background img
banner
banner

Επισημοποιείται η «φοίτηση» της κατήχησης | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Σχολή υποψηφίων καθηγητών κατήχησης δημιουργήθηκε προσφάτως, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Ο στόχος σε όσους το παρακολουθούν, έπειτα από την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους, είναι να μπορούν να επιτελούν ιεραποστολικό έργο, εντός της Μητρόπολης, προκειμένου να στελεχώσουν και να οργανώσουν τα κατηχητικά σχολεία της περιοχής.

Η κατήχηση δείχνει να ανθίζει το τελευταίο διάστημα και πολλοί μαθητές, έφηβοι αλλά και… μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, φαίνεται να την ακολουθούν. Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαΐου. Περιλαμβάνει 25 συνολικά συναντήσεις, κάθε φορά με διαφορετική θεματολογία και προσέγγιση, με κοινό σημείο την αποδεδειγμένη ύπαρξη του τριαδικού Θεού και της δύναμης Του, ανά τους αιώνες.

Ο τόπος διεξαγωγής τους, θα είναι στην αίθουσα των “Νέων Οριζόντων” της οδού Πολυχρονιάδη, στο κέντρο της πόλης. Η ώρα έναρξης της κάθε παρουσίασης είναι στις 11 το πρωί του Σαββάτου και κάθε βδομάδα, θα είναι ένας ξεχωριστός “καλεσμένος” – ομιλητής, όπου θα παρουσιάζει την έννοια της κατήχησης και της προσφοράς στην κοινωνία, από το δικό του προσωπικό βίωμα και πρίσμα, αναλύοντας με παραδείγματα και πολλές φορές με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξη του Θεού και τον ρόλο Του στην σύγχρονη εποχή.

Στην συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης. Ο ομιλητής, που έκανε μια εκτεταμένη αναφορά από καταβολής του κόσμου μέχρι τις μέρες μας, είναι καθηγητής στο ΕΚΠΑ με εξειδίκευση στην εξελικτική Φαρμακολογία. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την κατήχηση από νεαρή ηλικία, καθώς μετέχει ενεργά και στο αντίστοιχο τμήμα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Και πιστοποίηση μετά το τέλος των σεμιναρίων

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης, για την διαδικασία και το ύφος του προγράμματος, τονίζει: “Είναι η πρώτη φορά που ο Σεβασμιώτατος πήρε αυτήν την πρωτοβουλία. Οι καλεσμένοι μας, είναι και επισήμως κατηχητές με αναγνώριση και διαπίστευση. Εμείς, κατηχητές είχαμε μόνο ανεπίσημα ως τώρα, αλλά με αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξουν σύντομα στον τόπο μας. Με την πρωτοβουλία της Μητροπόλεώς μας, πλέον επισημοποιείται η “φοίτηση” της κατήχησης. Μετά το πέρας των σεμιναρίων θα χορηγηθεί μια πιστοποίηση παρακολούθησης, μια επίσημη βεβαίωση της συμμετοχής τους από την σχολή” αναφέρει ο ανώτατος κληρικός.

Συνεχίζοντας, ο Πρωτοσύγκελος επισημαίνει για αυτή την δραστηριότητα: “Αυτή την στιγμή είναι 25 άτομα τα οποία αυτά και θα είναι, έπειτα από την μαθητεία τους, που θα στελεχώσουν τα κατηχητικά σχολεία όλης της Αιγιάλειας και τις ενορίες. Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν η δεύτερη μόλις συνάντηση και πήγε πολύ καλά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είναι εκείνος που αποφασίζει και προετοιμάζει, απλά εγώ είμαι ο υπεύθυνος της υλοποίησης των συναντήσεων αυτών. Η φροντίδα και ο συντονισμός ανήκει στην Μητρόπολη και εγώ από την μεριά μου, προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την οργάνωση και την προσφορά μου”.

Δύο λόγια για τον ομιλητή κ. Μαγιάτη

Κατέχει επιστημονικές διακρίσεις και έχει την ικανότητα να εκπαιδεύσει καθηγητές της κατήχησης. Το θέμα της συγκεκριμένης, δεύτερης συνάντησης του σεμιναρίου, ήταν “Ο φυσικός κόσμος μέσα από τα μάτια της Θείας Αποκαλύψεως – Καθημερινά παραδείγματα από τον μακρόκοσμο και μικρόκοσμο και η εφαρμογή τους στην κατηχητική πρακτική”. Ο καθηγητής της Φαρμακολογίας ανέλυσε εκτενώς τις αντιλήψεις του στο ακροατήριο και “κέρδισε” την προσοχή του και την αποδοχή.

Ένα νέο κίνητρο είναι ταυτόχρονα και μια εξελικτικού χαρακτήρα η επιμόρφωση νέων καθηγητών της κατήχησης. Κάνοντας την πρωτοβουλία του Μητροπολίτου με αυτόν τον φετινό κύκλο σεμιναρίων που διεξάγονται εδώ και λίγες μέρες, σημαντικό. Η εκπαίδευση των ανθρώπων που μελλοντικά θα αναλάβουν τα κατηχητικά σχολεία και τις ενορίες της Αιγιάλειας, με σαφή προσανατολισμό στην ολοκληρωμένη δυνατή εικόνα που θα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν, στο ευαίσθητο κομμάτι της κατήχησης, είναι το ζητούμενο. Ο στόχος του προγράμματος παραμένει η ενημέρωση, προσήλωση και μόρφωση των νέων ανθρώπων, των νέων υποψηφίων καθηγητών, με πρακτικές ή μη, εφαρμογές της σύγχρονης κοινωνίας που βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Μια κίνηση που αξίζει τον κόπο να γνωστοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση όχι μόνο των “υποψήφιων” καθηγητών του μέλλοντος, αλλά σαφώς και του απλού κόσμου και όποιων ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι, στην νεοελληνική πραγματικότητα. Αυτό ήταν ο αρχικός στόχος. Και κατά πως φαίνεται, θα επιτευχθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr