background img
banner
banner

Επιχείρηση νόμος και τάξη σε… εξέλιξη

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ 10.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ 48 ΩΡΕΣ – ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ «ΡΑΜΠΟ», ΜΕ DRONES ΚΑΙ GPS ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 450 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τις 9.500 ευρώ και διοικητικές ποινές που προβλέπουν λουκέτο σε επιχείρηση με έδρα την παραλιακή ζώνη της Αιγιαλείας, μέσα σε 48 ώρες, σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης, περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών που αυστηροποιήθηκε πρόσφατα μετά το γνωστό «κίνημα της πετσέτας» τίθεται σε εφαρμογή από αυτή την εβδομάδα με την πλειοψηφία των επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης να εξετάζει πλέον με σκεπτικισμό τα νέα δεδομένα. Στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας αναμένεται η εγκύκλιος του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με μια σειρά περιορισμούς και δεδομένα που είναι εν πολλοίς γνωστά και προκαλούν… ζάλη για πολλούς επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο εξετάζει, ειδικά για φέτος, να μην προχωρήσει σε αύξηση στην τιμή για τη μίσθωση Αιγιαλού στην Αχαΐα, παρά το γεγονός ότι οι μισθώσεις θα είναι λιγότερες λόγω των νέων ορίων και τους περιορισμούς που φαίνεται ότι «επέβαλε» το κίνημα των ακτιβιστών στα νησιά για τις ελεύθερες παραλίες. Σε κάθε περίπτωση, την απώλεια εσόδων από τις μικρότερες μισθώσεις θα… καλύψει η μεγάλη αύξηση στα πρόστιμα για αυθαιρεσίες τα οποία θα μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση.

Ούτε λόγος για αυθαιρεσία

Το πιο δυσμενές σενάριο αφορά τις επιχειρήσεις που κάνουν πραγματική «κατάληψη» παραλίας στην περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, χωρίς άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται, μέσα σε 24 ώρες, να αφαιρέσουν όλον τον εξοπλισμό που έχουν στην παραλία. Το πρώτο πρόστιμο, για μια κατάληψη 55 τ.μ., ξεκινά από τα 1.980 ευρώ και για, ένα μέσο μίσθωμα για την περιοχή της Αιγιαλείας, μπορεί να ξεπεράσει τις 4.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα και εντοπιστεί εντός 48 ωρών, το πρόστιμο ξεκινά από τα 3.600 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τις 9.500 ευρώ ενώ, εκτός από το πρόστιμο, η ΑΑΔΕ προχωρά σε άμεση κατάσχεση της ταμειακής και κλείνει την επιχείρηση!

Ο εντοπισμός όσων αυθαιρετούν στις παραλίες θα είναι άμεσος καθώς με μια απλή αεροφωτογραφία ή τη χρήση drone, ο παραβάτης θα μπορεί να εντοπιστεί από μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, κάθε επιχείρηση που λαμβάνει άδεια σε χώρο αιγιαλού και παραλίας, από την Κτηματική, θα εφοδιάζεται με QR code ώστε, μέσω εφαρμογής (mobile Αpp για Smart-phone και έξυπνες συσκευές) ακόμη και ο πολίτης να μπορεί να εντοπίσει αν ο χώρος είναι του καταστήματος ή για λουόμενους.

Όσον αφορά τους εφοριακούς, ο εξοπλισμός τους φέτος θα θυμίζει τη… σειρά CSI και σκηνικό Λας Βέγκας! Θα γίνονται μυστικές επιχειρήσεις με τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών και συστημάτων GPS μέσω των οποίων θα εντοπίζονται οι «στόχοι». Δεκάδες οθόνες θα μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και θα αναμένουν οδηγίες από το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ για να επέμβουν!

Μετρούν τον… πόντο

Η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν νόμιμη άδεια θα «τρέξει» μέχρι και τις 15 Μαΐου. Προς το παρόν η πλειοψηφία των καταστηματαρχών στην παραλιακή αναμένει την σχετική εγκύκλιο με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τις δημοπρασίες αιγιαλού και παραλίας.

Όπως είναι γνωστό, οι άδειες αναμένεται να περιοριστούν καθώς φέτος θα βρει σε ηλεκτρονική δημοπρασία το 50% σε κάθε παραλία ενώ και μέσα στο χώρο παραχώρησης υπάρχει περιορισμός χρήσης του 60% από ξαπλώστρες και ομπρελο-καθίσματα. Φέτος τέθηκε και περιορισμός 4 μέτρων ανάμεσα σε διαφορετικές παραχωρήσεις ενώ υπάρχει και η απόσταση των 4 μέτρων από το κύμα.

Όποιος θελήσει να βάλει το… πόδι του στα θάλασσα από καρέκλα και ξαπλώστρα θα έχει να κάνει με τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες. Αυτό γιατί, αν κάποιος «επεκτείνει» την άδεια, είτε ο ίδιος, είτε ο πελάτης, κινδυνεύει επίσης με τσουχτερό πρόστιμο αλλά και πιθανή αφαίρεση αδείας και ταμειακής!

Επιχείρηση η οποία διαθέτει άδεια για 100 τ.μ. και εντοπιστεί να έχει επεκταθεί κατά 30 τ.μ., θα έχει πρόστιμο 1.080 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο πάει στα 2.160 και χάνει την άδεια τη! Επιχειρήσεις που μισθώνουν αιγιαλό έως 50 τ.μ. θα μπορεί να βάλουν λουκέτο για 15 τμ. παράβασης ενώ ακόμη και για 8 τ.μ., αν κάποιος υποθέσει στην ίδια παράβαση, θα πρέπει να κλείσει!

Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας χαρακτηρίζουν άδικη και παράλογη την οριζόντια αντιμετώπιση του νέου νομικού πλαισίου για όλες τις παραλίες, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην Στερεά Ελλάδα ή τη νησιωτική χώρα, ανεξάρτητα της μορφολογίας, της έκτασής τους και της επισκεψιμότητας. Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι, σε αυτή τη φάση, όλοι θα αντιμετωπιστούν με το ίδιο… πρίσμα, είτε λειτουργούν σε παραλίες με μεγάλο πλάτος και μήκος, είτε σε παραλίες μικρής έκτασης. Αφήνοντας «παράθυρο» για διορθώσεις από το 2025…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr