background img
banner
banner

Με λαμπρότητα, πλήθος κόσμου και 24 κολυμβητές

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Με μεγαλοπρέπεια, πλήθος πιστών και με ένα «φως» να διαχύνεται άπλετο και λαμπρό στην ατμόσφαιρα, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια στο Αίγιο, τόσο στους ιερούς ναούς όσο και μετέπειτα στις παραλίες που έγινε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιου. Αμέσως μετά σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων προεξάρχοντος του κ. Θεοκλήτου, με τον κ. Ιερώνυμο να αγιάζει όλο το εκκλησίασμα σε κλίμα χαράς και ευφορίας.

«Το φως των Θεοφανίων εξαλείφει τα σκοτάδια»

Κατά την ομιλία του, ο προσκεκλημένος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος είπε πως ΄΄το φως των Θεοφανίων έρχεται να εξαλείψει τα σκοτάδια της ψυχής και να χαρίσει υγεία, ευημερία, χαρά, χαμόγελο στα χείλη μας κι αισιοδοξία στην ψυχή μας΄΄ και τόνισε: ΄΄Βλέπετε τι συμβαίνει γύρω μας, τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα μεταβάλλονται και χρειάζεται εμείς που είμαστε τα μέλη της εκκλησίας του Χριστού να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας και στις παραδόσεις μας. Η εκκλησία απευθύνεται στον λαό του Θεού, κάποιοι όμως ασχολούνται με πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη μας, την παράδοσή μας και την ιστορία μας. Αυτοί λοιπόν που επεξεργάζονται διάφορες ιστορίες απίθανες και αντίθετες με την παράδοση και την Ορθοδοξία, ας τους συγχωρέσει ο Θεός. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι πατέρες μας, οι Άγιοί μας. Τον δρόμο που μας δίδαξε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χρήστος. Ο Θεός να μας χαριτώνει, να μας ευλογεί, να μας αγιάζει, να βρισκόμαστε εν μετανοία, να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας, να ζητάμε συγγνώμη από τον εαυτό μας και για όλους τους άλλους οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με την Εκκλησία, αν και είναι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Ο Θεός να τους φωτίσει ούτως ώστε να επιστρέψουν. Δυστυχώς, όσα μεθοδεύουν δεν είναι πάντα σύμφωνα με την πίστη μας, με την Ορθοδοξία μας και με τις παραδόσεις μας, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί΄΄.

Ποιοι παρέστησαν

Παρέστησαν οι αρχές του τόπου, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη» Σπύρος Τσιρώνης, η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Μαρία Ιατροπούλου, Δημήτρης Ελευθεριώτης, Βαγγέλης Φιλιππάτος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Μπούνιας, Αρίστος Τηλιγάδης, Γεράσιμος Φεσσιάν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέας Οικονόμου, εντεταλμένοι σύμβουλοι και βοηθοί δημάρχου όπως οι Χρήστος Τσερεντζούλιας και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι όπως οι Κώστας Σπηλιόπουλος, Βάσω Ψυχράμη, Παναγιώτης Τσερεντζούλιας, ο διοικητής του Α.Τ. Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, η διοικήτρια του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου, ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Παναγιώτης Μιχαλόπουλος κ.ά.

Ρίψη Σταυρού στη θάλασσα με φωτοβολίδες και 24 κολυμβητές!

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, στην παραλιακή οδό κάτω από το τουριστικό περίπτερο ξεκίνησε η ιερά πομπή προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, με προορισμό την προβλήτα του φάρου για την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύς ενώ και στη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού Σώματος αλλά και άλλα μικρότερα σκάφη έδιναν πανηγυρικό τόνο στην ημέρα. Πολύ περισσότερο δε όταν εψάλη το Απολυτίκιο των Θεοφανίων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», όπου καπνογόνα και φωτοβολίδες δημιούργησαν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Οι Μητροπολίτες και οι ιερείς έδωσαν το έναυσμα ενώ με τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, 23 νεαροί κολυμβητές που αψήφησαν το κρύο βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Ανάμεσά τους και μία κοπέλα. Τρεις ήταν οι νεαροί που κατάφεραν να πιάσουν πρώτοι τον Τίμιο Σταυρό στις τρεις διαδοχικές ρίψεις. Πρόκειται για τους Αλέξιο Φατούρο, Ευάγγελο Ζαντέ, Βασίλειο Μπόικο.

Ο μικρότερος κολυμβητής ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος. Επίσης, για τον Σταυρό έπεσαν: Μιχαήλ Διαμαντόπουλος, Σπύρος Αμορούζο, Ανδριανός Ανδρικόπουλος, Φώτιος Βάλσαμος, Αλέξιος Κωστής, Θάνος Ρομποτής, Γεράσιμος Ορφανός, Παναγιώτης Αλιφραγκής, Γεράσιμος Αλιφραγκής, Μαρία Τζάκη, Αθανάσιος Νασόπουλος, Ανδρέας Τσιαγάς, Αναστάσιος Βλάχος, Άγγελος Παπαγιαννόπουλος, Παναγιώτης –Ιωσήφ Μπόικος, Γεώργιος Τζάκης, Νικόλαος Μακρυγιαννάκης, Χάρης Κούτρας, Ανδρέας Ζαντές, Κωνσταντίνος Λαπαναΐτης.

΄΄Τα νιάτα, η χρυσή ελπίδα του τόπου και της χώρας κλυδωνίζονται και πρέπει να θωρακιστούν με τον Χριστό΄΄

΄΄Σήμερα εορτάζουμε τα Θεοφάνια, τα Επιφάνια, την Βάπτιση του Ιησού Χριστού, Υιού και Λόγου του Θεού και αύριο τον Τίμιο Πρόδρομο ο οποίος ήταν αυτός που έβαλε τα χέρια του επάνω στον Ιησού και τον εβάπτισε στον Ιορδάνη Ποταμό. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα καθώς, όπως λέγουν οι άγιοι πατέρες και ιδιαιτέρως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατά την ημέρα των Επιφανίων, της φανερώσεως του Τριαδικού μας Θεού, του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, εορτάζουν τα ουράνια, εορτάζουν όμως και τα επίγεια. Κατέβηκε ο Τριαδικός Θεός εις τον κόσμο και τους ανθρώπους για να ανεβάσει τον άνθρωπο, να τον σηκώσει από την αμαρτία και να ανέλθει στον ουρανό. Εύχομαι η φανέρωσις αυτή να σκεπάζει τον τόπο και την πατρίδα μας, τον κόσμο και τα νιάτα μας τα οποία κλυδωνίζονται και ψάχνουν να βρουν το φως. Αυτός το φως, αγαπητά μας παιδιά, θα το βρείτε πλησιάζοντας τον Χριστόν, ελάτε στους Ιερούς Ναούς, είσαστε η χρυσή ελπίδα του τόπου μας΄΄, είπε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος από το λιμάνι, προσθέτοντας: ΄΄Κάποια στιγμή τα νιάτα μας θα κληθούν να δώσουν μαρτυρία πιστού και πρέπει όλοι να έχουμε την ευλογία του Θεού στην ψυχή μας. Παρά αυτά τα οποία ζούμε οφείλουμε να κρατάμε τον Χριστό μέσα μας, να έχουμε τον λόγο του Κυρίου μέσα μας, να διατηρούμε την πιστή θρησκευτική μας οικογένεια όπως την παραλάβαμε κι έτσι να την παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές΄΄.

Η αναγνώριση και η αγάπη στο πρόσωπο του Μητροπολίτη

Σαν υστερόγραφο ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος υπενθύμισε την κίνηση του Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, όταν το 2021 την ημέρα των Θεοφανίων και είχε απαγορευτεί ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα, ήταν ο μοναδικός Ιεράρχης που το έπραξε και ύστερα συνελήφθη και πλήρωσε και πρόστιμο! ΄΄Είναι ήρωας, χειροκροτήστε τον, να τον χαίρεστε΄΄, είπε ο κ. Αμβρόσιος, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκρότημα αγάπης και αναγνώρισης στο πρόσωπο του τοπικού Ποιμενάρχη.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος παρέδωσε δώρα στους κολυμβητές που έλαβαν την ευλογία βουτώντας στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr