background img
banner
banner

«Κόντρες» για τα νέα δημοτικά τέλη

ΑΠΟ 20% ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 ΕΛΕΩ… ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Βαθιά το… χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι Αιγιαλείς το 2020 προκειμένου να πληρώσουν τα «σπασμένα» των απορριμμάτων. Τα νέα δημοτικά τέλη που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη είναι αυξημένα κατά 20% και ξεπερνούν κατά πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%! Ο δήμος από την είσπραξη των δημοτικών τελών φιλοδοξεί να προσθέσει στα ταμεία του 6.229.276 ευρώ όταν πέρυσι το ποσό ήταν στα 5.162.000 ευρώ.

Η αύξηση των δημοτικών τελών παρουσιάστηκε ως μονόδρομος από τον δήμαρχο αλλά και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών που έκανε την σχετική εισήγηση, τονίζοντας πως γίνονται αναγκαστικά προκειμένου να διασωθεί ο δήμος και να μην οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαμίδας περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του δήμου, μιλώντας για κατασχέσεις για χιλιάδες ευρώ από παλιές οφειλές προς τρίτους που βαραίνουν τον δήμο και για τεράστια επιβάρυνση εξαιτίας της μεταφοράς των απορριμμάτων, προσδιορίζοντας το ταμειακό έλλειμμα σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ…

Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος, αιτιολογώντας την αύξηση, τόνισε: ΄΄Καταβάλουμε προσπάθειες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους οικονομικούς δείκτες με πόρους που δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη του πολίτη. Ο μελλοντικός δήμαρχος όμως δεν θα πει ότι ο Καλογερόπουλος έβαλε «φέσι» στον δήμο. Η πραγματικότητα είναι τέτοια που δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά και αυτό απορρέει από την κατάσταση που παραλάβαμε΄΄. ΄΄Οι προτάσεις μας δεν έχουν καμία πολιτική χροιά, προκύπτουν μόνο από την ανάγκη έτσι όπως διαμορφώνεται και μας την πρότειναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου΄΄.

Οι αντιδράσεις και η άλλη πρόταση της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε αντιπρόταση εκ μέρους της παράταξης του Χρήστου Γούτου, για την αναπροσαρμογή των τελών, αντιτάχθηκε στην δημιουργία ενός κωδικού, τονίζοντας πως μέχρι τώρα ούτως ή άλλως υπολογιζόταν κάθε χρόνο 1,5 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα. Ειδικότερα, ως τώρα τα έσοδα από ΔΕΗ, ήτοι 900.000 ευρώ, μεταφέρονταν σε άλλο κωδικό και για την καθαριότητα διατίθεντο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, η δημοτική αρχή που στοχεύει να εισπράξει 1.067.276 ευρώ περισσότερα το 2020, εντάσσει όλες τις εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη σε έναν κωδικό ώστε να είναι διαθέσιμα για τα απορρίμματα. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι έχουν διατεθεί για τα απορρίμματα και 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος και ότι ούτως ή άλλως διατίθεται το 1,5 εκατ., εξασφαλίζονται τα χρήματα για την μεταφορά των 15.000 τόνων στην Κοζάνη, άρα – σύμφωνα με την αντιπολίτευση- δεν συνέτρεξε λόγος αύξησης των δημοτικών τελών…

Μάλιστα, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος προσκόμισε κατάσταση εξόδων του οικονομικού έτους 2020 από την οποία προκύπτει ότι η ανταποδοτικότητα των δαπανών καλύπτεται με τα έσοδα από τα ισχύοντα τέλη και άρα δεν υφίσταται ανάγκη αύξησης τελών. Ως εκ τούτου, η παράταξη Γούτου κατέθεσε πρόταση για μηδενική αύξηση η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία για να υπερισχύσει ωστόσο η πρόταση της δημοτικής αρχής. Ο κ. Γούτος τόνισε μεταξύ άλλων: ΄΄Δεν θα κριθείτε για ό,τι παραλάβατε αλλά για ότι θα παραδώσετε. Για την ώρα ακολουθείτε τον εύκολο δρόμο μετακυλώντας το κόστος στους δημότες. Πριν τρεις μήνες όμως είπατε άλλα… Μπορούσατε να βρείτε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Εμείς προτείνουμε ούτε μισό ευρώ αύξηση στα δημοτικά τέλη΄΄.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη ξεκαθάρισε πως αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ψήφισε αυξήσεις δημοτικών τελών κι αυτό λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο δήμος. Επιπλέον, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια. ΄΄Κανείς μας δεν θετικός στις αυξήσεις των τελών όμως δεν χωρούν ρομαντισμοί σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό΄΄, τόνισε.

Κάθετα αντίθετος στην αύξηση των τελών ήταν ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ο οποίος είπε: ΄΄Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για αυξήσεις και να ζητάτε από τους δημότες να επιβαρυνθούν τόσο, την στιγμή μάλιστα που δεν έχει αυξηθεί το εισόδημα κανενός΄΄.

Πώς διαμορφώνεται το ενοποιημένο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού

Αξίζει όμως να δει κανείς αναλυτικά πώς διαμορφώνονται τα τέλη για βασικές υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά το ενοποιημένο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού αναμένεται να εισπραχθούν 6.229.275,81 ευρώ. Αναλυτικότερα, στην Δ.Ε. Αιγείρας, στις οικίες η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο από 1,30 που ήταν πέρυσι φέτος πηγαίνει στο 1,55% και στις ορεινές κοινότητες από 0,98 διαμορφώνεται στο 1,18 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην Δ.Ε. Αιγίου στην έδρα του δήμου η τιμή ανά τ.μ. πέρυσι ήταν 1,30 και φέτος πηγαίνει στο 1,55 ευρώ.

Στις παραλιακές κοινότητες και την Κουλούρα από 1,12 στα 1,55 ευρώ και στις ορεινές από 0,94 στα 1,18 ευρώ με εξαίρεση τον Σελινούντα που από 1,12 πάει στα 1,55 ευρώ. Στην Δ.Ε. Ακράτας στις οικίες στις παραλιακές κοινότητες από 1,30 στο 1,55 το τ.μ. και στις ορεινές από 0,98 στο 1,18 ευρώ το τ.μ. Αντίστοιχα και στην Δ.Ε. Διακοπτού το 1,30 γίνεται 1,55 ευρώ το τ.μ. και το 0,98 γίνεται 1,18. Στην Δ.Ε. Ερινεού ομοίως το 1,30 γίνεται 1,55 και το 0,98 γίνεται 1,18 το τ.μ. Επίσης, στην Δ.Ε. Συμπολιτείας το 0,98 ευρώ το τ.μ. που επιβάρυνε τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων γίνεται 1,18 και το 1,29 γίνεται 1,55 ευρώ το τ.μ. για κάθε οικία.

Ισχύει επίσης μείωση του τέλους καθαριότητας και φωτισμού στις ευπαθείς ομάδες, ως εξής: 50% για πολύτεκνους και οικονομικά αδύναμους, 100% για ανάπηρους και 20% για άτομα με αναπηρία.

Χρήση βυτιοφόρου

Η χρήση βυτιοφόρου αυξάνεται κατά 10 ευρώ περίπου σε όλες τις Δ.Ε. και η εκκένωση σε οικίες κατά 8,00 ευρώ και διαμορφώνεται ως εξής: Στην Δ.Ε. Αιγείρας και την Δ.Ε. Ακράτας 114,40 ευρώ (15 κυβικά), 80,30 ευρώ (10 κυβικά), στην Δ.Ε. Αιγίου 61,50 για οικείες, στην Δ.Ε. Διακοπτού 110,10 ευρώ για οικίες, στην Δ.Ε. Ερινεού 88 ευρώ για οικίες όσο και στην Δ.Ε. Συμπολιτείας.

Χρήση νεκροταφείου

Αυξήσεις ψηφίστηκαν και ως προς την χρήση υπηρεσίας νεκροταφείου, κατά 5% για παράταση του χρόνου ταφής στην Δ.Ε. Αιγείρας και με μηδενική αλλά και μέχρι 20% αύξηση για σύσταση οικογενειακού τάφου, ή ανανέωση ή χρήση οστεοφυλακίου στην Δ.Ε. Αιγίου. Μέχρι 5% αύξηση έχει να κάνει και με την χρήση νεκροταφείου στην Δ.Ε. Ακράτας ενώ μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στην Δ.Ε. Διακοπτού που φτάνουν έως 20%, ενώ στην Δ.Ε. Ερινεού αγγίζουν το 10%. Τέλος, έως 5% είναι οι αυξήσεις στην Δ.Ε. Συμπολιτείας με την τιμή για όλες τις Δ.Ε. για δικαίωμα ανανέωσης να διαμορφώνεται σε όλες τις Δ.Ε. πλην του Αιγίου, στα 15,75 ευρώ.

Τέλος, στο 0,35% διατηρείται ο συντελεστής για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας, ενώ το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων ορίζεται σε ποσοστό 0,5%.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr