background img
banner
banner

«Άλλος για τον γιατρό;»

29 ΚΑΙ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ‘‘ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ’’ ΑΚΡΑΤΑΣ ΣΗΚΩΝΕΙ… ΑΥΛΑΙΑ

Η Θεατρική Ομάδα του ιστορικού συλλόγου “Αναγέννησις” Ακράτας με πάρα πολύ μεράκι και τη διάθεση της απόλυτης δημιουργίας, φέτος το καλοκαίρι «σπάει τα κοντέρ» ετοιμότητας και καλλιτεχνικής ικανότητας, ανεβάζοντας ένα έργο που θα συζητηθεί.

Πρόκειται για την επίκαιρη κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Laurent Baffie που ταιριάζει… γάντι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το «Άλλος για τον γιατρό;» είναι το ¨στοίχημα¨ που αναζητά την μετουσίωση: Το απόλυτο χειροκρότημα. Το καστ και οι άνθρωποι που συντελούν το σύνολο της παράστασης σηκώνουν αυλαία την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας και μας περιμένουν να τους απολαύσουμε.

¨Εσωτερική¨ παραγωγή

Η πρόεδρος του συλλόγου «Αναγέννησις» της Ακράτας Μαρία Καρρά, σε επικοινωνία της με το protionline.gr επισημαίνει, για τις λεπτομέρειες της παράστασης: «Η διαφορά αυτής από άλλες προηγούμενες παραστάσεις, είναι πως πρόκειται για μια ¨εσωτερική¨ παραγωγή.

Η ¨Αναγέννησις¨ για πρώτη φορά αποφασίζει να ανεβάσει ένα έργο που όλα όσα χρειάζονται για να γίνει, οι ηθοποιοί, τα κοστούμια, το σκηνικό, τα τεχνικά θέματα, ακόμα και η μετάφραση του έργου ή η σκηνοθεσία, όλα μα όλα… γίνονται με την προσωπική και αμέριστη εργασία των ίδιων των ανθρώπων της. Δεν πρόκειται για ένα ¨έτοιμο¨ έργο που αποφασίστηκε… και απλά θα παιχτεί. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό για εμάς. Μια συλλογική προσπάθεια που δεν έχει ξαναγίνει έτσι. Ο κάθε ένας συμμετέχων στην παράσταση έχει την δική του κοπιαστική, προσωπική σφραγίδα. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε».

Η ιστορική θεατρική ομάδα ¨Αναγέννησις¨

Η θεατρική σκηνή ιδρύθηκε ουσιαστικά περί τα 1893. Το σημερινό όνομά της φαίνεται να οριστικοποιείται το 1924 ως ¨Αναγέννησις¨. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιείται… στην αυλή ενός σπιτιού κάποιας επιφανούς οικογένειας της τότε εποχής στην περιοχή, στην λεγόμενη ¨αυλή του Σακελλόπουλου¨, ανεβάζοντας την «Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη.

Η πορεία μετέπειτα είναι εξαιρετική, καθώς είτε κατά τον εμφύλιο πόλεμο, είτε κατά την περίοδο της ¨επταετίας¨, ο σύλλογος δεν σταμάτησε καμία στιγμή την ενεργό δράση του. Εξάλλου απευθυνόταν πάντα σε εξαιρετικό κοινό, καθώς οι Ακρατινοί ήταν πάντα ένα θεατρόφιλο κοινό. Δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσα θεατρικά έργα έχει τολμήσει η ¨Αναγέννηση¨ από καταβολής της στα 127 χρόνια ζωής της. Υπήρξαν εκατοντάδες παραστάσεις, ακόμα και με δύο έργα ανά χρονιά, που ανέβαιναν.

Μετράει δε δεκάδες επιτυχημένα τολμήματα, ειδικά την τελευταία εικοσαετία, ενώ από το 1970 και έπειτα το ¨κοντέρ¨ καταγράφει 40 συνολικά παραστάσεις.

Μια ομάδα που  συνεχώς ανανεώνεται

Το έργο «Άλλος για τον γιατρό;» ανεβαίνει με επτά ηθοποιούς. Είναι δε το ύφος του έργου τέτοιο, που οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 15 ετών ως 40 ετών. Όμως η θεατρική ομάδα γενικά απαρτίζεται από μια μεγάλη γκάμα ηλικιών. Έχουν υπάρξει ηθοποιοί ηλικίας από 8 ετών έως και 70 ετών σε άλλα έργα, στο παρελθόν. Είναι τεράστια η γκάμα των ανθρώπων που μπορούν να αποδώσουν κάποιον ρόλο, αποδοτικά. Μια ομάδα που συνεχώς βρίσκεται σε μια αναζήτηση και ανανεώνεται. Και η ανανέωση αυτή είχε και έχει διάρκεια. Πείσμα και πάθος από όλους για αυτό που κάνουν. Απορρέει κυρίως από την αγάπη που έχει ο κόσμος στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας για το θέατρο και την υποκριτική τέχνη, μα και την αγάπη των ίδιων των συντελεστών για την τέχνη, την ερασιτεχνική υποκριτική δημιουργία.

Επαγγελματική ανταπόκριση και συνέπεια

Όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους για αυτήν την θεατρική παράσταση. Άλλος λίγο… άλλος πολύ… οι άνθρωποι της θεατρικής ομάδας απέδειξαν πως όλα είναι εφικτά. Πρόκειται για μια ομάδα δεμένη που ξέρει να κερδίζει. Όλο το συμβούλιο και τα πρόσωπα βοήθησαν τα μέγιστα για να επιτευχθεί ο στόχος, με πρωτεργάτες όμως τους Ανδρέα Σακελλαρίου, Γιάννη Τόλιο και Κατερίνα Παππά, οι οποίοι ανταπεξήλθαν στον υπερθετικό βαθμό ικανότητας, σε δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες. Όλα τα μέλη υπερέβαλαν εαυτόν. «Είμαστε όλοι μας πάρα πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για αυτό που καταφέραμε…» όπως αναφέρει και επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου.

«Ό,τι σταμάτησε φέτος ο κορωνοϊός… θα το δούμε του χρόνου»

Η κ. Καρρά εξηγεί πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου για φέτος: «Η Κατερίνα Γιαμαλή του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είχε επιμεληθεί της σκηνοθεσίας του έργου που η θεατρική ένωση είχε προγραμματίσει να ανεβάσει τον χειμώνα που πέρασε. Ο κορωνοϊός και όσα αυτός έφερε… λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την θεατρική ομάδα. Το έργο που ετοιμάζαμε ακυρώθηκε. Ακυρώθηκαν πάρα πολλά σχέδια που είχαμε σκεφτεί. Το συγκεκριμένο έργο του Γκολντόνι, οι ¨Αγροίκοι¨, προγραμματίζεται για του χρόνου εκτός απρόοπτου. Γύρω στις 20 Μαΐου που έγινε μια συνάντηση από τα μέλη – στην μετά-εγκλεισμό εποχή – έπεσε η πρόταση να ανεβεί το συγκεκριμένο έργο, βασισμένο στο “Toc – Toc” του Laurent Baffie. Όπερ και συνέβη. Έγινε μια πολύ συντονισμένη και μεγάλη προσπάθεια από όλους και τελικά τα καταφέραμε!».

Να σημειωθεί πως η μουσική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στις επιλογές όλης της ομάδας, όπως και τα κοστούμια των ηθοποιών. Η είσοδος επιτρέπεται σε ηλικίες άνω των 15 ετών και η τιμή εισόδου είναι 8 ευρώ. Οι υπεύθυνοι έχουν προβλέψει να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται λόγω της πανδημίας. Ώρα έναρξης: 21:30.

Οι συντελεστές  της παράστασης

Την μετάφραση του έργου επιμελήθηκε η Κατερίνα Τσάκωνα. Η σκηνοθεσία και η απόδοση, ανήκει στον Χρήστο Ασημακόπουλο. Σκηνογραφία στο δημιούργημα του Laurent Baffie, έχει κάνει η Κατερίνα Παππά, ενώ το μακιγιάζ η Νατάσσα Γιαννακοπούλου. Οι Ανδρέας Σακελλαρίου και Γιάννης Τόλιος επιμελούνται τον ήχο, τους φωτισμούς και τα σκηνικά της παράστασης. Η ηλεκτρονική επεξεργασία του κειμένου έγινε από την Βασιλεία Παπαγεωργοπούλου, ενώ το υποβολείο έχει αναλάβει η Κατερίνα Λάλου. Τα πρόσωπα του έργου, απαρτίζουν οι: Γιώργος Ρουφογάλης (Μανώλης), Φάνης Πετρόπουλος (Χάρης), Κατερίνα Σούλη (Δάφνη), Κατερίνα Τσάκωνα (Ιουλία), Βασιλεία Παπαγεωργοπούλου (Βιβή), Γεωργία Φιλιππακοπούλου (βοηθός) και ο Ανδρέας Σακελλαρίου στον ρόλο του Πίπη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr