background img
banner
banner

Η διάβρωση της ακτής το νούμερο ένα πρόβλημα των παραλιακών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Διακοπτού

ΤΙ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ Φ. ΖΑΪΜΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και η εξεύρεση λύσης ήταν το κοινό αίτημα που εξέφρασαν οι πρόεδροι των παραλιακών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος τους είχε καλέσει στο γραφείο του. Βεβαίως οι πρόεδροι που ανταποκρίθηκαν, εξέθεσαν κι άλλα θέματα που αφορούν τα χωριά τους, με τον κ. Ζαΐμη να κάνει καταγραφή και να δηλώνει την πρόθεσή του να δρομολογήσει λύσεις, τουλάχιστον για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Καταγραφή και στη συνέχεια εξεύρεση λύσεων

Μιλώντας στο Protionline.gr για τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, ανέφερε μεταξύ άλλων: ΄΄Γίνονται κάποιες συναντήσεις γνωριμίας, εθιμοτυπικές θα τις χαρακτήριζα, ώστε να γίνει μία πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για το ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Συλλέγουμε τα αιτήματα που καταθέτουν και αυτά θα προωθηθούν μέσω των δήμων, των δημάρχων και των αντιδημάρχων. Αυτό που προέχει είναι η σωστή ενημέρωση για το ποια θα είναι η διαδικασία εφεξής. Συγχρόνως, θα μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε μία σαφή εικόνα και για άλλα θέματα που αφορούν τις εκάστοτε περιοχές, ζητήματα που θα απασχολήσουν την Π.Ε. Αχαΐας, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Ζαΐμης στάθηκε και στο γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την πλήρη εικόνα της περιοχής που θέλει να έχει η Περιφερειακή Αρχή: ΄΄Αυτές οι συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται, θα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις έργων αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν πρώτα όλα τα αιτήματα των κοινοτήτων όλων των δήμων, έπειτα να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και μετά να γίνει μία ενδελεχής ανάπτυξη ώστε σε δεύτερο χρόνο να μπορούμε να δούμε τι είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου, τι είναι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ποια θέματα πρέπει να λύσει το κράτος. Η καταγραφή έχει γίνει, οι συναντήσεις είναι σε απόλυτα φιλικό επίπεδο και αυτό μας βοηθάει πολύ στο να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο θεσμικός τρόπος της επικοινωνίας που θα έχουμε΄΄, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας πως ΄΄οι πρόεδροι έχουν άμεση και καθημερινή επαφή με τους κατοίκους, άρα είναι γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στον τόπο τους. Γι’ αυτό και θέλουμε τη συνεργασία με τους προέδρους΄΄.

Έχει… χαθεί η μισή παραλία της Ροδιάς

Για τη συνάντηση ρωτήθηκε από τo Protionline.gr η πρόεδρος της κοινότητας Ροδιάς Άννα Πολυδωροπούλου, η οποία έκανε γνωστό πως το σοβαρότερο πρόβλημα το οποίο ήταν και κοινό για τις παραλιακές κοινότητες, αφορά τη διάβρωση των ακτών. ΄΄Η θάλασσα κάνει τη… δουλειά της. Κατατρώγει σιγά – σιγά την ακτή, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν «φαγωθεί» 12 μέτρα ακτής, από τα οποία τα 5 μέτρα μόνο πέρυσι. Το κύμα παρέσυρε την πρώτη σειρά δέντρων και τώρα προχωρά στη δεύτερη σειρά, έχει φτάσει στις κολόνες καλλωπιστικού φωτισμού, στα παγκάκια, τις ντουζιέρες και όλα κοντεύουν να ξηλωθούν. Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί με την ίδια ένταση και δεν υπάρξει παρέμβαση, τότε σε μία πενταετία θα χαθεί όλη η παραλία της Ροδιάς΄΄, ανέφερε η κ. Πολυδωροπούλου. Ανέφερε ακόμη πως τη δεκαετία του ’70 η παραλία Ροδιάς είχε άλλα εκατό περίπου μέτρα που σήμερα δεν υπάρχουν… ΄΄Ως τώρα έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Χριστόπουλο όπως π.χ. το πέρασμα του αγωγού ύδρευσης περίπου 400 μέτρα πιο πάνω από το σημείο που βρισκόταν, δεδομένου ότι είχε καταστραφεί εξαιτίας της διάβρωσης, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης΄΄, πρόσθεσε η πρόεδρος της Ροδιάς.

Ανησυχία για τον οικισμό Βιλιβινιωτίκων

Ως προς τα άλλα θέματα που εξέθεσε η κ. Πολυδωροπούλου στον αντιπεριφερειάρχη, είχαν να κάνουν με την αναγκαιότητα έργων για τη θωράκιση των πυρόπληκτων, με έμφαση στον οικισμό Βιλιβινιωτίκων που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα κάθε φορά που βρέχει.

Και στα Νικολέικα η θάλασσα έχει «καταπιεί» μέτρα γης

Η διάβρωση της ακτής απασχολεί έντονα και την κοινότητα Νικολεΐκων και αυτό μετέφερε στον αντιπεριφερειάρχη ο πρόεδρος Τάσος Μούσκας, ο οποίος είπε στο Protionline.gr: ΄΄Κυρίως στη δεξιά, κατά την κάθοδο στην παραλία, πλευρά της ακτής μας παρουσιάζει έντονο πρόβλημα διάβρωσης καθώς η θάλασσα έχει «καταπιεί» πολλά μέτρα γης. Το γεγονός λειτουργεί εντελώς αντιαναπτυξιακά για τον τόπο μας και ζητήσαμε από τον κ. Ζαΐμη να δοθεί μία συνολική λύση για την αντιμετώπισή του΄΄. Σε ό,τι αφορά τον δρόμο που συνδέει την παραλία Νικολεΐκων με τη Ροδιά, ο πρόεδρος είπε: ΄΄Επί δήμου Διακοπτού ακόμη και θητείας κ. Μακρή, είχαμε φτιάξει ένα τοιχίο ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση. Όμως το σημείο χρειάζεται ενίσχυση κάθε χρόνο για να μπορεί να λειτουργεί ο δρόμος τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες΄΄.

Καμία ενημέρωση για τη μελέτη

Ως προς τη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, η οποία είχε αρχίσει να εκπονείται το 2021 και σε αυτή συμπεριλαμβάνονταν αρκετές παραλιακές κοινότητες της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος των Νικολεΐκων είπε πως δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη και ότι οι πρόεδροι δεν γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται.

Αντιπλημμυρικά, πεζοδρόμια και διάβαση τρένου τα άλλα θέματα

Αναφορικά τέλος με τα υπόλοιπα θέματα των Νικολεΐκων που έθεσε στον κ. Ζαΐμη έκανε γνωστό πως αφορούν το πρόβλημα με τις πλημμύρες εξαιτίας των όμβριων υδάτων από την εθνική οδό από τα οποία, όπως είπε, έχουν πλημμυρίσει και σπίτια και έχουν δοθεί αποζημιώσεις, πλην όμως η Ολυμπία Οδός ακόμη βρίσκεται στις μελέτες. Επιπλέον, ο πρόεδρος ανέφερε και την αναγκαιότητα να κατέβει το οδόστρωμα στην υπόγεια διάβαση του τρένου ούτως ώστε να χωρούν να περάσουν λεωφορεία, απορριμματοφόρα και γενικότερα μεγαλύτερα οχήματα. Τέλος ζήτησε να συνεχιστεί το πεζοδρόμιο της παλαιάς εθνικής οδού που υφίσταται ήδη σε Ελίκη, Ριζόμυλο, Νικολέικα και να φτάσει ως την είσοδο της Ροδιάς, λαμβάνοντας γι’ αυτό κάποιες διαβεβαιώσεις από τον αντιπεριφερειάρχη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr