background img
banner
banner

«Να παραμείνουν οι δικαστικές υπηρεσίες ως έχουν…»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ – ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Με τρεις τρόπους προτίθεται να αντιδράσει ο δήμος Αιγιαλείας στην ενδεχόμενη υποβάθμιση ή και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου, που είναι πιθανό να… επιφυλάσσει στην Αιγιάλεια ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας. Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται να μην επέλθει η παραμικρή αλλαγή στη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου αλλά και όλων των δικαστικών υπηρεσιών της Αιγιάλειας. Παράλληλα, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να χειριστεί το θέμα, ενώ ταυτόχρονα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γ. Μπέσκο να προχωρήσει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας με τη στήριξη του δήμου.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρει: «Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της αναβάθμισης του δικαστικού χάρτη της χώρας, προτίθεται να υποβαθμίσει το Πρωτοδικείο Αιγίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, εξισώνοντάς το με άλλα Πρωτοδικεία στην Ελλάδα τα οποία ούτε κτιριακές υποδομές έχουν, ούτε και ικανό αριθμό υποθέσεων εκδικάζουν σε σχέση με το πρωτοδικείο Αιγίου. Το Πρωτοδικείο Αιγίου διαθέτει τις πλέον σύγχρονες κτιριακές υποδομές σε σχέση με όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας και διαχειρίζεται περισσότερες από 3.000 υποθέσεις ετησίως. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την εγκατάλειψη και απαξίωση του Δήμου Αιγιαλείας ενός από τους καλύτερους σε έκταση περιφερειακούς δήμους στην Ελλάδα. Οι δημότες μας πλέον για μία πλειάδα υποθέσεων θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Πάτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον κάθε δημότη καθώς και για τον κάθε δικηγόρο επαγγελματία του Δήμου Αιγιαλείας. Η πιθανή κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου θα στερήσει από τους δημότες την άμεση πρόσβαση σε δικαστικές υπηρεσίες, θα επιβραδύνει τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης και θα αυξήσει κατακόρυφα το κοινωνικοοικονομικό κόστος των δημοτών και πολλών επαγγελματιών της περιοχής μας. Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά τέτοιου είδους ενέργειες, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, να διατηρήσει το Πρωτοδικείο Αιγίου ανεξάρτητο και αυτοτελές, ενισχύοντάς το και με το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης καλεί όλους τους βουλευτές του νομού Αχαΐας να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή και να παραστούν στην συνάντηση που θα επιδιώξει ο δήμαρχος Αιγιαλείας με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις του δήμου και τις αντιρρήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές».

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Γ. Μπέσκου για διεκδίκηση Πρωτοδικείου Ανατολικής Αχαΐας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ένα κύτταρο ανάπτυξης για μία τοπική κοινωνία, τονίζοντας πως ο κίνδυνος να μην υπάρχει καθόλου το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι ορατός με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, καλώντας το σώμα να αναλογιστεί τι επιπτώσεις θα έχει και την υποβάθμιση που θα επιφέρει στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να ανατραπεί αυτή εικόνα που υπάρχει και η πεποίθηση ότι από τη στιγμή που λειτουργούν τρία Πρωτοδικεία στην Αχαΐα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να κινηθεί με ευελιξία σε αυτό το θέμα.

Ο Αντρέας Οικονόμου και με την ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Καλαβρύτων αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας είπε πως ο Δήμος πρέπει να διατρανώσει την αντίθεσή του και να υπεραμυνθεί της άποψης διατήρησης του Πρωτοδικείου Αιγίου όπως πρέπει να παραμείνουν και όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας όπως και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων που έχει την ιδιαιτερότητα της ορεινότητας. Η Μαρία Σταυροπούλου είπε πως «σε κάθε αγώνα που γίνεται δεν πρέπει να βάζουμε την εναλλακτική λύση εμείς». Ο Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄δεν υπάρχει για εμάς εφησυχασμός και καμία σιγουριά ότι αύριο το πρωί δεν θα γίνουν οι καταργήσεις΄΄. Η Μαρία Ιατροπούλου πρότεινε να εμπλουτιστεί το ψήφισμα με στοιχεία, να ζητηθεί βοήθεια και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να υπάρξει συνεργασία με τους άλλους δύο νομούς την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία σε αυτό το θέμα.

Ο Χρήστος Γούτος είπε προς ΄΄πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου ενώ ενδεχόμενο κλείσιμο θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα. Πρέπει να δούμε αν μπορεί αυτό να αντιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο και προσυπογράφω και συμφωνώ με κινητοποιήσεις. Πρέπει να μεταβούμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων να κάνουμε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν θέλουμε να επιτύχουμε κάτι΄΄.

Τονίστηκε ακόμη και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Αιγίου ότι ο δήμος Αιγιαλείας μπορεί να διεκδικήσει τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου ως «Πρωτοδικείο Ανατολικής Αχαΐας», θεωρώντας ότι έτσι θα διασωθεί. Σε αυτό δεν συμφώνησε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως ΄΄ αν νομίζουμε ότι δημιουργώντας τετελεσμένα μπορούμε να έχουμε την συναίνεση κι άλλων παραγόντων, πλανώμαστε πλάνην οικτράν. Ο κ. Μπέσκος τόνισε ότι είναι καλύτερα να υπάρχει ένα Πρωτοδικείο ισχυρό παρά να υπάρχουν δύο περιφερειακά. Υπέρ ενός αυτόνομου πρωτοδικείου τάχθηκε και η Βάσω Ψυχράμη.

Να μην υπάρξει διχαστική ατμόσφαιρα της κοινωνίας, είπε ο δήμαρχος

΄΄Είναι προφανές πως αν διεκδικήσουμε Πρωτοδικείο Ανατολικής Αχαΐας θίγουμε τα συμφέροντα των Καλαβρύτων. Άρα ενόψει του διαφαινόμενου κινδύνου εμείς σπεύδουμε να διασαλεύσουμε την ισορροπία που σήμερα υπάρχει ενόψει ενός σχεδίου που συζητείται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όμως, πολλές φορές βάζουμε το μέγιστο για να πάμε μετά σε μία διαπραγμάτευση. Αν πάμε και παραδοθούμε από την αρχή δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης άρα οποιαδήποτε διατύπωση βγει από το δημοτικό συμβούλιο δεν θα έχει βαρύνουσα σημασία. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υιοθετήσουμε ομόφωνα το ψήφισμα, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και να μην είμαστε υποχωρητικοί αλλά διεκδικητικοί΄΄, είπε ο δήμαρχος τονίζοντας πως ΄΄δεν πρέπει να μπούμε σε διχαστική ατμόσφαιρα των δύο κοινωνιών”.

Σύσταση επιτροπής για άμεση δράση

Πρότεινε έτσι τη σύσταση μίας επιτροπής με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους νομικούς του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, μολονότι διατήρηση επιφύλαξη για το αποτέλεσμα ενός συλλαλητηρίου, πρότεινε να οριστεί ο κ. Μπέσκος υπεύθυνος για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου υπό τη στήριξη του δήμου. Επίσης, δεν απέρριψε την πρόταση επίσκεψης στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις του δημάρχου, αποφασίστηκε το αίτημα να διατυπωθεί ότι «δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στις δικαστικές υπηρεσίες της Αιγιάλειας».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr