background img
banner
banner

Αίτημα επιστροφής των κτιρίων της Χαρτοποιίας από το Πανεπιστήμιο

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΠΙΡΡΙΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Να υποβάλει αίτημα στο Πανεπιστήμιο Πατρών για επιστροφή των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας, τα οποία είχε παραχωρήσει ο δήμος Αιγίου το 2001 στο τότε ΤΕΙ για τη λειτουργία σχολών στο Αίγιο, αποφάσισε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Βούληση του δημάρχου είναι η επιστροφή με πολιτική απόφαση, ωστόσο, όπως τονίστηκε, σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο αρνηθεί την επιστροφή τού εν λόγω περιουσιακού στοιχείου, τότε θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Εκτός από την εκτενή συζήτηση και την απόδοση ευθυνών για την απώλεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, η ουσία είναι πως η απόφαση για αίτηση επιστροφής των κτιρίων, ήταν ομόφωνη, με τον κ. Καλογερόπουλο να τονίζει πως, επειδή επίκεινται εκλογές στο Πανεπιστήμιο, το αίτημα θα σταλεί σήμερα κιόλας, ούτως ώστε να εξεταστεί από τη Σύγκλητο.

Τι αναφερόταν στο δωρητήριο του 2003

Το θέμα, έτσι όπως τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως, ήταν «Αίτηση ακινήτων και κινητών που σχετίζονται με δωρεά στο πανεπιστήμιο Πατρών», με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά να διαβάζει την εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου, στην οποία αναφέρεται ότι στο δωρητήριο συμβόλαιο που έχει συνταχθεί το 2003 οπότε και παραχωρήθηκαν ακίνητα του Δήμου Αιγιαλείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρων, γίνεται σαφής αναφορά ότι σε περίπτωση που το ΑΤΕΙ πάψει να λειτουργεί στον χώρο της Χαρτοποιίας οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, το ακίνητο επανέρχεται στην κυριότητα του Δήμου. ΄΄Κατόπιν των ανωτέρω με δεδομένο αυτό που έχει προκύψει, ότι δηλαδή έχει αποχωρήσει το Πανεπιστήμιο από το Αίγιο, καλείται το σώμα να αποφασίσει να ζητήσει ο Δήμος από το Πανεπιστήμιο την επιστροφή των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων΄΄, αναφερόταν στην εισήγηση.

Χρ. Γούτος: ΄΄Είχα γίνει μάντης κακών… τώρα με βαριά καρδιά ζητάμε επιστροφή΄΄

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, στην τοποθέτησή του επισήμανε: ΄΄Δυστυχώς φτάσαμε να συζητάμε σήμερα αυτό το θέμα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε ο δήμος μας και ήδη η απώλεια των φοιτητών φαίνεται στην αγορά. Την άποψή μου την έχω εκφράσει άπειρες φορές. Είχα γίνει μάντης κακών όμως δεν κάναμε το παραμικρό και ο δήμος μας το χειρίστηκε εντελώς λάθος. Προσωπικά στήριξα τον τρόπο διεκδίκησης όμως δεν εισακούστηκα όταν έλεγα να «στρατοπεδεύσουμε». Καταλαβαίνετε πώς αισθανόμαστε όλοι σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο όταν πηγαίνουμε στο σημείο και βλέπουμε αυτή την κατάσταση. Σαφώς και πρέπει να ζητήσουμε πίσω τα περιουσιακά στοιχεία με βαριά καρδιά…΄΄.

Κ. Σπηλιόπουλος: ΄΄Δεν μεμψιμοιρούμε, ας δούμε το μέλλον΄΄

Ως θλιβερό για την πόλη χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας:
΄΄Επειδή έχω συνδέσει τη διαδρομή μου με την ανάπτυξη του ΤΕΙ, στεναχωριέμαι διπλά. Έκλεισε όμως από μία πολιτική απόφαση και δεν ήταν πολιτική απόφαση σαν τα δικαστήρια που θα αφορά όλη τη χώρα. Ήταν μία σημειακή πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Μπορεί να μην κατάφερε ο Δήμος να κινητοποιήσει ή να συσπειρώσει τις δυνάμεις που έπρεπε, όμως η απόφαση ήταν πολιτική και απορώ πως σήμερα εκφράζεται η άποψη από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορούσαμε να κλείσουμε ραντεβού με την κ. Κεραμέως, είναι τραγικό. Δυστυχώς το θέμα έχει τελειώσει, σαφώς και πρέπει να πάρουμε την περιουσία πίσω και να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Με ανοιχτό μυαλό, να έχουμε σχεδιασμό μακρόχρονο καθώς, όπως λέγαμε και προεκλογικά με την παράταξη μας, ο τόπος μας έχει αξία, εμείς δεν την βλέπουμε, εμείς δεν την έχουμε αντιληφθεί. Η Χαρτοποιία έχει πολύ μεγάλη αξία σαν χώρος, σαν έκταση, σαν γειτνίαση με τη θάλασσα, μπορεί να πάρει μορφή τέτοια που θα προσφέρει ανάπτυξη στην περιοχή και βεβαίως πλούτο στους κατοίκους. Ας σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε έκλεισε το κεφάλαιο πανεπιστήμιο οριστικά και αμετάκλητα και ας δούμε το μέλλον”.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Πρέπει να βιαστούμε, να ενταχθεί η αξιοποίηση στον σχεδιασμό για τη λιμενική ζώνη΄

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη είπε πως ΄΄πράγματι είναι μια τελειωμένη ιστορία και θλιβερό γεγονός για τον τόπο΄΄, επισημαίνοντας πως ΄΄πράγματι φαίνεται η έλλειψη της νεολαίας μέσα στην πόλη καθώς ήταν ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας΄΄. ΄΄Άκουσα τον κύριο Καλογερόπουλο να λέει σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο ότι πράγματι αυτά τα δύο πρέπει να τα δούμε μαζί καθώς η Χαρτοποιία είναι στο παραλιακό μέτωπο και θα πρέπει να αναπτυχθεί ταυτόχρονα με την λιμενική ζώνη και η χερσαία. Θα διαφωνήσω με τον δήμαρχο που είπε ότι δεν βιαζόμαστε. Η άποψή μου είναι ότι έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο καθώς ο τόπος αυτός έχει μαραζώσει παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και τα οποία βλέπουν όλοι επισκέπτες μας εκτός από εμάς. Πρέπει να στοχεύσουμε στην δημιουργία μαρίνας γιατί μόνο έτσι θα έρθει ανάπτυξη και ταυτόχρονα ο χώρος της Χαρτοποιίας να δοθεί προς εκμετάλλευση και τα δύο μαζί θα δώσουν μία ώθηση στον τόπο΄΄.

Στις ευθύνες της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Γ. Ντίνος

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄σε ό,τι αφορά τις πανεπιστημιακές σχολές η υπόθεση ήταν θνησιγενής από το 2010 -2014 καταφέρουμε να το ισορροπήσουμε, στη συνέχεια με κεντρική πολιτική επιλογή έκλεισε όπως ισχύει και σε άλλους τομείς.
Οτιδήποτε κλείνει πράγματι οδηγεί σε υποβάθμιση της περιοχής τόσο κοινωνική όσο και οικονομική. Αλλά όταν ερχόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο να κάνουμε κριτική, καλό είναι να κάνουμε κριτική και στον εαυτό μας. Διότι υπήρχαν βουλευτές που στηρίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι οποίοι πολέμησαν το τμήμα του Αιγίου κι εμείς τους επιβραβεύσαμε με την ψήφο μας και σήμερα ασκούμε κριτική στην δημοτική αρχή για μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης΄΄.
Απαντώντας του, ο κύριος Γούτος είπε πως πράγματι είναι πολιτική απόφαση και πως δεν αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό, τονίζοντας πως δεν θα καλύψει ο ίδιος τις πολιτικές αποφάσεις.
Ανέφερε ότι από την προηγούμενη δημοτική θητεία ο ίδιος παρακαλούσε ο Δήμος να πάει στην Αθήνα και να διεκδικήσει τη διατήρηση του τμήματος Φυσικοθεραπείας όμως δεν εισακούστηκε.

Δ. Καλογερόπουλος: «Εμείς το 2019 παραλάβαμε μία καταρρέουσα κατάσταση, τα μισά των μισών»

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επιστρέφονται αυτομάτως τα περιουσιακά στοιχεία και πως πρόκειται για επιδιωκόμενο αίτημα διότι στο αρχικό συμβόλαιο δεν υπήρξε μία τέτοια διατύπωση που να προβλέπει επιστροφή με μία και μόνον απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. ΄΄Σκοπός είναι να διασφαλίσουμε αι με την συγκατάθεση της συγκλήτου που είναι απαραίτητη, την άμεση επιστροφή των κτιρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τα ΤΕΙ στον Δήμου Αιγιαλείας προς αξιοποίηση΄΄, είπε. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Γούτο ότι επί των ημερών του ως αντιδημάρχου δεν έγινε καμία ενέργεια για ανάπτυξη κι άλλων σχολών όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας: ΄΄Εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχει μία δημοτική αρχή να παρέμβει, είναι πολύ νωρίς ακόμη για εντυπώσεις για την επόμενη πενταετία. Εμείς το 2019 παραλάβαμε μία καταρρέουσα κατάσταση τα μισά των μισών΄΄. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Γούτο ότι η διαμαρτυρία του για ολιγωρία της δημοτικής αρχής είναι ψευδεπίγραφη, ενώ σημείωσε ότι ΄΄για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις γιατί είναι καθοριστικές για τα επόμενα 100 χρόνια της Αιγιάλειας. Γι’ αυτό ζητώ τη βοήθεια όλων γιατί πρόκειται για μεγάλο και σημαντικό έργο. Όλοι ευχόμαστε να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο και πραγματικά η χαρτοποιία είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού μετώπου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμπόρευση όλων των αυτών διοικητικών δυνάμεων και της κοινωνίας. Μέσα στο μάστερ πλαν που θα εκπονηθεί για την λιμενική ζώνη θα είναι και η Χαρτοποιία΄΄.

Ανταπαντώντας, ο κ. Γούτος είπε στον δήμαρχο πως δεν είναι άμοιρος ευθυνών με θέσεις ευθύνης στον δήμο από το 2010 ως σήμερα.

Ο κ. Σπηλιόπουλος υπενθύμισε πως η Χαρτοποιία περιήλθε στον δήμο με αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει ο δήμος με τις υπογραφές των αειμνήστων δημάρχων Λ. Σιαβελή και Αλ. Μέγαρη και το αποπλήρωσε ο αιγιώτικος λαός. Άρα, όπως είπε, δεν μπορεί να πει σήμερα το Πανεπιστήμιο «το κρατάω». Υπάρχει και η δικαστική οδός. Είναι προσβολή ακόμη και μία σκέψη ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να κρατήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο του δήμου.

Είτε με τον πολιτικό είτε με τον δικαστικό θα είναι όμως σημαντικό να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και συγκατάθεση. Αν δεν επιτευχθεί με τον πολιτικό τρόπο θα προχωρήσουμε με τον δικαστικό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr