background img
banner
banner

Λύση στις πρώτες αρρυθμίες…

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Π.Γ.Ν.Π. ΣΤΟ ΡΙΟ

Το θέμα της επέκτασης του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων αξιολογούν οι διοικήσεις νοσοκομείων της περιοχής σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ενώ σειρά ζητημάτων προς επίλυση θέτει η διοίκηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) στο Ρίο όπου πριν από ένα 15ημερο έκανε την αρχή ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας.

Εδώ και λίγα 24ωρα η διοίκηση του Νοσοκομείου στο Ρίο προχώρησε σε μια πρώτη αξιολόγηση προβλημάτων που έχουν ανακύψει καθώς και αναγκών για επέκταση των απογευματινών χειρουργείων σε κλινικές και τμήματα όπου δεν υπάρχει ακόμη συμμετοχή.

Το Protionline.gr είναι σε θέση να γνωρίζει μια σειρά από επισημάνσεις που θέτει η διοίκηση η οποία συνηγορεί βέβαια στην αξιοποίηση του θεσμού, σε συνεργασία και με βάση τη θέληση και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα βρίσκεται σε αναμονή και της εκκίνησης των πρώτων δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (Ταμείο Ανάκαμψης).

«Κενά» που πρέπει να καλυφθούν

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που έχουν προκύψει αφορά στην φροντίδα χειρουργημένων ασθενών που θα πρέπει να παραμείνουν για αποθεραπεία σε κλινική του ΠΓΝΠ Πατρών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, λόγω και της προσαύξησης του ημερομισθίου, οι ασθενείς που μεταφέρονται σε κλινική δεν έχουν την ίδια… φροντίδα από την υπηρεσία στον θάλαμο. Το προσωπικό βάρδιας εκφράζει παράπονα για την επιβάρυνση που δέχονται, επιπλέον από την ανάνηψη περιστατικών των απογευματινών χειρουργείων.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου είναι η προμήθεια υλικού. Ετέθη το θέμα δηλαδή ότι οι επεμβάσεις, ορθοπεδικές για παράδειγμα, στα απογευματινά, αυξάνουν τις ανάγκες χωρίς να μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός. Η απειλή της έλλειψης υλικών είναι σοβαρή καθώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα είτε στα επείγοντα, είτε στα τακτικά χειρουργεία.

Θα χρειαστεί χρόνος…

«Ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, μετά τα απογευματινά ιατρεία που ήδη λειτουργούν με επιτυχία, είναι αναγκαίος καθώς αναζητούμε κίνητρα, με καλύτερες αμοιβές, για να συγκρατήσουμε τη φυγή ιδιαίτερα γιατρών και αναισθησιολόγων. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην πράξη ώστε να πείσουμε για την αναγκαιότητα αυτών των έξτρα ιατρικών πράξεων. Θα χρειαστεί να περάσει μια διετία ώστε να δούμε να μειώνονται οι αναμονές στα χειρουργεία και να βρίσκουν και ‘χώρο’ στα τακτικά κάποιοι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χειρουργηθούν έξω ή να επιβαρυνθούν στα απογευματινά» αναφέρει στo Protionline.gr στέλεχος της διοίκησης του νοσοκομείου.

Μπήκε και η Καρδιολογική

Προς το παρόν, και από τις αρχές της εβδομάδας, στο θεσμό των απογευματινών στο ΠΓΝΠ μπήκε και η Καρδιοχειρουργική κλινική ενώ σειρά έχει και η Οφθαλμολογική. Με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) να καταγγέλλει πάντως ότι η Καρδιοχειρουργική εφημερεύει τέσσερις φορές το μήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, «βάζοντας σε κίνδυνο, με τα απογευματινά χειρουργεία, το λαό της περιοχής που αναγκάζεται να διακομιστεί στα Ιωάννινα και την Αθήνα».

Εκ μέρους της διοίκησης του ΠΓΝΠ οι προσλήψεις προσωπικού κρίνονται άμεσες ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες κενά και οι ανάγκες για τις κλειστές σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, χειρουργικές αίθουσες.

Από την πλευρά της η 6η ΥΠε αναμένει την κάλυψη του προσωπικού και τα δωρεάν απογευματινά, μέσα από την χρηματοδότηση του κόστους από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιχειρήσει να βάλει όλα να νοσοκομεία της περιφέρειας στη… λίστα των απογευματινών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr