background img
banner
banner

Η τιμή τραβάει την… ανηφόρα

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

Αν κάποιος Αιγιαλέας καταναλωτής έκανε μία βόλτα στην υπαίθρια Λαϊκή Αγορά του Αιγίου το περασμένο Σάββατο και έμπαινε στον κόπο να πραγματοποιήσει μία σύντομη έρευνα και σύγκριση τιμών για τα βασικά αγαθά του καλαθιού της νοικοκυράς, σε σχέση με πριν λίγες εβδομάδες, θα καταλάβαινε αμέσως πάρα πολλά. Δεκάδες από τα προϊόντα, συγκρατούνται με… νύχια και με δόντια σε αυτές τις τωρινές τιμές, ενώ ο καθένας θα μπορούσε να “ξεχωρίσει” την ανησυχία των παραγωγών για τις πωλήσεις στα βασικά οπωροκηπευτικά που “ανεβαίνουν” συνέχεια και βέβαια να δει τις πιέσεις που υφίσταται η κοινωνία από τη συνεχή αλλαγή του κόστους των βασικών προϊόντων.

Η μέση οικογένεια πλέον αντιμετωπίζει δυσκολία στις αγορές των αγαθών καθημερινής προτεραιότητας και είναι απόλυτα ορατό ότι οι δημότες της Αιγιάλειας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε αγορά, ακόμα και αν αυτά ανήκουν στην κατηγορία των απαραίτητων προϊόντων.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα

Οι ντόπιοι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες της Λαϊκής Αγοράς, κάνουν εδώ και καιρό μία πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια να συγκρατούν συνεχώς τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τον ασφαλιστικό φορέα τους, με το κράτος και την κλιμακωτή φορολογία που υφίστανται, τα μεροκάματα και τα τιμολόγια αλλά και τις τεχνοκρατικές συνθήκες εργασίας τους. Αναλυτικά, μία χαρακτηριστική εικόνα που επικράτησε σε σχέση με τις τιμές λιανικής, το περασμένο Σάββατο 27 Ιανουαρίου στην υπαίθρια αγορά της οδού Νικολάου Σολιώτη, ήταν η εξής:

α. Πατάτες Α’ ποιότητας το κιλό 1,00 ευρώ (1,00 κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων)
β. Ντομάτες 1,80 έως 2,20 το κιλό (1,50 πριν 6 εβδομάδες)
γ. Μαρούλι 0,50 ευρώ το κομμάτι (ίδια τιμή με τον Δεκέμβριο)
δ. Λάχανο 1,00 ευρώ (από 0,80 πριν από ένα μήνα)
ε. Μπρόκολο 1,80 έως 2 ευρώ (1,50 έως 1,80 το κομμάτι τον περασμένο μήνα)
στ. Μήλα από 1,00 ευρώ έως 2,50 το κιλό ανάλογα με την ποιότητα (από 0,60 έως 1,50 ευρώ το κιλό το προηγούμενο διάστημα).

Οι αλλαγές που έχουν προβληματίσει καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν να κάνουν με το ότι σε ορισμένα αγαθά που έχουν “τραβήξει” κυριολεκτικά τον… ανήφορο, στη λίστα των “δυνατών” αλλαγών βρίσκουμε τα ξερά κρεμμύδια τα οποία από 1,20 το κιλό πριν δύο μήνες, πωλούνταν από 1,50 έως 2 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι που από 1,00 έως 1,20 το κομμάτι τέλος Δεκεμβρίου, το περασμένο Σάββατο είχε 2,20 μέσο όρο, ενώ ακόμα και τα σκόρδα, τα οποία είχαν πριν 1 μήνα 0,50 ευρώ το κάθε κομμάτι, πωλούνταν προς 0,70 δίνοντας χαρακτηριστική εικόνα των ανατιμήσεων προς τα… πάνω. Βέβαια, υπήρχαν και αγαθά που έχουν μείνει αμετάβλητα, όπως παραδείγματος χάριν οι πράσινες πιπεριές που ήταν στο 1,50 το κιλό, τα κολοκυθάκια μικρού μεγέθους στα 1,50 το κιλό και οι πατάτες Β’ διαλογής οι οποίες κινήθηκαν στα 0,50 το κιλό, ανάλογα την τοποθεσία παραγωγής και την ποιότητα.

Οδ. Κανελλόπουλος: “Δίνουμε… μάχη για να κρατηθούν οι τιμές”

Μιλώντας στο Protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οπωροκηπευτικών Προϊόντων και Εσπεριδοειδών Οδυσσέας Κανελλόπουλος και σχολιάζοντας την κίνηση της αγοράς αλλά και τις τιμές των προϊόντων, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η κίνηση στην αγορά ήταν σε καλά επίπεδα ως επί το πλείστον, αν βέβαια αναλογιστούμε ότι η ακρίβεια και οι συνεχές ανατιμήσεις των αγαθών και της ενέργειας, γίνονται διαρκώς ένα αδιάκοπο “σαφάρι” ακρίβειας και ανακατατάξεων σε όλα σχεδόν τα βασικά οπωροκηπευτικά και φρούτα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στον “χάρτη” των ανατιμήσεων, είναι η τιμή στο ξερό κρεμμύδι το οποίο κάθε εβδομάδα και δίχως υπερβολή, ανεβαίνει περίπου 0,20 ευρώ στην τιμή του κιλού. Προφανώς, η έλλειψη παραγωγής και οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τις συνολικές σοδειές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πια κρεμμύδια και όσα υπάρχουν, να είναι στην κορυφή της πυραμίδας της ακρίβειας. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους επαγγελματίες, να κρατάμε στο μέτρο του δυνατού τις τιμές. Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο αγαθό που θα ακολουθήσει την ίδια “μοίρα” τμηματικά, θα είναι η πατάτα. Ήδη οι πατάτες και σε κάθε ποικιλία, τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σαφέστατα ανοδική τάση. Οι εγχώριες πατάτες τελειώνουν από τις αποθήκες πλέον και δεν αποκλείω το γεγονός οι έμποροι να στραφούν σε πατάτες εισαγωγής, όπως για παράδειγμα από την Αίγυπτο” τόνισε ο επιχειρηματίας κ. Κανελλόπουλος.

Η λειτουργία και η συνολική εικόνα

Άτυπα, η υπαίθρια λαϊκή αγορά στο κομμάτι των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ξεκινά από τις κάθετες οδούς και γωνίες των σημείων της οδού Ελίκης με την Βασιλέως Κωνσταντίνου αλλά και της Ελίκης με την οδό Ταξιαρχών, όπου συναντάται συχνά – πυκνά το φαινόμενο – ανά βδομάδα – να υπάρχουν σταθμευμένα αγροτικά αυτοκίνητα ή επαγγελματικές κλούβες που πουλούν είτε φρούτα εποχής είτε κηπευτικά προϊόντα ιδιωτικής παραγωγής. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιες φορές, δεν ανήκουν ως επιχείρηση στην επίσημη λαϊκή αγορά αλλά ούτε και στο σωματείο των επαγγελματιών. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της αγοράς του Αιγίου, είναι ότι όσον αφορά το μισό κομμάτι της, δηλαδή αυτό των βιομηχανικών προϊόντων, των λευκών ειδών και ειδών δώρου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι καταστηματάρχες φροντίζουν πολλές φορές να έχουν νέες παραλαβές και διάφορα μεγέθη και σχέδια, με κύριο γνώμονα να πετύχουν πραγματικά τις πιο ανταγωνιστικές προσφορές της αγοράς και να έχουν μεγάλη γκάμα ποικιλίας, έτσι ώστε τα είδη ρουχισμού να είναι ένας ακόμα “πόλος έλξης” για τον μέσο καταναλωτή, πέρα από τα βασικά αγαθά τον οπωροκηπευτικών προϊόντων που θα ψωνίσει και θα προμηθευτεί ούτως ή άλλως.

Μηδενική η αστυνόμευση

Ένα πλέον σοβαρό στοιχείο και… γεγονός που διαδραματίζεται κάθε εβδομάδα στο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, είναι η ελλιπής ή και ανύπαρκτη αστυνόμευση και εποπτεία που επικρατεί στον τομέα της γενικής ασφάλειας της αγοράς, καθώς οι συνθήκες επιτήρησης είναι μηδενικές και σύμφωνα με τους εμπόρους, η Δημοτική Αστυνομία έχει να κάνει την εμφάνισή της πολλές… βδομάδες τώρα στην περιοχή, ενώ και οι περιπολίες της Αστυνομίας ή των ανδρών της ομάδας των δίτροχων περιπολικών, είναι πλέον ανύπαρκτες.

Η δυναμική των οπωροκηπευτικών και η έλλειψη άλλων αγορών ανάλογου είδους

Το σύνολο των ενεργών πάγκων του οπωροκηπευτικού τμήματος της αγοράς είναι 45 συνολικά επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 35 είναι ντόπιοι έμποροι και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, ενώ οι υπόλοιποι, είναι κυρίως παραγωγοί από τους νομούς Κορίνθου και Ηλείας.

Το πρόβλημα του ότι οι αποστάσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να εξοικονομήσει οικονομικό όφελος ο καταναλωτής από τις αγορές του, είναι ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη υπαίθρια αγορά εκτός αυτής του Αιγίου σε μεγάλη ακτίνα, αποτελεί μελανό σημείο κινητικότητας. Από το Δερβένι Κορινθίας και μέχρι τις Καμάρες, η λαϊκή του Αιγίου είναι η μόνη αγορά και έτσι οι πελάτες και οι καταναλωτές που επιθυμούν εδώ και χρόνια να εφοδιάζονται τα αγαθά τους κυρίως από υπαίθρια αγορά λόγω ποιότητας των προϊόντων, αναγκάζονται να κάνουν… τεράστια χιλιόμετρα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αγορές τους. «Πολλοί πελάτες, χαλούν ένα σωρό λεφτά σε μεταφορικά έξοδα και βεβαίως πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να έρθουν είτε από την μακρινή Ακράτα είτε από περιοχές της δυτικής πλευράς του δήμου, για να πετύχουν καλύτερες τιμές στα αγαθά αλλά με το ρίσκο, το κόστος των καυσίμων να γίνεται τροχοπέδη και αποτρεπτικό για να τους ωφελεί όντως οικονομικά, στην πραγματικότητα», αναφέρουν.

Τέλος να σημειωθεί ότι η συνάντηση που είχαν ζητήσει οι επαγγελματίες μεταξύ εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου για θέματα της αγοράς και για να καταθέσουν τα αιτήματά τους, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, ενώ οι επαγγελματίες αναφέρουν το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος που έχει την αρμοδιότητα της λειτουργίας της αγοράς, δεν έχει η εμφανιστεί ούτε μία φορά εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες στον χώρο και αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο… παγωμάρα της τοπικής Αρχής ως προς την ενασχόλησή της με τη λειτουργικότητα και νομιμότητα του χώρουή τις ανάγκες των εργαζομένων και των επαγγελματιών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr