ και τώρα, υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχουν υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022. ΄΄Είναι υποκριτικό, την ώρα που διαπιστώνεται έλλειψη εργατικών χεριών, η ΣΣΕ να μην έχει γίνει ακόμη υποχρεωτική. Πώς θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση; Με ποιους όρους, με ποια προστασία; Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να γίνει υποχρεωτική΄΄, σχολίασε ο κ. Νύχτης, τονίζοντας πως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες είναι η γλώσσα του αγώνα και της διεκδίκησης. ΄΄Έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε μπροστά στις δυσκολίες. Όσα έχουμε πετύχει δεν μας τα χάρισε κανένας.
Εμείς οι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα και τις Κατασκευές έχουμε κατανοήσει καλά πως ο μόνος δρόμος που έχουμε, είναι της οργάνωσης στο σωματείο μας, της διεκδίκησης και της πάλης και αυτός θα φέρει τα αποτελέσματα που στοχεύουμε΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr