background img
banner
banner

Αναθέρμανση στην χριστουγεννιάτικη αγορά

ΣΤΟ ΠΑΡΑ… ΕΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ «ΕΚΡΗΞΗ» ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Από αυξημένη ζήτηση αλλά περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα χαρακτηρίζεται ως τώρα η εορταστική αγορά στο Αίγιο, με την κίνηση να παρουσιάζει αισθητά σημάδια ανάκαμψης από προχθές Σάββατο.
Ο εμπορικός κόσμος ανέμενε  σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, κορύφωση των αγορών που θα μεταφραστούν σε αυξημένο τζίρο στις επιχειρήσεις. Αρκετά εμπορικά κάνουν ακόμη εκπτώσεις στο ταμείο, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.
Δώρα και η διάθεση των συντάξεων από την Πέμπτη, έχουν αναθερμάνει την αγορά, ωστόσο τα ταμεία δεν θυμίζουν σε τίποτα αντίστοιχες μέρες παρελθόντων ετών και κυρίως των χρόνων πριν την κρίση. Από την άλλη, οι αυξημένες υποχρεώσεις λόγω του τέλους του έτους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αγορές, ούτε όσο θα επιθυμούσαν οι καταναλωτές ούτε βέβαια στον βαθμό που θα ήθελαν οι έμποροι. Ωστόσο, η αγορά του Αιγίου παραμένει ζωντανή, έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη, διαθέτοντας εκλεκτά είδη για όλα τα βαλάντια.

Σπυρόπουλος: Στα ίδια ίσως και λίγο κάτω από πέρυσι

Όπως αναφέρει στο Protionline.gr ο οικονομικός επόπτης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρόπουλος, ΄΄είναι εμφανές ότι ο κόσμος έχει διάθεση και αυτό φαίνεται από την κίνηση που υπάρχει. Ωστόσο δεν υπάρχει η δυναμική που θα έπρεπε να έχει, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στα καταστήματα, τα οποία περιμένουν πολλά από αυτή την περίοδο. Ως τώρα η κίνηση είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την περίοδο πριν τις γιορτές όμως όχι στα αναμενόμενα΄΄. ΄΄Δόθηκαν κάποια επιδόματα και δώρα, αλλά είναι τόσες οι υποχρεώσεις και οι φόροι που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής, γεγονός που δεν του δίνει την ευχέρεια να κάνει τις αγορές που θα ήθελε. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΝΦΙΑ, τέλη είναι λίγες μόνο από τις υποχρεώσεις όλων΄΄, συμπληρώνει ακόμη ο κ. Σπυρόπουλος. Ερωτηθείς για την μέχρι τώρα εικόνα σε σχέση με πέρυσι, τόνισε πως είναι στα ίδια και ίσως λίγο πιο κάτω επίπεδα.

Μπομποτσιάρη: Ελκυστική η τοπική αγορά

Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ελισσάβετ Μπομποτσιάρη, ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως ΄΄υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ωστόσο αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η αγορά άρχισε να κινείται και να θυμίζει γιορτές, μόλις τις τελευταίες μέρες, γεγονός που θα περιορίσει το συνολικό όφελος για τις επιχειρήσεις΄΄. Παρατήρησε παράλληλα, ότι ΄΄τα τοπικά καταστήματα κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν κόσμο, διαθέτοντας ποιοτικά είδη σε προσιτές τιμές, ωστόσο είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά. Αν εξαιρέσει κανείς δηλαδή τα οικονομικά προβλήματα, οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο καιρός προσφέρεται για βόλτες και η αγορά είναι ελκυστική. Σαν επιχείρηση κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τη διάθεση του κόσμου, με κεράσματα και μπαλόνια στα παιδιά όλες τις μέρες. Είναι Χριστούγεννα και όλοι πρέπει, ειδικά αυτές τις μέρες, να είμαστε χαρούμενοι΄΄.

Σχεδόν στις ίδιες τιμές με πέρυσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εν τω μεταξύ, στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα με πέρυσι, κυμαίνεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο Αίγιο, το οποίο αποσπά κάθε χρόνο, σημαντικό μερίδιο του οικογενειακού προϋπολογισμού για τις μέρες αυτές. Μιλώντας στο Protionline.gr , ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου Αρίστος Τηλιγάδης, ανέφερε πως ΄΄η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική, ωστόσο οι τιμές των αρτοποιείων παραμένουν καθηλωμένες την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται συστηματικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω την τελευταία στιγμή θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου, ώστε να έχουμε όλοι επάρκεια αγαθών στα σπίτια μας για τις άγιες ημέρες΄΄. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των γλυκισμάτων που καταναλώνονται αυτή την περίοδο κυμαίνονται σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τσουρέκια στα 8,00 -10,00 ή και 11,00 ευρώ εάν έχουν σοκολάτα και οι δίπλες στα 12,00 ευρώ το κιλό. Όσο για την βασιλόπιτα σε κέικ, τιμάται στα 11 ευρώ το κιλό περίπου, ανάλογα με την κατασκευή της.

Μεγάλο μερίδιο του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού καταλαμβάνουν τα κρέατα, αν και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως και χαμηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. ΄΄Οι τιμές είναι σταθερές και με πτωτική τάση, ζήτηση υπάρχει όμως ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τις αγορές που έκανε πριν μία οκταετία, καθώς δεν έχει χρήματα. Είναι εμφανές ότι οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, αλλά ειδικά τις τελευταίες μέρες, όλοι θα ψωνίσουν. Οι ποσότητες είναι αυτές που έχουν μειωθεί΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγίου Παναγιώτης Βούλγαρης. Αναφορικά με τις τιμές είπε πως ΄΄υπάρχουν κρέατα για όλα τα βαλάντια, εξαρτάται από τον καταναλωτή τι θέλει αλλά και τι δύναται να βάλει στο τραπέζι του΄΄.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραδοσιακή γαλοπούλα κοστολογείται, η ντόπια στα 7,00 έως 8,30 ευρώ το κιλό, η εισαγόμενη στα 5,00 έως 6,00 ευρώ το κιλό και οι χοιρινές μπριζόλες στα 5,00 με 6,00 ευρώ το κιλό το εγχώριο χοιρινό και στα 3,50, με 4,50 το εισαγόμενο. Όσοι πάλι προτιμούν τα αμνοερίφια και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επίσης οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 7,00- 8,50 ευρώ το αρνάκι και στα 8.00 με 9,50 ευρώ το κιλό το κατσικάκι. Τέλος, από 9,00 έως 10,50 ευρώ το κιλό πωλούνται τα ντόπια μοσχάρια και από 6,50 έως 8,50 τα εισαγόμενα.

Οι τιμές στη λαϊκή

Την ίδια στιγμή, διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν οι τιμές των οπωρολαχανικών με μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, το Protionline.gr  πραγματοποίησε έρευνα αγοράς το πρωί του Σαββάτου στην λαϊκή αγορά του Αιγίου, καταγράφοντας τις εξής τιμές: Το μαρούλι πωλείτο προς 0,60 ευρώ το ένα, το λάχανο από 0,50 ευρώ έως 0,80 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες από 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα, το αγγούρι 0,50 ευρώ το ένα, οι πατάτες από 0,80 έως 0,90 ευρώ το κιλό, τα κρεμμύδια 1,00 ευρώ και τα άγρια χόρτα 1,50 ευρώ το κιλό. Από 0,80 ευρώ το κιλό ξεκινούσαν τα μήλα και έφταναν μέχρι 1,00 ευρώ, 1,50 ευρώ το κιλό πωλούνταν τα αχλάδια και 1,50 ευρώ και οι μπανάνες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr