background img
banner
banner

Αγωνίζονται να κρατήσουν… τη φωτιά αναμμένη στο κέντρο της πόλης

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ –ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή το Νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου, έχουν ξεκινήσει τον δικό τους αγώνα, προκειμένου να μην καταργηθούν τα Κέντρα Πρόληψης και να συνεχιστεί το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Ήδη προχωρούν σε συλλογή υπογραφών, με την τοπική κοινωνία να στηρίζει το αίτημά τους, ενώ χθες άνοιξαν τις πύλες στο «Στέκι» που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Αίγιο, προκειμένου να ενημερώσουν όσους ενδιαφέρονται για τη δράση τους.

Όπως τόνισαν οι οκτώ από τους δεκαπέντε εθελοντές του Κέντρου, ΄΄αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του Κέντρου Πρόληψης και η υποχρέωση που νιώθουμε πηγάζει από την εμπειρία μας ως εθελοντές καθώς έχουμε ιδία αντίληψη για το τι σημαίνει πρόληψη των εξαρτήσεων και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και πώς επιτυγχάνονται μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας «Καλλίπολις» αλλά κι από τις δράσεις της εθελοντικής μας ομάδας. ΟΙ εθελοντές αποφασίσαμε να συντάξουμε και να υπογράψουμε μια επιστολή την οποία πρόκειται να κοινοποιήσουμε στους Βουλευτές του Ν. Αχαΐας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε τη βούλησή μας ώστε να μην καταργηθούν τα Κέντρα Πρόληψης και καλούμε τους συνοδοιπόρους μας στο ταξίδι της πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, να συνυπογράψουν την επιστολή μας ώστε η πρόληψη να συνεχίσει να ανθίζει΄΄.

Το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται

Κάνοντας ξενάγηση στον χώρο και το έργο της «Διεξόδου», οι εθελόντριες τόνισαν μεταξύ άλλων: ΄΄Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί στον νομό Αχαΐας από το 1998 με την εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και αποτελεί προϊόν σύμπραξης τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης, λειτουργούν εθελοντικές ομάδες του νομού Αχαΐας οι οποίες αποτελούνται από πολίτες εκπαιδευμένους στην πρόληψη των εξαρτήσεων. Στην περιοχή της Αιγιάλειας από το 1998 δραστηριοποιείται η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου, η οποία είναι ομάδα έργου και όχι θεραπευτική.Τα μέλη της είμαστε ενεργοί πολίτες που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και έχουμε διαφορετικές εμπειρίες αλλά μας ενώνουν οι κοινές ανησυχίες, σκέψεις και προβληματισμοί, που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Οι εθελοντές με την καθοδήγηση και εποπτεία των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης, πραγματοποιούμε στοχευμένες δράσεις για όλη την οικογένεια, εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, ανοικτές συζητήσεις, ομιλίες και συμμετέχουμε βοηθητικά στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης όταν μας ζητηθεί. Κι όλα αυτά δωρεάν΄΄.

Ως προς τους στόχους των δράσεων, ανέφεραν: ΄΄Στόχοι των δράσεών μας είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων εκείνον που βοηθούν το άτομο να βρει θετικές διεξόδους στη ζωή του να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά του χωρίς να καταφεύγει στην χρήση ουσιών καθώς και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών. Οι εθελοντές θεωρούμε ότι μέσα από τις στοχευμένες δράσεις μας, βάζουμε ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της μεγάλης προσπάθειας ώστε οι άνθρωποι να αντλούν ευτυχία από αυτό που είναι και επιθυμούμε να κρατήσουμε τη φωτιά αναμμένη στο κέντρο της πόλης για πολλά χρόνια ακόμη΄΄.

Τι ζητούν

Επιπλέον, σημείωσαν: ΄΄Οι εθελοντές πιστεύουμε ότι η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών αλλά υπόθεση όλων μας και για τον λόγο αυτό ζητάμε την στήριξή όλων ώστε να συνεχιστεί λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και ειδικότερα του «Καλλίπολις» με πάγια σταθερή κρατική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης και να ενισχυθούν περαιτέρω με την απαιτούμενη στελέχωση των κενών θέσεων προσωπικού. Πανελλαδικά πάρα πολλοί δήμοι και σύλλογοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπεράσπισης της πρόληψης και του θεσμού των κέντρων πρόληψης΄΄. Ειδικότερα στον νομό Αχαΐας έως σήμερα είναι υπέρ των πιο πάνω αιτημάτων ο Δήμος Πατρέων, ο δήμος Αιγιαλείας, ο δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας και αναμένεται να προστεθούν στην λίστα και πολλοί άλλοι φορείς. Το ψήφισμα με τις υπογραφές των πολιτών θα κοινοποιηθεί προς τους βουλευτές του νομού Αχαΐας και προς όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένδειξη της βούλησης των εθελοντών.

΄΄Δεν ερχόμαστε εδώ γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε και θέλουμε να περάσουμε την ώρα μας. Έχουμε καταθέσει την ψυχή μας γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει, έχουμε οι ίδιοι βελτιωθεί ως άνθρωποι, έχουμε μεταφέρει όλα τα μηνύματα της πρόληψης, της βελτίωσης των ανθρώπων σχέσεων στις δικές μας οικογένειες και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία. Διότι όλοι πιστεύουμε πως αν βάζουμε ένα λιθαράκι κάθε μέρα, η κοινωνία μπορεί να αλλάξει΄΄, ξεκαθάρισαν.

Παρόντες ο πρόεδρος και το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου

Να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα των εθελοντών της «Διεξόδου» χθες το απόγευμα, ανταποκρίθηκαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Ελευθερία Μαρνέλη και Εύη Μέγαρη. Μάλιστα, ο κ. Ραμπαβίλας γνωστοποίησε πως το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου έχει λάβει απόφαση υπέρ της διατήρησης του Κέντρου Πρόληψης, τονίζοντας: ΄΄Είμαστε δίπλα σας, θέλουμε να παραμένει το Κέντρο Πρόληψης «Διέξοδος», ξέρουμε την προσφορά του στην κοινωνία και θα χαρούμε να κάνουμε δράσεις μαζί΄΄.

Οι εθελοντές

Οι εθελοντές της «Διεξόδου» είναι οι εξής: Μαργεντίνα Καργάδου, Σοφία Αντωνάτου, Βασιλική Τσόλκα, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Γούτου, Ηλιάνα Θεοφανοπούλου, Φωτεινή Κριλλή, Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Παναγιώτης Καραφλός, Πηνελόπη Κεπενού, Χριστίνα Παππά, Κατερίνα Γεωργίου, Αθηνά Χούμη, Γεωργία Κουτσουμπελίτη, Βασιλική Καϊμάκη.

Πού συλλέγονται υπογραφές

Καθημερινά έως και την Τετάρτη 20/3/2024, όποιος επιθυμεί μπορεί να υπογράψει την επιστολή στα καταστήματα: Ζαχαροπλαστείο ΒΟΣΤΙΤΣΑ, Αίγιο, Ρ. Φερραίου 1, Βιβλιοπωλείο ΑΘΗΝΑ, Αίγιο, Ν. Πλαστήρα 55, Αρτοποιείο Τρύφωνα Ιωαννίδη, Διακοπτό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr