background img
banner
banner

«Η τήρηση χρονολογικής σειράς στις εξοφλήσεις τιμολογίων φέρνει στασιμότητα…»

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στοιχεία μέσα από τα οποία παρουσιάζεται αύξηση των εσόδων του δήμου αλλά και των ποσών που διατέθηκαν το πρώτο τετράμηνο της θητείας της δημοτικής αρχής για εξόφληση παλαιών οφειλών, έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρης Καλαμίδας ξεκαθαρίζοντας πως τηρείτο η απαραίτητη ιεραρχία των τιμολογούμενων υποχρεώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, ο αντιδήμαρχος διαπιστώνει ότι μετά την επιστολή των 22 της αντιπολίτευσης για την τήρηση της απόλυτης χρονολογικής σειράς προτεραιότητας στις αποπληρωμές, ο δήμος περιέρχεται σε στασιμότητα ενώ χάνει την πιστοληπτική του ικανότητα…

Το έγγραφο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μέσω του οποίου οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να εφαρμόζουν τη νομοθεσία που προβλέπει την απόλυτη κατά χρονολογική σειρά προτεραιότητα στις αποπληρωμές οποιουδήποτε τιμολογίου έχει εκδοθεί στον δήμο, υπό την απειλή της παράβασης καθήκοντος για όποιον υπάλληλο εκδώσει ένταλμα πληρωμής σε μεταγενέστερα χρονικά τιμολόγια, έχει ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Το σκεπτικό  δημοσιοποίησης των στοιχείων

΄΄Κάποιοι κύριοι της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε για αντπολιτευτικούς λόγους αλλά για το καλό του δήμου και των υπαλλήλων. Αλήθεια, στα τόσα χρόνια, πότε εξοφλήθηκαν όλα τα παλιά για να αρχίσουν να πληρώνονται τα τρέχοντα; Κι αν συνέβη αυτό τότε γιατί κληρονομήσαμε τόσα χρέη; Επεβλήθησαν ποτέ κυρώσεις σε εργαζόμενους; Είναι σαφές ότι η επιστολή δεν είχε τη μορφή προειδοποίησης. Δεν έγινε για να μας επιστήσει την προσοχή. Εστάλη σε επτά υπηρεσίες. Ποιος μας λέει τώρα ότι δεν θα γίνει ένας κατασταλτικός έλεγχος; Είναι εμφανές ότι είχε σκοπό να… δέσει τα χέρια της δημοτικής αρχής ώστε να μην παράγει έργο για τους δημότες. Ήθελε να ακινητοποιήσει τον δήμο. Δεν γνωρίζουν όμως αυτοί οι κύριοι ότι αυτή η κατάσταση είναι εις βάρος και αυτών εάν κληθούν να διοικήσουν τον δήμο αύριο, αφού έτσι διπλασιάζονται τα χρέη΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο κ. Καλαμίδας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Μέσα από αυτά, ο αντιδήμαρχος παρουσιάζει τα στοιχεία του απολογιστικού πίνακα γενικών εσόδων του δήμου, και τον απολογιστικό πίνακα γενικών δαπανών, τονίζοντας πως ΄΄ο διαχειριστικός μας στόχος από το Α΄ τετράμηνο της οικονομικής διαχείρισής μας στον δήμο ήταν και παραμένει η αύξηση των εσόδων παράλληλα με την αποπληρωμή των δαπανών παρελθόντων οικονομικών ετών΄΄.

Σε ό,τι αφορά τον απολογιστικό πίνακα γενικών δαπανών, ο κ. Καλαμίδας παρατηρεί ότι ΄΄το συνολικό ποσό των πληρωθέντων υποχρεώσεων του δήμου μας στο τελευταίο τετράμηνο του οικ. έτους 2019 ανήλθε στο ποσό των 21.681.625€, δηλ. αυξημένο κατά 10.000.000€ από το συνολικό ποσό που κατάφερε να εξοφλήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή στο διπλάσιο χρόνο της θητείας της. Τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι μην έχοντας ακόμα τιμολογήσει νέες υποχρεώσεις, οι ανωτέρω δαπάνες που αποπληρώσαμε αντιστοιχούν σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, τηρώντας από την πλευρά μας την απαραίτητη ιεραρχία των τιμολογούμενων αυτών υποχρεώσεων΄΄.

Εκτίμηση ότι ο δήμος χάνει την πιστοληπτική  του ικανότητα

Ερωτηθείς για το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση μετά την επιστολή της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς και θα γίνουν πιο έντονες.

΄΄Δεν γνωρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι ότι υπάρχουν και έκτακτες δαπάνες; Γι’ αυτές τι θα κάνουμε; Τα τρέχοντα παραμένουν πλέον σε εκκρεμότητα. Και ερωτώ: Γιατί να επιθυμεί κάποιος να προμηθεύσει τον δήμο π.χ. τσιμέντα, ή να προσφέρει εργασία μη ξέροντας πότε θα πληρωθεί και περιμένοντας να κλείσουν οι εκκρεμότητες άλλων χρόνων; Έτσι ο δήμος χάνει την πιστοληπτική του ικανότητα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να «παγώσουν» τα πάντα. Γιατί να παραμείνει για μας ανοιχτή η Κοζάνη και να δέχεται τα απορρίμματά μας αν δεν ξέρει πότε θα πληρωθεί; Κι εκεί δίδονται 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και εκεί για να μην… πνιγούμε στα σκουπίδια δεν πρέπει να δείξουμε αφερεγγυότητα΄΄, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης τινάζουν τον δήμο στον αέρα και κρατούν τη δημοτική αρχή σε ομηρία εν καιρώ ειρήνης.

Η κοινωνία της Αιγιάλειας πρέπει να γνωρίζει ότι ο δήμος δεν είναι ανήκει σε κανέναν και πως το μέγα ζητούμενο είναι να πάει καλά ο τόπος. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση πρέπει να λειτουργήσει υποστηρικτικά, νουθετώντας και καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι στην οικονομία επιτρέπεται η παραοικονομία και πως στην οικονομία υπάρχει ο όρος «ελαστικότητα». Εάν κάποιοι εξωθεσμικοί κύκλοι θέλουν να λειτουργεί σωστά ο δήμος και όχι να αναδύονται ετερόφωτοι αστέρες ας αφήσουν τη δημοτική αρχή να δουλέψει. Αν και από τη στάση τους και μόνο μας γεννούν υποψίες ότι προωθούν τα συμφέροντα άλλων και πως μόνο το καλό του δήμου δεν κοιτάζουν΄΄.

Και κατέληξε ο αντιδήμαρχος ως εξής:΄΄Το χρέος που παραλάβαμε ήταν 4,7 εκατ. ευρώ τεκμηριωμένο. Τα πάντα ξεκινούν από τους πλασματικούς προϋπολογισμούς. Οι πλασματικοί προϋπολογισμοί δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα. Τα πρωτογενή ελλείμματα κατατρώγουν τα αποθεματικά του δήμου και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε δανεισμούς΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr