background img
banner
banner

Το ΓΕΛ Αιγείρας σε ευρωπαϊκή τροχιά!

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ μNet

Το Γενικό Λύκειο Αιγείρας με εννεαμελή ομάδα μαθητών, την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Φυσικό, Ευφροσύνη Μπιλάλη και την Φιλόλογο του σχολείου Νικολίτσα Χατζηδημητρίου, συμμετείχε με επιτυχία την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Διημερίδα με τίτλο «Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Φυσικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Η Διημερίδα διεξήχθη στο Αμφιθέατρο, στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ στην Πάτρα. Σε αυτή συμμετείχαν, με τους συνοδούς καθηγητές τους, πάνω από 500 μαθητές Λυκείου διά ζώσης και εξ αποστάσεως από όλη την Ελλάδα.

Την πρώτη ημέρα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες για τη Σωματιδιακή Φυσική και ανάλυση δεδομένων από το CERN, στο πλαίσιο των International Masterclasses 2024. Οι ομιλίες αφορούσαν σε τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέθηκαν, μέσω διαδικτύου, και συζήτησαν με ενεργούς επιστήμονες του CERN αλλά και μαθητές από άλλες χώρες που συμμετείχαν σε αντίστοιχες δράσεις, τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.

Τη δεύτερη ημέρα, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος μNet, που συντονίζει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Αν. Καθ. Αντώνιος Λέισος.

Φιλοξενία τηλεσκοπίου μCosmics στο σχολείο

Το μNet είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο είκοσι ανιχνευτικών σταθμών κοσμικής ακτινοβολίας που έχουν εγκατασταθεί σε ισάριθμες σχολικές μονάδες της Πελοποννήσου. Το Γενικό Λύκειο Αιγείρας συμμετέχει στο πρόγραμμα και φιλοξενεί αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης Κοσμικών Ακτίνων (τηλεσκόπιο μCosmics). Σαράντα επιπλέον σχολικές μονάδες στον ελλαδικό χώρο λειτουργούν εξ’ αποστάσεως τους ανιχνευτικούς σταθμούς του ΕΑΠ και τις ειδικές διατάξεις απομακρυσμένης πρόσβασης που έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει το ΕΑΠ στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ στην Πάτρα. Η ομάδα του ΓΕΛ Αιγείρας ανέλαβε να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους, θέματα σχετικά με την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του τηλεσκοπίου ανίχνευσης της κοσμικής ακτινοβολίας.

Σημαντικά οφέλη για τους μαθητές

Η διδασκαλία των φυσικών επιστημών υποστηρίζεται σημαντικά από τέτοιου είδους δράσεις. Οι σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και της επιστήμης απαιτούν αλλαγές και προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, των μεθόδων διδασκαλίας και των τεχνολογικών εργαλείων, όπως επίσης και ανανέωση των υπαρχόντων εργαστηρίων. Τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί όλη τη σχολική χρονιά με δραστηριότητες τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και εξ αποστάσεως.
Από την ενασχόλησή τους με το πρόγραμμα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μεθοδολογία της έρευνας και αναπτύσσουν την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας. Συγχρόνως, καλλιεργούν δεξιότητες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και τεχνικές και εργαστηριακές δεξιότητες. Τέλος, εξοικειώνονται με τρόπους για την αξιολόγηση και παρουσίαση των επιστημονικών αποτελεσμάτων τους.

Μιλώντας στο Protionline.gr, η Διευθύντρια του ΓΕΛ Αιγείρας Νίκη Καραχάλιου, επισήμανε: «Το σχολείο μας ακολουθεί μια ευρωπαϊκή πορεία. Η συγκεκριμένη δράση πλαισιώνεται και από άλλες εμπειρίες που προσφέρονται στα παιδιά, όπως τη συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό δίκτυο Eurodesk και την ευρωπαϊκή εβδομάδα Νέων, την ενεργή παρουσία τους στο επερχόμενο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και θα προβάλουν τον τόπο τους, σε εθελοντικά και περιβαλλοντικά προγράμματα καθώς και σε και προγράμματα Αγωγής Υγείας.

Η ενεργή και βιωματική παρουσία σε αντίστοιχα προγράμματα ανοίγει νέους ορίζοντες στους μαθητές μας, καλλιεργεί σημαντικές δεξιότητες και αποτελεί σημαντική εμπειρία για τους μελλοντικούς μας επιστήμονες. Ταυτόχρονα δίνει ισχυρό κίνητρο για συνεργασία μεταξύ τους και την ενασχόληση και με άλλες τέτοιες δράσεις που πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την κατάρτιση που αποκτούν στο σχολείο».

Καταλήγοντας, η κ. Καραχάλιου τόνισε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Σχολική Επιτροπή Αιγιαλείας καθώς και διακεκριμένη επιστήμονα της περιοχής μας για την αρωγή της και την προσφορά της για τη μεταφορά των μαθητών και την κάλυψη όλων των εξόδων, την κ. Μπιλάλη Ευφροσύνη που ανέλαβε και πραγματοποίησε το πρόγραμμα, την κ. Χατζηδημητρίου Νικολίτσα που επίσης συνόδευσε τα παιδιά μας και τους μαθητές μας που εκπροσώπησαν επάξια το Σχολείο τους».

Οι συμμετέχοντες μαθητές

Οι μαθητές του ΓΕΛ Αιγείρας που συμμετείχαν στην ημερίδα είναι οι: Νικολέττα Αναστασοπούλου, Χρήστος Δημητρακέλλος, Άγγελος Ζάρκα, Κωνσταντίνα Κορύλλου, Ηλέκτρα Λέσι, Σπύρος Μιχαηλίδης, Μάριος Μωσιός, Άγγελος Ρόζος, Ιωάννα Τζαβέλλα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω youtube και μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς στους παρακάτω συνδέσμους: Τετάρτη 27 Μαρτίου: https://youtube.com/live/C37WWqs1X94?feature=share Πέμπτη 28 Μαρτίου: https://youtube.com/live/rGRveanOkE0?feature=share


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr