background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ. συνεχίζει διαχρονικά την επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθεια

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ANUGA 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε μετά από δυο χρόνια και πάλι τις πύλες της η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, η Anuga στην Κολωνία της Γερμανίας, με την συμμετοχή περισσότερων από 4600 επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Παρούσα ήταν και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών που παρά τα «εμπόδια», συνεχίζει τη διαχρονική επιτυχημένη εξαγωγική της προσπάθεια.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, ΄΄η συμμετοχή κρίνεται πολύ ικανοποιητική για εποχή πανδημίας. Αρκετοί όμως ήταν αυτοί που δεν ήλθαν, ένεκα των ταξιδιωτικών περιορισμών που υπήρχαν στις χώρες τους. Εμφανής ήταν στους συμμετέχοντες η αισιοδοξία ότι η διεθνής αγορά αρχίζει με την έκθεση αυτή μια νέα πορεία προς την κανονικότητα και ότι θα λειτουργήσει ως προπομπός για τις υπόλοιπες μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν, θα έλεγα, όσοι πιστεύουν στην εξωστρέφεια και στο πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η προσωπική επαφή στην πώληση. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών συμμετείχε σε αυτό το μεγάλο διεθνές εμπορικό γεγονός. Ως γνωστόν, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία σταφίδας της χώρας μας με ποσοστό εξαγωγών πάνω από 97 % των σταφίδων που διαχειρίζεται΄΄.

Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια

Μιλώντας για την εξωστρέφεια της Ένωσης, επισημαίνει: ΄΄Με μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, σε μηχανές συσκευασίας και παραγωγής σύγχρονης τεχνολογίας, σε πιστοποιημένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, στην ποιότητα των προϊόντων μας, στην έρευνα και καινοτομία, στην συνεχή διεθνή παρουσία και προβολή και με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση υλοποιούμε τον στρατηγικό μας στόχο για Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες αφενός μεν απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου, αφετέρου δε κατέχουμε ηγετική θέση στις εξαγωγές της σταφίδας΄΄.

Η διεθνής έκθεση της Κολωνίας υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουν οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ. με πολλούς πελάτες της αλλά και να πραγματοποιήσουν επαφές για την δυνατότητα νέων συνεργασιών. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ήταν η μοναδική εταιρεία σταφίδων από την Αχαΐα που συμμετείχε στην διεθνή έκθεση.
Κλείνοντας, ο κ. Σταυρόπουλος τονίζει: ΄΄Θα ήθελα να πω πως παρά την συντονισμένη προσπάθεια των συντεχνιών κ.λπ. δορυφόρων τους για να θέσουν την Παναιγιάλειο εκτός αγοράς, εξαιτίας των αποθεμάτων σταφίδας, συνεχίζουμε την διαχρονικά επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθειά μας για την στήριξη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών΄΄.

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Η παραπληροφόρηση στο υπουργείο και η παντελής απραξία του ζημίωσε ανεπανόρθωτα τον παραγωγό και καταδίκασε την καλλιέργεια σταφίδας»

Εν τω μεταξύ, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τη σταφίδα ενημερώνει τους σταφιδοπαραγωγούς, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, καταθέτοντας τα ακόλουθα:

«Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, οι οικονομικές συντεχνίες κατάφεραν με λυσσαλέα, θα έλεγα, προσπάθεια κατά της Συνεταιριστικής μας Οργάνωσης, και έπεισαν το Υπουργείο για την μη απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας που προέκυψαν για πρώτη φορά από την πανδημία και τον εξ’ αυτών αποκλεισμό της Π.Ε.Σ από τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά σταφίδας υπέρ του παραγωγού. Αποτέλεσμα, με την έναρξη της συγκομιδής νέας εσοδείας, επήλθε η αναμενόμενη καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας σήμερα στο 1 € και ίσως και πιο κάτω στο εγγύς μέλλον.
Τι έχουν να απολογηθούν όλοι αυτοί τώρα στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό;

Λυπούμαστε για την αναξιοπιστία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που, παρότι δεσμεύθηκε δημόσια με δελτίο τύπου στη συνάντησή μας στις 16 Ιουλίου να αναζητήσουμε σύντομα σε νέα συνάντηση την επίλυση του ζητήματος των αποθεμάτων, αθέτησε τον λόγο του και δεν προέβη μέχρι σήμερα σε καμιά ενέργεια με αποτέλεσμα οι τιμές της σταφίδας, όπως το είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, κατέρρευσαν με συνέπεια για πολλούς πλέον παραγωγούς να σημάνει και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Καμιά απολύτως ενέργεια δεν έγινε από το Υπουργείο για την πρόληψη της σταφιδικής κρίσης, παρότι επί έξι μήνες μας ζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, από το Υπουργείο και προσκομίσαμε έκθεση ορκωτών ελεγκτών για τα αποθέματα σταφίδας, καθώς επίσης αναλυτική και τεκμηριωμένη νομική γνωμοδότηση, κατά την οποία το αίτημα των παραγωγών για την απόσυρση των αποθεμάτων αποτελεί καθ’ όλα νόμιμη και επιτρεπτή, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κρατική ενίσχυση, ενώ επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε από αρμόδια Ελεγκτική Επιτροπή του Υπουργείου εκτεταμένος και εξονυχιστικός έλεγχος δια ζώσης, από τον οποίο αναμένουμε την επιβεβαίωση της ύπαρξης σήμερα των αποθεμάτων 6000 τόνων περίπου εσοδείας του έτους 2020 στις αποθήκες της Οργάνωσής μας και όχι όσων ψευδώς και συκοφαντικά διαδίδονταν περί μη ύπαρξης αυτών ή ακόμη και για αποθέματα προηγούμενων εσοδειών….
Συκοφαντίες και δυσφήμηση της Συνεταιριστικής μας Οργάνωσης χωρίς τέλος… από την επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο περί αθέμιτων πρακτικών μέχρι των δήθεν ψευδών στοιχείων που παρείχαμε στο Υπουργείο.

Συκοφαντίες και δυσφήμηση που είμαστε υποχρεωμένοι, για την προστασία της Οργάνωσής μας, να μην τις αφήσουμε νομικά αναπάντητες.
Επιπρόσθετα, η παρά την υπόσχεση, άρνηση υλοποίησης προγράμματος για την αγορά αποθηκευτικών μέσων (ειδικών παλετοκιβωτίων) για τη συγκέντρωση και αποθήκευση της σταφίδας της νέας εσοδείας χειροτέρεψε την ήδη δεινή θέση των σταφιδοπαραγωγών.
Οι εξευτελιστικά χαμηλές τιμές του 1 € που προσφέρθηκαν στους σταφιδοπαραγωγούς από τους εμπόρους-που τις θεωρούν μάλιστα «φυσιολογικές» !!- δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε καν τα έξοδα της καλλιέργειάς τους, αλλά εξακολουθούν να αγωνιούν ακόμη και για την ασφάλεια της σοδειάς τους, που αδυνατούν να την παραδώσουν λόγω της έλλειψης παλετοκιβωτίων, εντούτοις – μπροστά στην αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα – το Υπουργείο δεν κάνει απολύτως τίποτα και συνεχίζει να αδιαφορεί !! Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τώρα την σκοπιμότητα της παραπληροφόρησης που είχε ;;

Για ποιο λόγο αυτή η πολύμηνη παρελκυστική και αμφιταλαντευόμενη πολιτική από το Υπουργείο;; Τι σκοπό υπηρετούσε;
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι η απόσυρση των αποθεμάτων , που είναι αίτημα όλων των σταφιδοπαραγωγών, όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεών τους, της Συνεταιριστικής μας Οργάνωσης -που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας -και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν ποσοστό εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας που υπερβαίνει το 70% – αποτελούσε την ΜΟΝΗ λύση προκειμένου να στηριχθεί ο σταφιδοπαραγωγός με βάση την περυσινή τιμή στη σταφίδα και να ακολουθήσει μάλιστα μια ανοδική πορεία ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της καλλιέργειάς που τώρα κινδυνεύει με εγκατάλειψη.

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι η απόσυρση των αποθεμάτων της περυσινής παραγωγής καθόλου δεν στρεβλώνει τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό.
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση το όποιο φιλοδώρημα των λίγων λεπτών ανά κιλό που σκέφτονται να δώσουν, προκειμένου να καταλαγιάσουν την δικαιολογημένη οργή των σταφιδοπαραγωγών, καθώς η τιμή που δεν λαμβάνεται από την αγορά, δεν θα εξασφαλίσει την μελλοντική τιμή της σταφίδας με αποτέλεσμα, κατά τη νέα εμπορική περίοδο που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, η Πολιτεία θα αδυνατεί να στηρίξει και πάλι την τιμή της σταφίδας.

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι με την απόσυρση του αποθέματος η τιμή της σταφίδας θα ήταν ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ.
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, αλλά συνεχίζουν αυτή την καταστροφική τους πολιτική, γιατί ο στόχος είναι η Παναιγιάλειος Ένωση…. Το γνωρίζουν όμως και όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου… και σας απαντάμε :
ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ’’.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr