background img
banner
banner

Όταν οι νέοι υφίστανται βία, την αναπαράγουν…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Τα περιστατικά βίας από ανήλικο σε ανήλικο, που παρουσιάζουν μία πρωτοφανή σκληρότητα και αναλγησία, έχουν θορυβήσει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο και προκαλούν σοκ στην κοινωνία. Από την άλλη, η ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και των συλλόγων γονέων, έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση των παιδιών και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Οι ρίζες του κακού είναι πολλές και σχετίζονται με πολλές και διαφορετικές συνθήκες, σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο απορρέουν από τις συμπεριφορές των ενηλίκων που ευθύνονται αποκλειστικά για το σύγχρονο πρόσωπο της κοινωνίας.

Η εκδήλωση με θέμα «Παιδί και Βία στο Σχολικό Πλαίσιο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας και την αντιδημαρχία Παιδείας, το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου, έφερε, διά στόματος του διακεκριμένου επιστήμονα Γιώργου Νικολαΐδη, ένα ηχηρό μήνυμα στους γονείς που παρακολούθησαν και γέμισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου, ταυτόχρονα όμως άνοιξε δρόμους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της άσκησης βίας και ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών από ανηλίκους.

Η εκδήλωση είχε με θέμα: “Παιδί και Βία στο Σχολικό Πλαίσιο, Προστατεύοντας το Μέλλον μας” και ο ομιλητής Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, μέλος στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, καθήλωσε το ακροατήριο, παρουσιάζοντας με τρόπο αυθόρμητο και κατανοητό αφενός το πώς έχει η κατάσταση και αφετέρου το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και η κοινωνία εν γένει για να αποτρέψουν ή και να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Δεν υπάρχει «έκρηξη» περιστατικών αλλά μεγαλύτερη σκληρότητα

Ο κ. Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας στοιχεία είπε πως ναι μεν υπάρχει έξαρση ενδοσχολικής βίας, ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πανικό ότι βαλλόμαστε από τα διότι, όπως είπε, αυτό ενέχει έναν κίνδυνο να αποτύχουμε και εκτός από κινδύνους να αναπαράγουμε μία φιλολογία ότι υπάρχει μία έκρηξη περιστατικών βίας με δράστες ανήλικους στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό είναι ψευδές, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάζοντας στατιστικές τόσο για την Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις, όσο και σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. ΄΄Αν δούμε και την διαχρονική εξέλιξη των αριθμών από το 2011 ως σήμερα στην Ελλάδα θα διαπιστώσουμε ότι ναι υπάρχει μία αύξηση η οποία συντελέστηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όμως μετά υπάρχει επιπέδωση. Όταν οι κοινωνίες χρεοκοπούν όταν δεν υπάρχει καθόλου προοπτική για τα νέα παιδιά τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες άσκησης βίας΄΄, είπε, σημειώνοντας πως είναι λογικό να παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών αν συγκρίνουμε το 2023 με το 2020 όταν και υπήρχε η καραντίνα.

Αυτό που αυξάνεται είναι το σάιμπερ μπόουλινγκ που όμως πριν λίγα χρόνια δεν είχε επεκταθεί τόσο η χρήση κινητών τηλεφώνων αλλά αυτό δε λέει κάτι για την έκταση του φαινομένου. Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως αυτό που έχει αλλάξει είναι κυρίως το ότι τα περιστατικά βίας που γίνονται γνωστά έχουν μία σκληρότητα και αναλγησία που σοκάρει. ΄΄Ακόμη κι αν είναι μία μικρή μειονότητα τα παιδιά που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, είναι ένα ερώτημα για την κοινωνία΄΄, τόνισε. Εστιάζοντας τα αίτια που προκαλούν την τόσο έντονη βία με αυτές τις ακραίες μορφές επιθέσεων παιδιών προς παιδιά, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως οφείλονται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση και στην καραντίνα διότι είναι αυτά που έζησαν αυτά τα παιδιά για να φτάσουμε ως εδώ.

Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων πως «κάτι τρέχει στη ζωή του παιδιού που ασκεί βία και για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει κάποιος δεν μπορεί να το επιτύχει πατώντας ένα κουμπί. ΄΄Πρέπει να μπει στον κόπο να εξετάσει τι συμβαίνει στη ζωή του΄΄, σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρουσιάζουν συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με συμμετοχή σε συμμορίες και να απορρέουν από ένα μη σταθερό οικογενειακό περιβάλλον από συνθήκες αποκλεισμού κοινωνικού και ακραίας φτώχειας, από ενήλικες της οικογένειας μπορεί να σχετίζονται με παραβατικές ενέργειες και με ουσίες, από παιδιά που μεγαλώνοντας υπέστησαν πολλές μορφές θυματοποίησής του, λέγοντας πως μία λύση μπορεί να είναι η ενασχόληση με τη μουσική που θα τα καταστήσει αναντικατάστατα μέλη μιας μπάντας ή μιας χορωδίας.

Τα χαρακτηριστικά του μπούλινγκ

Μιλώντας για τον σχολικό εκφοβισμό είπε “ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τις μορφές του καθώς το μπούλινγκ είναι επαναλαμβανόμενο και σε αυτό υπάρχει μία ανισογενής ισορροπία δηλαδή είναι σαφής η διαφορά ισχύος στα εμπλεκόμενα μέλη”.

Είπε πως η αντιμετώπιση του μπούλινγκ είναι το δημοκρατικό συμμετοχικό σχολείο. ΄΄Αν έχουμε αφιερώσει έστω μία στην αρχή της χρονιάς να συζητήσουμε όλα αυτά με τα παιδιά, ακόμη και να εκδηλωθεί μέσα στη χρονιά ένα περιστατικό εκφοβιστική βίας θα αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Αν μάθουμε τα παιδιά μας ότι η προάσπιση των αδυνάτων είναι σημαντικό στοιχείο της σχολικής κοινότητας και ότι σε μία ευνομούμενη κοινωνία δεν περνάει η επικύρωση της ισχύος του δυνατού τότε θα αποτρέψουμε τέτοιου είδους περιστατικά΄΄, επισήμανε ο ομιλητής.

Παιδιά, θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για υψηλά ποσοστά άσκησης βίας μέσα στην οικογένεια με θύματα τα παιδιά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως έχει γίνει απόπειρα βιασμού σε ένα στα τριάντα παιδιά στην Ελλάδα… Επισήμανε πως είναι πολύ βασική η ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας για να βρει και να βοηθήσει αυτά τα παιδιά τονίζοντας πως υπάρχουν λύσεις για παροχή μεστής και εμπεριστατωμένης βοήθειας.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Νικολαΐδης έκανε γνωστά αυτά τα στοιχεία, η εικόνα στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου επιβεβαιώνει τη συχνότητα με την οποία τα παιδιά υφίστανται βία, είτε από άλλα παιδιά είτε από ενήλικες με τις περισσότερες φορές αυτό να ασκείται μέσα στην οικογένεια…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr