background img
banner
banner

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

ΝΕΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Δυσαρέσκεια και δυσπιστία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι μπλόκων, με τον πρωθυπουργό. Το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου,  πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου στο μπλόκο του Σελινούντα, με τους αγρότες να εκτιμούν πως σε γενικές γραμμές δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους και να αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η παλαιά εθνική οδός έκλεισε, ενώ οι συγκεντρωμένοι με τα πανό στα χέρια πραγματοποίησαν πορεία ως τη νέα εθνική οδό που προχώρησαν σε αποκλεισμό της για περίπου μισή ώρα. Στη σύσκεψή τους ανέφεραν πως θα περιμένουν τις αποφάσεις και των άλλων μπλόκων ανά τη χώρα, ξεκαθάρισαν ωστόσο πως η πρόταση του μπλόκου του Αιγίου είναι όχι μόνο… παύση πυρός αλλά νέες ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις!

Γ. Μποδιώτης: «Οι εξαγγελίες επ’ ουδενί μας καλύπτουν, συνεχίζουμε τον αγώνα…»

΄΄Εκτιμήσαμε την κατάσταση, είδαμε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι νέο, αντιθέτως τα 80 εκατ. τα έκανε 40 και 40. Οι εξαγγελίες επ’ ουδενί μας καλύπτουν. Δεν έδωσε τίποτα για την ακαρπία της ελιάς, για τη σταφίδα, για τον περονόσπορο, για το λεμόνι, δεν είπε κάτι για τις επιδοτήσεις, δεν έδωσε ελαφρύνσεις ως προς το κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτο, δεν ανέφερε το παραμικρό για πετρέλαιο, φυτοφάρμακα κ.λπ. Επομένως, η κλιμάκωση του αγώνα είναι για εμάς μονόδρομος και αυτή ήταν η απόφαση της αποψινής γενικής μας συνέλευσης΄΄, είπε στο Protionline.gr το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης, προσθέτοντας: ΄΄Η δική μας πρόταση είναι κλιμάκωση. Θα περιμένουμε να μάθουμε και τι αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις στα άλλα μπλόκα, όπως από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε, εκτιμάμε ότι η γενική απόφαση θα είναι περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων΄΄.

Τι έθεσαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό

Ο διάλογος των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων με τον πρωθυπουργό πάντως, φαίνεται πως έγινε σε καλό κλίμα, δίχως εντάσεις και με διάλογο. Οι αγρότες τόνισαν πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και κατέστησαν σαφές πως θέλουν ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να μένουν στα χωριά τους. ΄΄Θέλουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, μας εμποδίζουν και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού΄΄, ανέφεραν.

Το πετρέλαιο το «σημείο τριβής»

Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.

Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».

Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.

Κάλεσμα για ενίσχυση του μπλόκου του Αιγίου

Οι αγρότες της Αιγιάλειας φεύγοντας το βράδυ από το μπλόκο, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την Τετάρτη στις 6.00 το απόγευμα, στη γέφυρα του Σελινούντα. ΄΄Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία, τους φορείς, να έρθουν να ενισχύσουν το μπλόκο μας΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr