background img
banner
banner

«Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα»

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μία «όαση» στην πολιτιστική κατήφεια των ημερών αποτελεί η θεατρική παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα» με έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς τον Γρηγόρη Βαλτινό να παίζει και να σκηνοθετεί, η οποία θα παρουσιαστεί στο Αίγιο στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς», την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ. Ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή είναι το γεγονός ότι η «μαγιά» της παράστασης προέρχεται από δύο ταλαντούχους Αιγιαλείς, τη Μαρία Παναγιωτακοπούλου που επιμελήθηκε το κείμενο του έργου και τον Σάκη Παπαδημητρίου που δημιούργησε τη μουσική της παράστασης.

Το έργο μεταφέρει στη σκηνή σημαντικές στιγμές της ποιητικής διαδρομής, καθώς και την άγνωστη προσωπική και ερωτική ζωή του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, σε μια θεατρική παράσταση που για την Αιγιάλεια οργανώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ενώ ήδη έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία και ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά σχόλια και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» και θα παρουσιαστεί σε πόλεις που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Παλαμά, όπως Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις.
Αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του ποιητή και τον έρωτά του με την αιώνια γυναίκα «μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Με την ευρηματική σκηνοθετική του ματιά, ο Γρηγόρης Βαλτινός αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια. Μαζί του εφτά γυναίκες (ηθοποιοί και μουσικοί) ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Δίνοντας… πνοή στο έργο τους

Το βιογραφικό-ποιητικό κείμενο της παράστασης έχει γράψει η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική με μελοποιημένα ποιήματα από την ερωτική ποίηση του Παλαμά, ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου.

Μιλώντας στο protionline.gr για την μελοποίηση ποιημάτων του μεγάλου ποιητή, ο Σάκης Παπαδημητρίου επισημαίνει: ΄΄Η επιλογή και η μελοποίηση μιας ενότητας ποιημάτων του Κωστή Παλαμά με αναφορά στη γυναίκα ¨Μούσα¨ και τον έρωτα που αποτέλεσε και την απαρχή της δημιουργικής ακολουθίας «Οι μούσες που αγάπησα» υπήρξε για μένα άλλη μια απαιτητική πρόκληση αναζήτησης της ισορροπίας ανάμεσα στην αυτοτέλεια και την ευκρίνεια του ποιητικού λόγου και στην αυστηρή αλλά τόσο επικοινωνιακή μουσική φόρμα του τραγουδιού. Με την έμπειρη κλασσική αλλά ταυτόχρονα τόσο ευρηματική και σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Βαλτινού τα «τραγούδια» όπως ο ίδιος ο Παλαμάς χαρακτηρίζει τα ποιήματά του και τα μουσικά τους θέματα ανα-συνθέτονται για να αιμοδοτήσουν τον σφυγμό των ποικίλων εναλλασσόμενων συναισθημάτων μιας θεατρικής πλέον παράστασης πάνω στο κείμενο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου΄΄.

Για τον Γρηγόρη Βαλτινό, αναφέρει: ΄΄Πρόκειται για μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου που μεγαλουργεί έχοντας στα χέρια του τρία συστατικά τα οποία γνωρίζει και υπηρετεί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Τον ποιητικό λόγο τη μουσική και το θεατρικό κείμενο. Η σύμπραξη μαζί του ήταν μια ευλογία και τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί όταν η αισθητική και η ποιότητα της δημιουργίας συμβαδίζει με την αισθητική και το ήθος της συνεργασίας και της προσφοράς τότε το θέατρο γίνεται μια πράξη «σπουδαία» και «τέλεια» όπως την ορίζει και ο Αριστοτέλης όπου όλα τα στοιχεία αδιαίρετα υπηρετούν στην προκείμενη περίπτωση την ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του Κωστή Παλαμά. Ενός ποιητή φιλοσόφου που πέρα από εθνικός είναι και παγκόσμιος έχοντας γράψει τον Ολυμπιακό Ύμνο που ακούγεται κάθε φορά στα πέρατα της οικουμένης΄΄.

Για την συνεργασία της με τον κ. Βαλτινό ρωτήθηκε από τo protionline.gr η κ. Παναγιωτακοπούλου, απαντώντας ως εξής: ΄΄Η συνεργασία μου με τον Γρηγόρη Βαλτινό είναι μια μοναδική εμπειρία. Αρχικά του πρότεινα να διαβάσει κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο μου και με ενθουσιασμό μου είπε ότι θέλει να το κάνει θεατρική παράσταση. Είναι μαγικό να δουλεύεις με έναν τόσο σπουδαίο ηθοποιό και κυρίως μ’ έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο. Οι πρόβες μαζί του είναι ένα σεμινάριο υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Με έχει εντυπωσιάσει η ευγένειά του, η γενναιοδωρία του, η εργατικότητά του και η ανεξάντλητη έμπνευσή του. Και η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το πάθος και η συγκλονιστική του ερμηνεία δίνει φτερά και στη δική μου έμπνευση. Τον ευχαριστώ που δίνει πνοή στο έργο μου΄΄.

Χρήσιμες πληροφορίες για την παράσταση

Η είσοδος στο θέατρο θα γίνει αποκλειστικά με την επίδειξη των προσκλήσεων. Κατά την είσοδο, την έξοδο από τον χώρο, αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης η μάσκα είναι υποχρεωτική. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ: Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 και για λόγους αποφυγής συνωστισμού, η διάθεση των δωρεάν προσκλήσεων θα γίνει αποκλειστικά από τα εξής σημεία: Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη», Βιβλιοπωλείο «Θεμέλιο», ΡΕΖΕΡΒΑ, Home Παναγόπουλος, Κλεομένους Οικονόμου 18. Η διάθεση των δωρεάν προσκλήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 7/9.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός, Κείμενο: Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου, Ενορχήστρωση: Άσπα Παπαδημητρίου, Χορογραφίες: Ευγενία Λιάκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος, Sound design: Βρεζ Χατσατουριάν, Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ, Ηχογραφήσεις: Studio The Cave.
Παίζουν: Κωστής Παλαμάς: Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρία Βάλβη: Ιωάννα Στεφανάτου, Μούσα: Ευγενία Λιάκου. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου.
Μουσικοί: Πιάνο: Ιώ Κυριακίδου, Βιολί: Αριέτα Σαϊτά, Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη, Φλάουτο: Βικτώρια Κυριακίδου, Άρπα: Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr