background img
banner
banner

Αισχροκέρδεια από μεσάζοντες εκτοξεύει τις τιμές

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Το πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι, αναλύθηκε στην ενδιαφέρουσα ημερίδα και με πολλά τοπικά στοιχεία, που διοργάνωσε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Στη συνάντηση δόθηκαν απαντήσεις για την τρελή «κούρσα» της ακρίβειας των αγαθών, ενώ διεφάνη η πρόθεση της ΓΣΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες πάταξης της αισχροκέρδειας ενάντια στην ακρίβεια, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιεί στις 17 Απριλίου.

Από την περιοχή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και Κώστας Γιάχος αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Γεωργόπουλος, ΄΄ήταν μία προγραμματισμένη δράση και από την Ένωση Καταναλωτών Εργαζομένων Ελλάδος και ένα πρώτο ξεκίνημα στα πλαίσια της απεργίας που οργανώνει η ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη. Για τα θέματα της ακρίβειας, κλιμάκια της ΓΣΕΕ θα γυρίσουν όλους τους νομούς να προετοιμάσουν την απεργία. Ήταν μία εύστοχη πρωτοβουλία και δράση μέσα από την οποία μας έδωσαν να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους έχει διαμορφωθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση με τις αυξήσεις, οι οποίες δεν οφείλονται στους παραγωγούς, αλλά στους μεσάζοντες οι οποίοι λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Τα στοιχεία που δόθηκαν και από τους εκπροσώπους των παραγωγών της Αιγιάλειας αλλά και από όλη τη χώρα – δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών αγροτών από όλη την Ελλάδα- έδειξαν πόσο υπέρογκη είναι η αύξηση των τιμών. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν και να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Σαν εργατικό κίνημα θα πιέσουμε για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που πλήττει τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά΄΄.

Σε διερεύνηση οι τιμές των τοπικών προϊόντων- Τι μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου

΄΄Στην ημερίδα τοποθετηθήκαμε ως εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας κάνοντας γνωστό το τι ισχύει με τις τιμές των τοπικών προϊόντων, δηλαδή εσπεριδοειδή, σταφίδα και ελαιόλαδο. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ανάλογες συνθήκες και πρακτικές ισχύουν για όλα τα προϊόντα της χώρας. Ανεξάρτητα από τα πόσα χρήματα λαμβάνει ο παραγωγός, στο ράφι οι τιμές φτάνουν πολλαπλάσιες, πράγμα που ζημιώνει τον παραγωγό και επιβαρύνει τον καταναλωτή΄΄, σημείωσε στo Protionline.gr ο κ. Λουκόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ημερίδα κατήγγειλε και τις σκοτεινές πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Όπως είπε, τα λεμόνια που παράγονται για παράδειγμα στην Αιγιάλεια πωλούνται 50 λεπτά από τον παραγωγό, αλλά ο καταναλωτής ακόμη και στην Αιγιάλεια τα αγοράζει έως και 2 ευρώ.

΄΄Όταν πουλάμε 40 με 50 λεπτά και στο σουπερ μάρκετ του Αιγίου βλέπουμε τα λεμόνια 1,5 και 2 ευρώ, αντιλαμβάνεστε τι μεσολαβεί΄΄, σχολίασε. Όπως είπε, ΄΄τα τούρκικα λεμόνια που εισάγονται, βαφτίζονται ελληνικά. Μεγαλέμποροι κάνουν deal με σούπερ μάρκετ για τιμή – προσφορά, π.χ. για τέσσερις παλέτες λεμόνια με τη μία δώρο. Αγοράζουν και μια ελληνική, τα ανακατεύουν και τα πουλάνε όλα ως ελληνικά΄΄. Ωστόσο, τόνισε πως το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με την ακρίβεια και την έλλειψη χρημάτων και λιγότερο με τις εισαγωγές.

Ο κ. Γιάχος μιλώντας για τη σταφίδα ανέφερε ενδεικτικά το γεγονός ότι το 2019 ο παραγωγός έπαιρνε 2,00 – 2,20 ευρώ το κιλό ενώ στο ράφι έφτανε 6,50-6,75 ευρώ. Το 2022 τιμή για τον παραγωγό ήταν στα 0,70 ευρώ ωστόσο στα σούπερ μάρκετ πωλείτο πάλι 6,50 ευρώ το κιλό. Και το 2023 με το 1,40 ευρώ για τον παραγωγό, στο ράφι φτάνει πάλι στο 6,75 ευρώ.

Ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατών γης, στα μεροκάματα που έφτασαν φέτος τα 60 με 70 ευρώ ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι στο υπουργείο δεν λειτουργεί η πλατφόρμα που ανεβαίνουν τα τιμολόγια πώλησης μέσω της οποίας ο μεταποιητής είναι υποχρεωμένος εντός δύο μηνών να εξοφλήσει τον παραγωγό, με αποτέλεσμα, όπως είπε, ΄΄δώσαμε τη σταφίδα τον Σεπτέμβριο του 2022 και έφτασε Σεπτέμβρης του 2023 κι ακόμα δεν είχαμε πληρωθεί. Μας έκοψαν τιμολόγια χωρίς χρήματα΄΄.

Είπε ακόμη για τις επιδοτήσεις ότι δεν κατανεμήθηκαν σωστά τη στιγμή που το κάθε προϊόν έχει διαφορετικό κοστολόγιο, επισημαίνοντας πως ΄΄δεν είναι δυνατόν η σταφίδα να επιδοτείται όσο και το ροδάκινο΄΄, ενώ αναφέρθηκε και στον ΕΛΓΑ που έλεγε πως θα πληρώσει στις 20 Φεβρουαρίου κάτι το οποίο είναι αδύνατο στην πράξη αφού ακόμη δεν έχουν βγει ούτε τα πορίσματα…
Σε ό,τι αφορά την ακαρπία στα ελαιόδεντρα εκτιμήθηκε ότι θα εκτοξεύσει φέτος τις τιμές αφού η παραγωγή φτάνει μόλις στο 6% της περσινής. Όπως είπαν στην Αιγιάλεια το λάδι αγοράστηκε πέρυσι στα 4,30 ευρώ το κιλό και έφτασε το καλοκαίρι να πωλείται από 10 ευρώ και πάνω.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr