background img
banner
banner

Πολύ μεγάλη η δυναμική του αγροτικού μπλόκου

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ Ο Α.Σ.Α. «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στην Αιγιάλεια έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου, στη γέφυρα του Σελινούντα, δείχνοντας γενίκευση του αγώνα. Το μπλόκο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και μετά από λίγη ώρα μεταφέρθηκε «ειρηνικά» στη Νέα Εθνική Οδό όπου παρέμεινε για σαράντα λεπτά. Για το απόγευμα της Παρασκευής, το μπλόκο έχει άλλο προσανατολισμό. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, με μπροστάρη τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλο Ντρίνια», θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία μέσα στο Αίγιο…

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο του Αιγίου ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου, παραμένοντας στην παλαιά εθνική οδό για δύο με τρεις ώρες κάθε απόγευμα. Ακολούθησε η συμμετοχή στη σύσκεψη της Νίκαιας, την ημέρα μάλιστα που και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας πραγματοποίησε σύσκεψη παρουσία φορέων, με τα μέλη του να νιώθουν την ανάγκη να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Παρόντα και μέλη του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου

Αυτό έγινε πράξη με συμμετοχή τους στο μπλόκο του Σελινούντα σήμερα Πέμπτη, με τον γραμματέα του Συλλόγου Κώστα Γιάχο να απευθύνει χαιρετισμό.

Τα τρακτέρ ήδη είχαν λάβει θέση στο μέσο του δρόμου, η αστυνομία παρέπεμπε τα οχήματα κάτω από τη γέφυρα, τα πανό είχαν στηθεί και οι αγρότες βροντοφώναζαν τα αιτήματά τους.

Θέλουν να δουν κατευθείαν τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε: “Θέλουμε και ζητάμε η διαπραγμάτευση των ζητημάτων του κλάδου μας να γίνει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε “έτοιμες απαντήσεις” και ούτε πολιτικές υπεκφυγές. Θέλουμε έργα και να αισθανθούμε ότι ο κόπος μας δεν έχει πάει χαμένος. Η μείωση του κόστους παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και οι πενιχρές επιδοτήσεις στα εφόδια, οι οποίες είναι χαμηλότερες από ποτέ, είναι καίρια σημεία για τη βιωσιμότητά μας. Ζούμε την κατάσταση να δουλεύουμε τη γη και να μην μπορούμε να ζήσουμε΄΄.

΄΄Όσα προϊόντα έχουν πληγεί είτε από ακαρπία, όπως η ελιά, είτε από άλλους παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως. Ζητάμε 200 ευρώ τον χρόνο αποζημίωση, 600 ευρώ για την σταφίδα και το αμπέλι ανά στρέμμα και 200 ευρώ αποζημίωση ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή μας. Επίσης οι εισαγωγές προϊόντων που γίνονται αυτή την περίοδο, είναι ένα ακόμα ζήτημα που υποχρεούμαστε να ενσωματώσουμε στα γενικά αιτήματά μας προς τον πρωθυπουργό, ένα κομμάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον τοπικό αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες κάνουν τη τιμή του προϊόντος μας, να πέφτει συνεχώς. Η Αιγιάλεια ήταν μία περιοχή που το λεμόνι σαν προϊόν είχε κορυφαία αγοραστική ανταπόκριση μέχρι το 2004, όπου όλα άλλαξαν από τις μεγάλες καταστροφές του καρπού, τότε. Η τιμή του είναι κάτω του κόστους και αποτελεί μείζον θέμα για όλους εμάς΄΄, τόνισε ο κ. Μποδιώτης, σημειώνοντας επίσης ότι ΄΄κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη σταφίδα, η οποία έχει ένα τεράστιο κόστος παραγωγής και επιπλέον έχει πληγεί από σοβαρές ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς δεν έχουμε πιάσει παραπάνω από 10 με 12.000 τόνους σταφίδα φέτος. Η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα είναι πλέον ορατή και μη διαχειρίσιμη. Οφείλουμε να αντισταθούμε με άμεσες ενέργειες ώστε να παραμείνουμε όλοι στα χωράφια μας, να μπορούμε να ζήσουμε και να υπάρχουμε΄΄.

Σημείωσε τέλος ότι κανένας αγρότης δεν μπορεί να γίνει πλούσιος μέσα από την εργασία του και ότι το μόνο που επιδιώκει, είναι οι καλές συνθήκες εργασίας, η σωστή αντιμετώπιση από την πολιτεία, η στήριξή του από το υπουργείο, η απόδοση των οικονομικών ενισχύσεων και οι τιμές των προϊόντων που θα του επιτρέψουν μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Με πορεία από την παλαιά στη νέα εθνική οδό

Στη συνέχεια ο πολυάριθμοι αγρότες με τα πανό στα χέρια, με πορεία έφτασαν στον κυκλικό κόμβο εκεί όπου αστυνομικοί είχαν παρατάξει τα οχήματά τους. Ο κ. Μποδιώτης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλη Ροδόπουλο και η πορεία συνεχίστηκε ως την εθνική οδό, εκεί όπου οι συγκεντρωμένοι έστησαν νέο μπλόκο. Αυτομάτως δόθηκε στην κυκλοφορία η παλαιά εθνική, με την Τροχαία να ενημερώνει τους οδηγούς και τις ουρές να είναι ορατές στην οδό Κορίνθου.

Οι αγρότες παρέμειναν στην εθνική για περίπου σαράντα λεπτά κλείνοντας και τα δύο ρεύματα, σε μία προσπάθεια να εντείνουν την προσπάθειά τους ώστε τα αιτήματά τους να φτάσουν στην κεντρική διοίκηση. Ακολούθως επέστρεψαν στην παλαιά εθνική ξαναστήνοντας το μπλόκο, το οποίο διαλύθηκε στις 9.00 το βράδυ.

Το σημερινό πρόγραμμα της κινητοποίησης περιλαμβάνει συγκέντρωση στο μπλόκο στις 6.00 και πορεία των αγροτών με τα αγροτικά αυτοκίνητά τους και τα τρακτέρ τους μέσα στο Αίγιο, στις 7.00μ.μ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr