background img
banner
banner

«Έφυγε» ένας κορυφαίος των Γραμμάτων, ένας σπουδαίος άνθρωπος!

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΙΝΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ

Δάσκαλος, συγγραφέας, ιστορικός, φιλόσοφος, δήμαρχος μα προπάντων άνθρωπος, ο Ανδρέας Βαρνακιώτης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον τόπο και τα γράμματα. Ο πρώην δήμαρχος Ερινεού έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί στα 77 του χρόνια, μετά από «μάχη» που έδινε από τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η είδηση του θανάτου του βύθισε στην θλίψη την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και όλη την τοπική κοινωνία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Ανδρέας Βαρνακιώτης εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, όπου οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με τη διάγνωση να κάνει λόγο για λοίμωξη στον εγκέφαλο, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στην εντατική του Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», όπου και παρέμεινε μέχρι να… χάσει τη μάχη. Αγωνιστής όπως ήταν, πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως δεν τα κατάφερε…

Ο Ανδρέας Βαρνακιώτης, γεννήθηκε στην Περιστέρα Νωνάκριδας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στις Καμάρες όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Γόνος φτωχής οικογένειας, εργαζόταν ως φοιτητής και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία, Θεολογία και Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία/Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, λαμβάνοντας υποτροφίες.

Στην ιστορία βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα “Ο Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός κατά την Επανάσταση του 1821”. Πολυγραφότατος, προχώρησε στην έκδοση πολυάριθμων βιβλίων, κυρίως φιλοσοφικών και φροντιστηριακών, με πανελλήνια αναγνώριση. Διατηρούσε φροντιστηριακές μονάδες στην Αττική και στη συνέχεια αποφάσισε να τις περιορίσει και να επιστρέψει στον τόπο που έζησε τα παιδικά του χρόνια αλλά και, όπως έλεγε ο ίδιος, στον τόπο «που κοιμήθηκε» για πάντα η μάνα του, ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε με χίλιες στερήσεις.

Μέσα από τα φροντιστήρια «Παλλάδιο», έδωσε τα… φώτα του σε εκατοντάδες παιδιά που σήμερα έχουν γίνει επιστήμονες, αναγνωρίζοντας τους… δρόμους που τους άνοιξε.
Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την Πετρούλα Νομικού και μαζί είχαν αποκτήσει ένα γιο, τον Άγγελο- Ανδρέα Βαρνακιώτη, που πορεύεται στα βήματα του πατέρα του.

Πρόσφερε στον τόπο του όσο λίγοι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Βαρνακιώτης, τα χρόνια που ζούσε και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Αθήνα, ουδέποτε έκοψε την επαφή του με το χωριό του, καθώς κάθε 15 ημέρες ήταν στις Καμάρες, για να φροντίζει την οικογένειά του αλλά και επειδή ήταν και αθλητής – ποδοσφαιριστής και αργότερα πρόεδρος του Α.Σ. Αχιλλέας Καμαρών. Το 2002 αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά του δήμου, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος και δεν εξελέγη. Κέρδισε όμως τις εκλογές που τον οδήγησαν στο τιμόνι του πρώην δήμου Ερινεού τέσσερα χρόνια αργότερα, διατελώντας δήμαρχος την τετραετία 2007-2010 και υπηρετώντας τον τόπο του με όραμα και πάθος. Στην πλούσια δράση του συγκαταλέγονται οι αγώνες που έδωσε κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ Παπανικολούς. Επίσης, ήταν και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία το 2012.

Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς είχε γράψει περισσότερα από 30 σχολικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά βιβλία. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2012 είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φιλοσόφους με βάση την Ελληνική Φιλοσοφική Βιβλιογραφία. Επρόκειτο για μια σπουδαία διάκριση για τον Ανδρέα Βαρνακιώτη ο οποίος έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο φιλοσοφικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος και δικαίως συγκαταλεγόταν στον κατάλογο αυτό, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται τα ονόματα του Νίκου Καζαντζάκη, του Μανώλη Ανδρόνικου, της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ κ.ά. Πριν λίγα χρόνια ανακηρύχθηκε σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ανακηρύχθηκε και διδάκτορας της Φιλοσοφίας της Ιστορίας από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου.

Η αναπάντεχη είδηση του θανάτου του, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, αφού επρόκειτο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα αγαπητό που, κατά κοινή ομολογία, είχε πολλά ακόμη να δώσει στην περιοχή και τους νέους ανθρώπους. Η «οικογένεια» της «Π» εκφράζει στους οικείους του θανόντος, θερμά συλλυπητήρια ευχόμενη, με τον λαμπρό βίο του, να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους…

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στις Καμάρες.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr