background img
banner
banner

Πλημμυρισμένη στίχους και συναισθήματα…

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΙΟΝΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Στην ποίηση του Γιώργου Παπασταθόπουλου, το απίθανο γίνεται πιθανό και το απρόοπτο, αναμενόμενο». Η φράση αυτή του Κώστα Κλάγκου είναι ίσως η πιο κατάλληλη να χαρακτηρίσει εν συντομία (όσο αυτό είναι εφικτό) το ατελείωτο και αναλλοίωτο ποιητικό έργο, ενός εκ των ικανότερων και πιο εμπνευσμένων ανθρώπων που γέννησε ο τόπος.

Σε μία βραδιά πλημμυρισμένη από συναισθήματα, έγινε προχθές η παρουσίαση του ποιητικού έργου του Αιγιώτη ποιητή Γιώργου Παπασταθόπουλου, με τον ίδιο να απαγγέλει μοναδικά και να αποκαλύπτει ενώπιον του μαγεμένου ακροατηρίου, κομμάτια της ψυχής του.
Ψυχής ζωγραφισμένης με τα πιο όμορφα χρώματα και που κάθε ένα αποτυπώνεται στα ποιήματά του. Ο Γιώργος Παπασταθόπουλος έχει στο ενεργητικό του, διακρίσεις, σπουδαίες κριτικές και κυρίως εκατοντάδες ποιήματα, αποτελέσματα στοχασμών, προβληματισμών, ονείρων. Άλλοτε με δυναμισμό κι άλλοτε με τρυφερότητα και κυνισμό, προσεγγίζει με μαεστρία το κάθε θέμα και το αποδίδει όπως μόνο αυτός γνωρίζει, «αναγκάζοντας» σε επανάγνωση και σε πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, τον αναγνώστη, όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει γι’ αυτόν, ο αείμνηστος Λεωνίδας Καμπούρης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη στον φιλόξενο χώρο της, με τον πρόεδρο Μιχάλη Ψύχα να καλωσορίζει, να ευχαριστεί αλλά και να κάνει γνωστό ότι σκοπός είναι η παρουσίαση όλων των Αιγιωτών ποιητών. Για τον δημιουργό μίλησε ο Κώστας Κλάγκος φιλόλογος – σκηνοθέτης, ποιήματα απήγγειλε ο ίδιος ο ποιητής, η Μαίρη Ζαχαράκη ραδιοφωνική παραγωγός και ο Νίκος Ταξιαρχόπουλος φυσιοθεραπευτής. Η επιμέλεια της παρουσίασης – μουσικής επένδυσης ανήκε στην Γωγώ Παπαφράγκου Οικονομολόγο – εθελόντρια της βιβλιοθήκης και η παρουσίαση των ψηφιακών εικόνων έγινε από την Νόνη Λάφη, Οικονομολόγο – εθελόντρια της Βιβλιοθήκης.

Στίχοι που στοχεύουν στην καρδιά του ακροατή…

Απαγγέλθηκαν δεκάδες ποιήματα του δημιουργού, αντιπροσωπευτικά του κάθε είδους που υπηρετεί, οι στίχοι των οποίων στόχευσαν κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή. Επίσης, ακούστηκαν από τα ηχεία, ποιήματά του, μελοποιημένα από τον αείμνηστο Φίλιππο Οικονόμου, σε απόδοση των Αγγέλα Αντωνιάδη και Θέμη Προδρομάκη.

Η «γνωριμία» με τον ποιητή, σε αυτή την σπάνια λογοτεχνική βραδιά, ξεκίνησε με το πλούσιο βιογραφικό του, από το οποίο είναι εμφανές ότι, αφετηρία και σταθμός του σε κάθε κομμάτι της ζωής του, είναι το Αίγιο που τόσο αγαπά. Κοινωνικά, ερωτικά, θρησκευτικά, τοπολατρικά, με εθνικό φρόνημα, εύθυμα αλλά και σατιρικά, ποιήματα του δημιουργού, αιφνιδιάζουν και εντυπωσιάζουν.

Συγκίνησαν τα λόγια του Κώστα Κλάγκου

Σεμνότητα ευρυμάθεια και ευρηματικότητα, αγάπη για τον τόπο του, υπηρετεί την ποίηση με ανοιχτό μυαλό, οξύτατη διεισδυτική σκέψη και αξιοθαύμαστη εκφραστική δεξιοτεχνία, έμπνευση, αμεσότητα, παρατηρητικότητα, περιεκτικότητα, βαθιά γνώση και τήρηση των κανόνων της ποίησης, τολμηρή έκφραση, πλούτο θεμάτων, την έμπνευση της ατάκας με πολύ ευρηματικό τρόπο, έξυπνο και αλληγορικό, είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσε στο τιμώμενο πρόσωπο, ο προσωπικός του φίλος Κώστας Κλάγκος, σε μία παρουσίαση που ήταν επόμενο να συγκινήσει. ΄΄Η ποίησή του, άλλοτε στοχαστική, ελεγειακή, τρυφερή, ευαίσθητη, αλλά και δεικτική, σαρκαστική και αυτοσαρκαστική. Η κριτική έχει αποφανθεί. Περιπλανιέται στης ζωής του τις ερήμους, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, με δύο λόγια, μας αφοπλίζει. Με τον έμμετρο στίχο, την διατήρηση των κοινών νοημάτων των λέξεων, δημιουργική ανάπτυξη του θέματος, την εύλογη νοηματική ακολουθία, την έντονη ποιητική λυρική διάθεση, τον τρόπο που δηλώνει το περιεχόμενο. Χρησιμοποιεί με άνεση κάθε τύπο ομοιοκαταληξίας σε απίθανους συνδυασμούς. Όλο αυτό δεν έγινε αμέσως και ούτε εύκολα, αλλά με πάρα πολύ κόπο, προσπάθεια και διάβασμα, με αποτέλεσμα να εμβαθύνει τόσο στη φύση της ομοιοκαταληξίας όσο και στη λειτουργία της ρίμας, ώστε τώρα πια να του είναι εύκολο να τη σκαρώσει και να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε μορφή της΄΄, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλάγκος.

Σημείωσε ακόμη πως ο Γιώργος Παπασταθόπουλος, στα ποιήματά του δίνει πολλές μορφές. Τρίστιχα, τετράστιχα, της μιας στροφής, οκτάστιχα, σονέτα, επιγράμματα, μικρές μπαλάντες, οκτασύλλαβους, δεκασύλλαβους. Με ευρηματικότητα βρίσκει απίθανες λεκτικές ζεύξεις, οξύμωρα και πανέξυπνα ετυμολογικά παιχνίδια. Εκείνο που εκπλήσσει είναι η ευλυγισία του στίχου που μέσα από ένα απίθανο πλούτο γλωσσικών τύπων, δίνει την καθημερινή ειδησεογραφία σε τηλεγραφικά έμμετρο ανακοινωθέν μέσα σε λίγες αράδες. Η αγάπη του για την φύση, τον τόπο του και το ελληνικό τοπίο παίζουν βασικό ρόλο στην ποίησή του. Μία ποικιλία μορφών, περιεχομένου και στοχαστικών προσαρμογών, μία πραγματική αιχμή του λόγου που γοητεύει το μυαλό και κυριεύει τις αισθήσεις…

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο ίδιος ο ποιητής ευχαρίστησε θερμά την Ιόνιο Βιβλιοθήκη για την τιμητική εκδήλωση, τους συντελεστές και ιδίως τον κ. Κλάγκο που βρίσκεται δίπλα του.

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr