background img
banner
banner

Παράθυρο ευκαιρίας για τα ΕΑΣ: Στο top-5 του ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος ASAP

Σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατάφεραν να εξασφαλίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι από τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα ΕΑΣ για ένταξη στο πρόγραμμα ASAP (Act in Support Ammunition Production) της Κομισιόν που αφορά στην κατασκευή πυρομαχικών για την Ουκρανία, δεκτές έγιναν οι δύο με την εταιρεία να λαμβάνει χρηματοδότηση που αγγίζει τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πρόταση, λαμβάνει δηλαδή το 6,33% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και κατατάσσεται στην 5η θέση σε σύνολο 28 κρατών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πράσινο φως έλαβε η πρόταση για την επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής ΤΝΤ, 50 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την ΕΕ, ενώ, το υπόλοιπο κεφάλαιο θα προέλθει από τον στρατηγικό επενδυτή. Η συγκεκριμένη πρόταση, μάλιστα, έρχεται δεύτερη σε ύψος χρηματοδότησης Σε σύνολο 82 προτάσεων που υπέβαλαν 28 χώρες. Σημειώνεται ότι το Λαύριο είναι η δεύτερη ενεργή μονάδα ΤΝΤ στην Ευρώπη μετά το εργοστάσιο της Πολωνίας, ενώ της Ουκρανίας είναι κλειστό λόγω του πολέμου.

Τα ΕΑΣ αναμένεται να εισπράξουν ακόμη 13 εκατομμύρια ευρώ (από την Ε.Ε. και τον επενδυτή) για την παραγωγή κόκκων που χρησιμοποιούνται στα πυρομαχικά base bleed, ένα ιδιαίτερο ισχυρό βλήμα πυροβολικού. Αρνητική, ωστόσο, ήταν η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής σε σχέση με την πρόταση για την αναβάθμιση του γομωτηρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Κομισιόν αναμένονται εντός της ημέρας.

Μέσω του προγράμματος ASAP, οι Βρυξέλλες πρόκειται να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο, ενώ, αυξάνεται η ζήτηση και από τα κράτη-μέλη που πασχίζουν να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ, σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να διατεθούν περίπου δέκα δισεκατομμύρια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Άμυνα (EDF), της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κοινοπραξία ΕΑΣ – CSG

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι προχωράει η σύμπραξη της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με τον τσέχικο όμιλο CSG. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με τους Τσέχους να διεκδικούν το 49% της εταιρείας και τα ΕΑΣ να λαμβάνουν χρηματοδότηση, η οποία μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αναμένεται να φτάσει στα 83 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ΕΑΣ αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν τμήμα των πυρομαχικών των 155 χιλιοστών, ενώ, προχωράει και το πρόγραμμα των κεφαλών του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS-T, με τη γερμανική Diehl, επικεφαλής του κονσόρτιουμ, να εξετάζει την υποβολή νέας παραγγελίας που ενδεχομένως ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr