background img
banner
banner

Χαλάνδρι: Σε λειτουργία το πρώτο απορριμματοφόρο με καύσιμα από υπολείμματα τροφών

Ένας νέος δρόμος ανοίγει για τη διαχείριση των απορριμμάτων της κουζίνας και τα οποία αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό.

Ο δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφερε, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών και πειραμάτων, να κινήσει για πρώτη φορά την Τετάρτη  απορριμματοφόρο με καύσιμο το βιοαέριο, το οποίο παράχθηκε από υπολείμματα τροφών.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, εξήγησε στο News 24/7, πως το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 περιλαμβάνει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο.

“Μαζεύουμε το απόβλητο της κουζίνας. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου”.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού.

“Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. “Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά  και  το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς την Τετάρτη με την κίνηση του απορριμματοφόρου”.

ΒΙΟΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ -ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣήμερα κινήσαμε το απορριμματοφόρο του Δήμου Χαλανδρίου με το αναβαθμισμένο βιοαέριο που παράγουμε στο ΕΜΠ από τα προξηραμένα υπολείμματα τροφών ολοκληρώνοντας ένα βασικό στόχο κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο του Waste4Think! Δείτε το βίντεο!

Gepostet von Gerasimos Lyberatos am Mittwoch, 4. September 2019

Τι ρίχνουμε στον κάδο

“Στον κάδο ρίχνουμε τα πάντα της κουζίνας, μαγειρεμένα φαγητά αλλά και ωμά,υπολείμματα φρούτων, πατάτες  εκτός από κόκαλα και χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί με σαπούνι, γιατί επηρεάζουν τον μηχανισμό κοπής” τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.

Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ.

Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα.

“Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα” τονίζει ο κ. Ρούσσος

https://www.news247.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr