background img
banner
banner

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους Ελληνες ως μοχλό πίεσης για το Brexit

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Την αγωνία τουλάχιστον 300 χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, οι οποίες έχουν συγγενείς που ζουν στη Βρετανία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις γύρω από το Brexit αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα και παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ δυστυχώς έχουν παγώσει τους τελευταίους έξι μήνες, χιλιάδες Έλληνες ζητούν να μάθουν σχετικά με τα δικαιώματά τους, είτε είναι εργαζόμενοι είτε φοιτητές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, στην Αγγλία ζουν σήμερα πάνω από 70 χιλιάδες Ελληνες, ενώ 11 χιλιάδες σπουδάζουν στη χώρα αυτή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στο ζήτημα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η απόφαση για το Brexit στη ζωή των διαμενόντων στη Βρετανία Ευρωπαίων πολιτών.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να υπάρξει από το να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα και να μην χρησιμοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει αποδεχθεί τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που κατοικούν εκεί. Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων πολλές χιλιάδες Ελληνες, ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορεί όλοι αυτοί να πληρώσουν τους τακτικισμούς του κ. Ντ. Κάμερον» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του υπογραμμίζοντας με νόημα ότι το Brexit είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το που μπορούν να οδηγήσουν οι εθνολαϊκιστές μια χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, χιλιάδες Έλληνες έχουν εγκατασταθεί, έχουν κάνει οικογένειες, θεωρούν τη Βρετανία πλέον το σπίτι τους. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή τους. Δεν μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να τους στέλνει… κατά λάθος χαρτιά απέλασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο προκλήθηκε σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν περισσότεροι από 100 ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν μόνιμα εκεί έλαβαν επιστολές από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με τις οποίες προειδοποιούνταν ότι μπορεί να κρατηθούν και να απελαθούν. Οι επιστολές αποδόθηκαν σε λάθος, με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει ότι τα δικαίωμα των πολιτών παραμένουν αμετάβλητα. Ωστόσο, εντάθηκε η ανησυχία, και στην Ελλάδα, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη και «δύσκολη» διαπραγμάτευση για το Brexit.

http://www.iefimerida.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr